Witam.
Chciałem się Was zapytać czy naprawa jaką wykonałem jest bezpieczna i legalna.
Czy wykonujecie takie zabiegi u siebie w serwisie?
Tv oddane do naprawy do Samsunga.
Z usterką podświetlenia.
Serwis po pomiarze poboru prądu stwierdził że jest uszkodzone podświetlenie (jak to zmierzyli, jak była przerwa na złączeniu listew).
Koszt naprawy wycenił na 1800 zł.
Osoba od której kupiłem tv napisała reklamację.
Dostała odpowiedź taką.
"Diagnoza serwisu była prawidłowa, czyli uszkodzone podświetlenie matrycy lcd.
Autoryzowany serwis wykonuje naprawy zgodnie z wytycznymi i według technologii producenta.
W celu prawidłowego wykonania tej naprawy należy wymienić wszystkie listwy podświetlające ekran.
Jakieś tam naprawienie niekontaktującego i przegrzanego złącza nie jest naprawą technologiczną a z naszego doświadczenia wynika, że taka naprawa nie jest skuteczna w dłuższym okresie czasu.
Poza tym taki sposób naprawy jaki został wykonany przez technika z elektrośmieci grozi nawet samozapłonem urządzenia.
Poza tym zużyte diody podświetlenia nie gwarantują długotrwałego bezawaryjnego działania tego odbiornika na co wskazywał zmierzony pobór prądu przez zespół podświetlenia.
Cena naprawy zaproponowana przez serwis wynika z kosztu części zamiennych potrzebnych do wykonania prawidłowej naprawy."
Moja naprawa polegała na dociśnięciu złączeń listew led.
I podświetlenie działało, ale dla pewności zmostkowałem połączenia.
Powinienem je jeszcze dodatkowo zakleić taśmą izolacyjną czy nie potrzebnie?
Dodam że matryca nie była ściągana przez serwis do diagnozy.
Proszę o opinię.
Chciałem się Was zapytać czy naprawa jaką wykonałem jest bezpieczna i legalna.
Czy wykonujecie takie zabiegi u siebie w serwisie?
Tv oddane do naprawy do Samsunga.
Z usterką podświetlenia.
Serwis po pomiarze poboru prądu stwierdził że jest uszkodzone podświetlenie (jak to zmierzyli, jak była przerwa na złączeniu listew).
Koszt naprawy wycenił na 1800 zł.

Osoba od której kupiłem tv napisała reklamację.
Dostała odpowiedź taką.
"Diagnoza serwisu była prawidłowa, czyli uszkodzone podświetlenie matrycy lcd.
Autoryzowany serwis wykonuje naprawy zgodnie z wytycznymi i według technologii producenta.
W celu prawidłowego wykonania tej naprawy należy wymienić wszystkie listwy podświetlające ekran.
Jakieś tam naprawienie niekontaktującego i przegrzanego złącza nie jest naprawą technologiczną a z naszego doświadczenia wynika, że taka naprawa nie jest skuteczna w dłuższym okresie czasu.
Poza tym taki sposób naprawy jaki został wykonany przez technika z elektrośmieci grozi nawet samozapłonem urządzenia.
Poza tym zużyte diody podświetlenia nie gwarantują długotrwałego bezawaryjnego działania tego odbiornika na co wskazywał zmierzony pobór prądu przez zespół podświetlenia.
Cena naprawy zaproponowana przez serwis wynika z kosztu części zamiennych potrzebnych do wykonania prawidłowej naprawy."
Moja naprawa polegała na dociśnięciu złączeń listew led.

I podświetlenie działało, ale dla pewności zmostkowałem połączenia.

Powinienem je jeszcze dodatkowo zakleić taśmą izolacyjną czy nie potrzebnie?
Dodam że matryca nie była ściągana przez serwis do diagnozy.
Proszę o opinię.