Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka Amica PB4510B421C - Brak napięcia na grzałce, brak sterowania przekaźnika

zusu 14 Feb 2021 15:03 810 3
    zusu
    Level 11  
    Witam.

Mam problem ze sterowaniem grzałką w pralce AMICA Digital 1000 model PB4510B421C.
    W tracie jednego z prań ma wysokiej temperaturze (chyba 90st) w pewnym momencie uszkodzeniu uległ kondensator-filtr wejściowy. Po wymianie praka ruszyła. Działa wszystko oprócz grzałki. Sama grzałka również uległa awarii, ma przerwę. Może jej awaria na była przyczyną uszkodzenia kondensatora.
    Ale sama grzałka to nie koniec. Chcąc zweryfikować poprawność działania sterownika w miejsce grzałki podłączyłem multimetr. Brak napięcia 230V na grzałce w trakcie prania po nabraniu wody I teraz:
    Po włączeniu programu (np pranie 60C) pralka nabiera wody, presostat się przełącza i woda przestaje być nabierana.
    Następnie zaczyna działać silnik. Jak rozumiem, w tymże też momencie załączona powinna być grzałka, czyli na przekaźnik RL4 powinno zostać podane napięcie załączające przekaźnik. Niestety, cały czas jest 0V.
    Gdyby nie było napiecia na grzałce a było 230V na wyjściu z przekaźnika to winien byłby presostat, ale skoro nie ma tego napięcia to uznaję że to nie presostat.
    Wyciągnąłem płytę sterownika, pomierzyłem ścieżki, przelutowałem punkty lutownicze. Podałem napięcie 5V na przekaźnik i styki się przełączają, jest przejście. Czyli przekaźnik RL4 jest sprawny.

Grzałki na razie nie chcę kupować, bo skoro nie jest podawane 230V to sama jej wymiana sukcesu nie oznacza.

Teraz elektronika.
    Schemat sterowania przekaźnikiem jest taki, źe wyjście mikrokontrolera połączone jest z bazą tranzystora o oznaczeniu P21 35 - jak dedukuję pnp - gdzie jego emiter połączony jest do + zasilania, a kolektor połączony z uzwojeniem przekaźnika.
    Do kolektora tranzystora P21 35 dołączona jest jeszcze nóżka (normalnie emiter tranzystora) elementu o tajnej nazwie 1s 10- niestety nie udało mi się znaleźć żadnej informacji czymże to jest. Z układu połączeń nie wynika aby to był typowy tranzystor. Jego kolejna nóżka (normalnie kolektor dołączona jest do masy, a ostatnia leci do miejsca na przekaźnik którego nie ma. Być może są to elementy od aqua stop którego nie ma w tym modelu. Wygląda na to, że ten 2gi element 1s 10 nic do układu nie wnosi, choć dziwne, że w ogóle na płytce jest.

Po włączeniu pralki na wyjściu (nóżka 30) z mikrokontrolera cały czas jest napięcie 4,88V i nie ulega ono zmianie.
    NTC z grzałki ma 5,4k ohm

Mikrokontroler to ST72C314J4.

Tyle z dotychczasowej analizy. Pytania.
    1. Czy ktoś jest w stanie pomóc określić mi co to są za elementy p21 35 i 1s 10, aby je prawidłowo przemierzyć i ewentualnie wymienić?
    2. W którym dokładnie momencie wysterowywany jest przekaźnik grzałki
    3. Może ktoś wie jakie powinno być napięcie na wyjściu z mikrokontrolera w momencie załączenia grzałki
    4. Czy w tym modelu jest procedura resetu sterownika tak jak w przypadku modelu PA
    5. Czy ktoś dysponuje schematem IDEOWYM PŁYTKI, gdyż znalazłem tylko schemat instalacji

Myśl, że uszkodzeniu uległo wyjście mikrokontrolera pozostawiam na sam koniec. Dziwnym bardzo byłoby, aby cała pralka pracowała prawidłowo, a jedynie to jedno wyjście było uszkodzone. Pralka ma typowe objawy niegrzania wody - długie czasy wykonywania programów (2-3h). Podony przypadek trafiłem na forum, ale tam kolega miał uszkodzoną tylko grzałkę.

Bardzo możliwe, że na coś nie wpadłem i ktoś miał taki przypadek, lub wie dlaczego przekaźnik nie jest wysterowywany.
    Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki schematy i sugestie.

Pozdrawiam.

Zdjęcie elementów.

Pralka Amica PB4510B421C - Brak napięcia na grzałce, brak sterowania przekaźnika
    ADB-6
    Level 33  
    A1s = BAW56
    p21 = PDTA123ET (SOT-23, PNP transistor Sw, 50V, 100mA, 250mW, R1/R2=2.2k/2.2k).
  • Helpful post
    kecajk49
    Level 34  
    Grzałka jest załączana po namoczeniu prania i rozpuszczeniu środków piorących co zajmuje jej niestety kilka ładnych minut, tak to się odbywa.
    To jest najważniejszy fragment prania w pralce, namaczanie wsadu z rozpuszczeniem środków piorących!!
    Atakowanie pralki wg Twojego pomysłu jest bez sensu ale to Twój czas i szukanie dziury w całym.
    Załączaniu grzałki towarzyszy zmiana rytmu obracania się bębna i to dopiero wtedy powinno się tam napięcie pojawić zasilające grzałkę.
    Twój opis pracy pralki był aktualny w starych polarach z mechanicznym sterowaniem.
    Przepaleniu grzałki mogło towarzyszyć uszkodzenie FILTRA przeciwzakłóceniowego.
    zusu
    Level 11  
    Witam.

Nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedz i to trafnej. Faktycznie, czekałem za krótko, bo grzałka załącza się po ok 5 minutach, a ja czekałem jakieś 3. Nie naprawiam pralek na co dzień toteż nie miałem wiedzy w którym momencie ona się załącza, ale przypuszczałem, że może być inaczej aniżeli zakładałem. Stąd też były moje pytanie kiedy ona się załącza. Grzałka zamówiona, temat rozwiązany. Dziękuję.