Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki tani SBC z WiFi, do czujników teperatury i sterowania kotłem OpenTherm?

GrzegorzWo 14 Feb 2021 15:32 924 1
    GrzegorzWo
    Level 10  
    Cześć,

Jako, że nie jestem na bieżąco ze współczesnymi rozwiązaniami SBC, chciałem prosić o radę, jaki jednopłytkowy komputer użyć w mojej domowej kotłowni. Moim celem jest usprawnienie pracy instalacji CO opartej na kotle kondensacyjnym.

Podstawowe założenia:
    - tani (np. znany i lubiany przeze mnie BealgeBone Black + WiFi to zdecydowanie zbyt "potężna" maszyna)
    - posiadający kilka portów GPIO (do obsługi kilku czujników temperatury 1-wire oraz do obsługi protokołu OpenTherm kotła). W przyszłości być może również do zdalnego sterowania elektronicznymi głowicami termostatycznymi i do komunikacji z bezprzewodowymi czujnikami temperatury rozmieszczonymi w całym domu (tutaj nie mam jeszcze pomysłu jaki powinien być protokół komunikacyjny).
    - posiadający WiFi do połączenia z siecią domową. Również do wysłania odczytanych danych do ThingSpeak. Biorę pod uwagę możliwość podłączenia dodatkowego modułu WiFi do SBC, który domyślnie WiFi nie posiada wbudowanego, choć wtedy mogę mieć problem z obudową (wystające elementy itp).
    - umożliwiający uruchomienie serwera Apache lub innego serwera, przy pomocy którego w prosty sposób będę mógł monitorować i ewentualnie zmieniać konfigurację kilku podstawowych parametrów sterownika.
    - dobrze, żeby miał wsparcie dla współczesnych kerneli i Apache (biorę pod uwagę potencjalną możliwość konfiguracji i łączenia się do komputerka spoza domu, więc musi być bezpiecznie)
    - dobrze, żeby konstrukcja była w miarę niezawodna (nie przegrzewała się, nie zawieszała, itp.) - w końcu docelowo ma sterować kotłem CO.

Zaznaczam, że nie zależy mi na wielkiej wydajności, ilości RAMu, GPU, HDMI, itp. - to będzie urządzenie, które będzie leżało w piwnicy i od czasu do czasu zaloguję się do niego przez SSH - to wszystko.
    Generalnie zastanawia mnie czy w ogóle potrzebuję komputer z systemem, bo praktycznie gotowe do wzięcia rozwiązania z OpenTherm są dostępne np. Arduino (Link) bądź też na ESP8266 (Link). Mam jednak nieokreślone obawy przed użyciem rozwiązań nie mających systemu operacyjnego. Po prostu płytkę z systemem operacyjnym traktuję ogólnie jak taką, która daje znacznie więcej elastyczności i możliwości.

Za wszelkie sugestie dziękuję!
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    khoam
    Level 42  
    GrzegorzWo wrote:
    Generalnie zastanawia mnie czy w ogóle potrzebuję komputer z systemem, bo praktycznie gotowe do wzięcia rozwiązania z OpenTherm są dostępne np. Arduino (Link) bądź też na ESP8266 (Link).

Moim zdaniem lepiej użyć ESP32 ze względu na konieczność utrzymania serwera WWW i możliwość obsługi większych wyświetlaczy czy nawet monitorów.

GrzegorzWo wrote:
    Mam jednak nieokreślone obawy przed użyciem rozwiązań nie mających systemu operacyjnego.

Niepotrzebnie. Wprawdzie ESP32 nie ma systemu operacyjnego jako takiego, ale SDK dla tego MCU jest oparte na RTOS.