Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Minolta EP 1054 szare tło

lordqpa 19 Oct 2005 21:33 2285 6
  • #1
    lordqpa
    Level 24  
    Problem jest taki, kopiarka robiła kopie z mocno szarym tłem, czerń była kiepska. Próba podniesienia F8 nie dawała efektu, tak samo F3.
    Bęben opruszony na czarno (listwa zgarnia bo od góry jak lustro). Wymieniłem deweloper. Dałem F8. Obraz był dużo lepszy bez tła, ale za ciemny. Zrobiłem F5 i podnosiłęm F3 do uzyskania dobraj kopii (wartość na tę chwilę - 80 czyli dużo). Puściłem 40 kopii pierwsze 15-20 było ok potem zaczęło pojawiać się szare tło, bardzo delikatne ale coraz mocniejsze. Po około 60-80 kopiach tło już widoczne choć dużo jaśniejsze niż przed wymianą dewelopera, bęben znów oblepiony. Narazie maszyne zostawiłem.
    Czy to wina tonera ? Niby oryginał ale jakoś podejrzanie zaklejony. Miałem do porównania drugą butlę z kartonu.
    Aha pani obslugująca mówi że tło pojawiło się po wymianie tonera po kilkudziesięciu kopiach. Więc pewnie toner ale wygląda jak oryginał, hmmm... Spotkał się ktoś z podróbą w kartonie minolty (Genuie bla bla bla) i w butlach jak oryginał. Made in France. ?
  • #2
    copyman
    Photocopiers specialist
    Pozostaje Ci włożyć toner inny - polecam KATUNa i wyjałowić kopiarkę robiąc ciemne kopie. Jeżeli faktycznie winny jest toner to po ok. 100 kopiach powinno zniknąć tło kiedy wciągnie innego proszku a wydozuje wadliwy. A co do perfidnych podróbek ... cóż zdarzają się niestety.
    Pozdro.

    C.
  • #3
    cezar80
    Level 27  
    Tak jak piszą wrzuć pewny toner i nie eksperymentuj na tym "francuzie' i jeszcze jedna sprawa elektrodka ładująca musi być czysta a jak bęben ma więcej niż 80 tysięcy to może być jego wina Miałem podobne przypadki z tą maszyną i tylko wymiana bębna pomogła Ten model jest na tyle specyficzny że na starym bębnie wchodzi takie szare tło jak na cyfrówkach mimo że to analog................
  • #4
    Dialta
    Level 19  
    Zgadzam się z poprzednikiem, iż lewy oryginalny toner stanowczo może doprowadzć do tego typu problemu.
    Naromiast oryginalny bęben nawet po przebiegu 120.K powinien prcować jak "żyleta".
    To porównanie z cyfrą to chyba trochę nie na miejscu... Serwisuję takich kopiarek kilka stów i jakoś nie zauwarzyłem...
    pozdr.
  • #5
    ml21
    Level 11  
    Spróbuj zmniejszyć światło: przytrzymaj reset panela przez pare sekund nastepnie c13 start wyswietli sie wartoś pewnie 50 daj 48.

    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    Spróbuj zmniejszyć światło: przytrzymaj reset panela przez pare sekund nastepnie c13 start wyswietli sie wartość pewnie 50 daj 48 jeśli to nie pomoże to zmniejsz jeszcze.
    Powodzenia
    Pozdrawiam.
  • #6
    copyman
    Photocopiers specialist
    ...chyba nie C tylko U ... a poza tym to jest w instrukcji obsługi (tzw. User choice) i psu na budę się nie zda... Takie nastawy to pod serwisowymi i F3 i F5 regulujesz ...

    C.
  • #7
    lordqpa
    Level 24  
    ---------
    Temat zakończony , proszę już nie pisać
    ---------
    Thanks for @ll