Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwne odgłosy z syreny alarmowej w aucie

janusz1956 19 Oct 2005 20:59 1595 3
    janusz1956
    Level 11  
    Posiadam dosyć stary alarm Lampart Cr 06 w fiacie uno z 97r. Mój problem to dziwne dzwięki z syreny alarmowej (jakby seryjne strzelanie ) częstotliwość zależy od prędkości obrotowej silnika. Po wymianie syreny na nówkę jest to samo.Myślę że są to zakłócenia z zapłonu lub altrenatora.Jak prosto zrobić jakiś filtr p.zakł. i gdzie go podpiąć syrena ma 4 przewody.
    Sonix
    Level 20  
    Witam.

Możesz spróbować wpiąć rezystor podciągający o wartości 1k-2.2k między przewód wyzwalający (powinien być biały) a masę.
    Porządna syrenka z własnym zasilaniem nie powinna trzeszczeć przy pracującym silniku.....

pozdrawiam.

Sonix
    janusz1956
    Level 11  
    Nie wiem czy jest pożądna kosztowała 35zł a zmieniłem bo do starej nie mogłem dostać akumulatora 3,6v o odpowiedniej pojemności.
    Dzięki spróbuję podpiąć rezystor.
    marcinkozuch
    Level 14  
    Witam. Moja syrenka wyje soebie cichutko i gra dzwieki pod maska niezależnie od stanu alrmu. Nie moge jej równiez wyłaczyć kluczykiem bo jest w pozaycji czrwonej kropki kliczyk a jak przekrece kluczyk to zaczyna wyć. Po odłaczeniu akumulatora nie wyje mając walsne zasilanie. Alaram jaki posiadam to Python, zachwuje sie ok, choć wydaje mi sie ze syrenka cicho wyje.
    Pozdrawiam