Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ricoh MP-C3500 - drukarka wskazuje skonczony toner - toner w połowie pełny

Ultimion 16 Feb 2021 15:47 753 11
    Ultimion
    Level 10  
    Witam. Jak w temacie, kupiłem nie dawno drukarkę Ricoh MPC3500 - drukarka posiadała tonery na różnych poziomach, ostatnio wyskoczyła informacja, ze toner żółty się skończył, po wyjęciu odpowiedniego tonera, stwierdziłem, ze toner jest w połowie pełny, drukarka pokazuje, ze pusty tak więc nie mogę nic wydrukować.

Można jakoś zresetować lub z ignorować wskazania drukarki o braku toneru ?
    Bery_Butrym
    Level 15  
    Cześć,

Ten model Ricoha ma już trochę lat, więc znane są jego przypadłości

Twój problem to typowa usterka pompy podawania tonera do modułu dv.
    Troszkę tych pomp wymieniłem, choć z racji wieku urządzeń już dawno nie miałem okazji.
    Tak to wygląda, jest dostępne i problematyczne w wymianie(trzeba rwać całe plecy, żeby podłączyć "szlauch")
    Ricoh MP-C3500 - drukarka wskazuje skonczony toner - toner w połowie pełny

Najczęściej padają Yellow. Same pompy można miedzy sobą zmieniać, różnią się wyłącznie przełożyć rurkę. Nowe pompy mają zmienioną konstrukcję, znacznie rzadziej padają, ale też mi się jakaś zdarzyła.

Yellow padają pierwsze ponieważ żółtego tonera zużywasz najmniej. Przynajmniej z zasady. Co powoduje wydłużone czasy pomiędzy dozowaniami tonera do modułu dv.

Wymiana pompy rozwiąże sprawę.
    Ultimion
    Level 10  
    dziękuje za info, czy te pompy są takie same w modelu MP-C2800 i MP-C3500 ? pytam, ponieważ mam drugą taką drukarkę z uszkodzoną pompą od czarnego tonera.
    Ale w tamtej drukarce chyba inaczej to wyglądało. Wydaje mi się, ze tam włożyłem nowy toner, drukarka pokazała, ze jest pełny zasobnik, po włożeniu zasobnika i dopiero po jakimś czasie (2-3 minuty) wyskakiwał monit, aby wymienić toner.

I jeszcze jedno pytanko, te pompy są takie same jeżeli chodzi o kolor, czyli np jak z PM-C2800 wyciągnę CYAN i dobrze go wyczyszczę, to mogę użyć go w MP-C3500 jako YELLOW ?

Może mi ktoś jeszcze wyjaśnić na jakiej zasadzie działa rozpoznawanie ilości toneru w danej butli ? myślałem, ze to kwestia informacji z CHIPa a teraz wychodzi na to , ze nie jest tak do końca, więc jak to jest rozwiązane ?
    Bery_Butrym
    Level 15  
    Jakbyś wrzucił nowy toner lub inny, to urządzrnie zaczęło by dozować.
    Po prostu podczas próby dozowania na obecnej puszcze nie powiodły się, czujnik tcr nie wykrył zmiany gęstości developera i "z pustego to i Salomon nie naleje" uznał tą puchę jak zużytą. I puki nie wykryje zmiany puchy próby nie podejmie. Musisz z kodów włączyć dozowanie.

Matko, tak dawni tego nie robiłem, że nawet kodów nie pamiętam. To w process gdzieś było chyba pod czwórką.

Ale najpierw musisz zmienić pompę.

Jeśli chodzi o kompatybilność, jestem prawie pewien, że będą takie same, ale głowy sobie nie dam uciąć. Mi z zasady że robiłem to dla klientów zawsze pasuje nowa. Bo muszę dać gwarancję na swoją robotę. I za używanymi częściami, a tym bardziej tak wadliwymi nie przepadam.
    Ultimion
    Level 10  
    Quote:
    (trzeba rwać całe plecy, żeby podłączyć "szlauch")

Czyli muszę rozkręcać całą tylną obudowę i wszystko co blokuje dostęp do pomp ?
    Gdzie są te pompy ?
    Romeoo
    Level 18  
    Nie z tej strony - wyciągasz wszystkie unity, pas transferu i jest dostęp. Pompki są inne do MPC 2500/3500 i inne do MPC 2800/3300/4000.
    Ultimion
    Level 10  
    Quote:
    Nie z tej strony - wyciągasz wszystkie unity, pas transferu i jest dostęp.
    oki możesz mi powiedzieć dokładnie którą stronę mam rozbierać ?

Dodano po 8 [godziny] 45 [minuty]:

udało mi się dostać do tej pompki.
    ciekaw jestem co w nich się psuje ?

rozebrałem pompę i jedyny element, który może się chyba w niej zepsuć to:
    1) spalić się może silniczek
    2) zużyć się może element gumowy

i chyba w sumie nic więcej się tam stać nie może.
    Romeoo
    Level 18  
    Tak, zużycie gumy, zapowietrzenie, zbrylenie tonera. kilka razy pomogło mi po prostu rozebranie i odkurzenie pompki. Element z kabelkiem to sprzęgło.
    cezar80
    Level 27  
    Zamów samą gumke tą w tej pompce i złóż na nowej i bedzie działać. Wymiana 3minuty wyciagnąć moduły pas 2 śrubki złączka sprzęgła zsuwasz weżyk
    Ultimion
    Level 10  
    Ręce opadają, kupiłem całą pompkę na Naszym znanym portalu aukcyjnym, pompka działała 40 dni.... chyba pozostaje guma od chińczyków Ali.... znów mam ten sam problem - Brak toneru żółtego - a pojemnik z tonerem pełny mniej więcej w połowie.
    cezar80
    Level 27  
    Gumy pompki masz i w polskich firmach typu Biuromax itp. Przełóż samą gumke i po kłopocie. A co do pompek z każdego pasuje do każdego jedynie 2 maja ciut inne podgięcie rurki ale w niczym to nie przeszkadza. I przy wymianie ja nigdy nie zmieniam tego węzyka a jedynie wymieniam od strony maszyny.
    Ultimion
    Level 10  
    Kupiłem gumki i działa, w razie "W" mam też w zapasie pompkę ;-)