Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD SONY - przeróbka na DVB-T2 w serii RE/WE (2017 r.)

BANANvanDYK 18 Feb 2021 12:53 29013 113
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Opis dotyczy modelu WE z roku 2017, sprawdzone na KDL-49WE750.

Na stronie internetowej Sony zamieszczono artykuł dotyczący zgodności telewizorów z najnowszym standardem DVB-T2 który od 30 czerwca 2020 roku w Polsce zastąpi dotychczasowy standard DVB-T. Teoretycznie wszystkie telewizory od 2016 roku powinny być zgodne z najnowszym standardem, ale wyszczególniono pewne "wyjątki":
    Quote:

2017: Telewizory z funkcją HDR

KDL-32RE400 (HD720), KDL-40RE450 – bez ethernet i wifi
    KDL-32WE610 (HD720), KDL-40WE660, KDL-49WE660
    KDL-43WE750, KDL-49WE750 – TRILUMINOS

* KD-55XE7000, KD-49XE7000, KD-43XE7000 – modele 4K

O co chodzi? Otóż w tych modelach zamontowano tuner (głowicę) która nie posiada demodulatora DVB-T2 (QAM256). Bez tego telewizor nie widzi w ogóle sygnału nadawanego w standardzie T2. Wygląda na to, że firma Sony w latach 2016-2019 postanowiła produkować na Polskę telewizory niezgodne z najnowszym standardem by pozbyć się nadwyżek produkcyjnych demodulatorów DVB-T, partii telewizorów z krajów w których nastąpiło przełączenie (np. w Niemczech), lub z zamiarem późniejszej sprzedaży telewizorów po zmianie standardu. Zgodne telewizory to te m.in. sprzedawane w UK (końcowka 3) i te z tunerem satelitarnym sprzedawane w Polsce (końcówka 5). Telewizory z tej serii obsługują kodek HEVC w rozdzielczości FullHD 10bit, więc przeróbka pozwoli na dłuższą eksploatację telewizora dopóki nie wprowadzą 4K jako standard, lub nie zostaną wprowadzone nowsze standardy nadawania lub kompresji.
    Modele z roku 2014 i 2015 nie są w pełni zgodne z nowym standardem, tj. mogą obsługiwać kompresję HEVC, lecz głowica odbiera sygnał DVB-T, nawet w droższych wersjach z tunerem satelitarnym. Tylko niektóre wersje przeznaczone na zachód posiadały tuner DVB-T2+DVB-S2.

Na szczęście w nowszych modelach tuner jest w postaci wymiennego modułu który obecnie można kupić w cenie 40–100 zł. W serii WE stosowano:
    1. Tuner DVB-T o oznaczeniu RE243ZP, stosowany także w modelu wcześniejszym. To jest standardowa głowica montowana w telewizorach sprzedawanych w Polsce.
    2. Tuner DVB-T2 o oznaczeniu DE251ZP, który przez niewyraźną czcionkę można odczytać jako DE261ZP. Głowicę stosowano w telewizorach sprzedawanych na zachodzie i stąd należy pozyskiwać głowicy np. z egzemplarzy przeznaczonych na części.
    3. Tuner DVB-T2/DVB-S2 o oznaczeniu CE251ZP. Głowica ta występowała w droższych wersjach telewizorów sprzedawanych w Polsce, więc będzie u nas łatwiej dostępna. Po zamontowaniu trzeba wywiercić otwór w maskownicy odpowiednim wiertłem 13 mm do plastiku (ostrożnie żeby nie pękł). Sens rozbudowy instalacji odbiorczej o satelitę powinien każdy przemyśleć, ponieważ prawie wszystkie polskie programy są zakodowane, a programy FTA to zazwyczaj Niemcy (Astra) lub egzotyka (Hotbird). Mimo tego telewizor można rozbudować o moduł CAM CI+ od operatora, dzięki czemu można korzystać z satelitarnej platformy cyfrowej bez konieczności korzystania z dedykowanego dekodera i osobnego pilota.
    * W telewizorach 4k były stosowane tunery 2xSAT o oznaczeniu CE552ZP, lecz go nie testowałem i nie wiem czy będą one działały na telewizorach HD.
    UWAGA! Należy upewnić się co do oznaczenia, ponieważ tuner z modelu wcześniejszego nie zadziała!

Po wymianie tunera konieczna jest zmiana typu tunera w menu serwisowym. UWAGA. Grzebanie w menu serwisowym jest bardzo niebezpieczne i zabawa opcjami grozi ucegleniem, co skończy się koniecznością wymiany płyty głównej za ok. 200 zł. Wykonaj tylko to co podałem w instrukcji, a potem zapomnij o kodzie do trybu serwisowego.
    Zmianę typu tunera dokonać dopiero kiedy już wymienicie tuner, bo... oprogramowanie ma buga. Po zmianie typu tunera na T2 lub T2S2 nie będzie możliwe uruchomienie telewizora bez tunera T2 lub T2S2!!! Bez niego TV wejdzie w bootloop lub się zawiesi i tylko tuner satelitarny T2S2 pozwoli go odblokować!!! Tylko TV ustawiony na tuner STD pozwala na uruchomienie się bez zamontowanego tunera. Z moich prób wynika że:
    Option AEP-STD — Telewizor uruchomi się z dowolnym tunerem, jak i bez tunera; możliwy tylko odbiór DVB-T na tunerze T2.
    Option AEP-T2 — Telewizor uruchomi się tylko z tunerem T2 lub T2S2 (także z modelu poprzedniego) lecz odbiór możliwy tylko na tunerze DVB-T2.
    Option AEP-T2S2 — Telewizor uruchomi się tylko z tunerem T2S2.

Procedura zmiany typu tunera:
    Spoiler:

Wejście w tryb serwisowy:
    Wyłącz telewizor, poczekaj kilka sekund. Wciśnij z pilota kombinację: [+i], [5], [VOL +], [STANDBY]. Telewizor włączy się z widocznym menu serwisowym.

Przyciskiem [↑] (w górę) przejdź do pozycji Option bit, wejdź przyciskiem (w prawo).

Przyciskiem [↑] (w górę) przejdź do pozycji Tuner ID, wejdź przyciskiem (w prawo).

Przyciskiem [↓](w dół) przejdź do pozycji Tuner ID, przyciskami prawo/lewo ustaw na 1 (tuner T2). UWAGA ustawienie na 0 (T2S2) tyklko jeśli posiadasz tuner satelitarny!

Potwierdzasz ustawienie przyciskiem OK. Wyskoczy czerwone pole z potwierdzeniem. UWAGA wybrana odpowiedź to ta, która jest zapisana czarnym kolorem!

Telewizor uruchomi się ponownie i jeśli konfiguracja sprzętowa będzie poprawna, telewizor będzie działał poprawnie.

Po wszystkim trzeba przeprowadzić wyszukiwanie kanałów w standardzie DVB-T2 (znalezione programy potwierdzić przyciskiem OK).

Modele z roku 2018 (RF, WF) mają nieco inną płytę główną niż modele 2017: usunięte złącze SCART i w jego miejsce umieszczono złącza AV RCA, wyjście optyczne usunięto z gniazda słuchawkowego i umieszczono obok złącza AV. Oprogramowanie to samo jak w modelach 2017. Możliwe że przedstawiony opis też ich dotyczy, lecz należałoby to dokładnie sprawdzić.
    Modele z roku 2019 (WG) zdają się być tym samym co modele 2018 (WF).
    UWAGA! Poprzednie modele z roku 2016 (RD, WD) posiadają zupełnie inną płytę główną i tunery (RE243ZP, DE243ZP, CE243ZP), ale obsługują HEVC 8bit. Po sprawdzeniu możliwości przeróbki okazało się że telewizory posiadają zablokowaną programowo zmianę tunera/regionu, więc taka przeróbka nie jest możliwa: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3861318.html
    Natomiast starsze modele (np. WxxxB, WxxxC) mają głowice wlutowane w płytę, przez co przeróbka jest nieopłacalna. Tylko niektóre modele posiadały wymienne głowice. Ze względu na brak pełnego wsparcia dla dekodowania HEVC, dokonywanie przeróbek nie ma najmniejszego sensu.
    Anonymous
    Level 1  
    pecik87
    Level 11  
    Bardzo czytelnie napisana instrukcja przeróbki. Modyfikowałem model KDL-49WE660. Dzięki niej udało się przeprowadzić operację bez najmniejszych problemów i uniknąć dodatkowych wydatków przy przejściu na DVB-T2, tym bardziej, że tuner CE251ZP udało mi się kupić za niecałe 30 zł.

Dziękuję :)
    bieniekroman2
    Level 1  
    Witam,
    Mam pytanie ponieważ chciałbym przerobić zgodnie z instrukcją powyżej mój telewizor SONY KDL-40WE660 i znalazłem część która opisana jest w poście pierwszym tj Tuner DE251ZP jednak pozostały opis tej części jest inny tj. H 8L20DB. Rozwinięcie LCD SONY - przeróbka na DVB-T2 w serii RE/WE (2017 r.) w przykładowej fotografii był inny........
    Mam pytanie czy będzie pasował do mojego modelu telewizora i czy będzie odbierał telewizję wg nowego standardu DVB-T2?
    PS. w opisie jest napisane że część jest do telewizora KD-55XF7003 Sony Bravia. Czy fizyczne wyjęcie/włożenie tunera jest skomplikowane?
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Ta część oznaczenia to prawdopodobnie oznaczenie daty produkcji/partii produkcyjnej. Tuner będzie pasował. Swój też miałem z telewizora 4K.
    Rozebranie telewizora nie jest trudne. Trzeba odkręcić kilkanaście śrubek wokół ramek telewizora, potem jeden lub dwa wkręty przy maskownicy złącz. Potem tylko dwie śrubki od tunera.
    Po wymianie tunera telewizor powinien odbierać standardowe kanały DVB-T, ale żeby zaczął odbierać kanały DVB-T2 konieczna jest zmiana ustawienia w menu serwisowym.
    Darek.S
    Level 34  
    Niedawno naprawiałem Sonego , który dostała zona kuzyna bo jej znajomi kupili sobie nowy a ten podarowali. Po naprawie telewizora ( podświetlenie) okazało się, że odbiera DVBT2 ale tylko fonie. Nie ma kodeka HEVC. Aktualizacja softu po sieci na najnowsze nie poprawiła tego stanu rzeczy. Nie odpisałem modelu ale rozumiem, ze po pogrzebaniu w opcjach serwisowych ma szanse ruszyć? Mam do nich niedaleko i moge odpisać model ale to bodaj z 2017 roku 40 cali. Ma smart i odbiera HBBTV. Można oglądać TVP Stream z mux5
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Musiałbyś podać oznaczenie modelu, to by więcej wyjaśniło. Mógł być to starszy rocznik modelowy. Pamiętasz czy miał w ogóle tuner w postaci wymiennego modułu, tak jak wyżej na zdjęciach? Starsze modele miały wlutowany (wersje TV+SAT mogą odbierać DVB-T2) i niestety nie będą posiadały kodeka HEVC.
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Chyba czytam Ci w myślach. Dokładnie o tej serii myślałem. Posiada tuner DVB-T2+SAT, lecz nie wspiera dekodowania H265/HEVC. Rok modelowy 2014.
    Darek.S
    Level 34  
    I zapewne sprzętowo dałoby to rade pod warunkiem softu, który to wesprze. Słyszałem, że niektóre LG, które przy sprzedaży miały oznaczenie "DVBT2 Ready"
    po aktualizacji działaja. No ale LG zadbał by taka aktualizacje wypuścić...
    19Rafal21
    Level 2  
    Witam, również posiadam telewizor sony 40we660 który obsługuje hevc ale tunera dvb t2 nie posiada, czy tuner: CE251ZP po zamontowaniu i aktywacji w menu serwisowym będę mógł jeszcze odbierać kanały z dvbt czy już tylko z nowego standardu, pytam bo prawdopodobnie w mojej miejscowości (Łomża) nie ma jeszcze możliwości odbierania dvb t2 ?
    CorpseGroom
    Level 2  
    Przymierzam się do przeróbki. Zastanawia mnie tylko jedno.
    Posiadam dokładnie ten sam model telewizora, co autor tematu. Mieszkam w Wielkopolsce. Obecnie mamy w ofercie testowej 7 kanałów HEVC + kanał sprawdzam TV, który mówi nam, czy mamy kompatybilny telewizor. Ciekawostka polega na tym, że telewizor wykrywa mi kanał Sprawdzam TV, który informuje mnie, że telewizor jest przystosowany do odbioru DVB T2 HEVC i kanał Wydarzenia 24 HEVC, ale nie wykrywa mi pozostałych 6 kanałów. Zastanawiam się, jak to jest możliwe? Nie wiem, czy wymieniać tuner, czy czekać do oficjalnego nadawania HEVC?
    Darek.S
    Level 34  
    BANANvanDYK wrote:
    O co chodzi? Otóż w tych modelach zamontowano tuner (głowicę) która nie posiada demodulatora DVB-T2 (QAM256). Bez tego telewizor nie widzi w ogóle sygnału nadawanego w standardzie T2.

Szczegółowa odpowiedź w poście #1
    CorpseGroom
    Level 2  
    Post #1 informuje mnie dlaczego nie odbieram pięciu dostępnych kanałów, ale nie mówi nic dlaczego dwa kanały odbieram normalnie. Do tego odbieram kluczowy kanał testowy Sprawdzam TV, który rozumiem, że mylnie informuje mnie o kompatybilnym telewizorze? Mam obraz i dźwięk, bez demodulatora. Tego nie potrafię zrozumieć.
    Darek.S
    Level 34  
    CorpseGroom wrote:
    ale nie mówi nic dlaczego dwa kanały odbieram normalnie.

Bo te kanały kodowane sa w HEFC a nadawane w DVBT(1) jest to jedynie informacja, ze odbiornik potrafi rozkodować HEFC ale niestety żadna jesali chodzi o przystosowanie do DVBT2. Niestety musieli tak zrobić bo stare odbiorniki w ogóle by tego kanału nie złapały .
    Ostatnio spotkałem sie z dwoma odbiornikami Telefunken/TCL, które "kluczowy" Sprawdzam odbierały ale Mux-u 5 tego juz nie. Zatem nie jest to przypadek odosobniony.

Dodano po 3 [minuty]:

BANANvanDYK wrote:
    Chyba czytam Ci w myślach. Dokładnie o tej serii myślałem. Posiada tuner DVB-T2+SAT, lecz nie wspiera dekodowania H265/HEVC. Rok modelowy 2014.

Ten odbiornik ma akurat na odwrót i na kanale 28 ma tylko fonię. Ale fonię ( i tylko) ma także na MUX-5
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Seria Wxx5A*, Wxx5B, Wxx5C posiada głowicę obsługującą DVB-T2 (+DVB-S2), lecz nie posiada kodeka HEVC. Do tego potrzeba hakera który przerobi oprogramowanie, o ile procesor pozwoli na dekodowanie H265.
    Podobnie seria Wxx0A, Wxx0B, Wxx0C nie posiada kodeka HEVC. Głowica jest na stałe wlutowana w płytę główną, co sprawia że przeróbka jest nieopłacalna i bezcelowa ze względu na brak HEVC.
    Analogicznie seria R pozbawiona połączenia z internetem.

EDIT:
    *Niektóre modele z generacji A posiadają niestety głowicę T+S2, tylko w wersjach przeznaczonych na zachód (6, 7) były montowane głowice T2+S2.
    delek
    Level 11  
    Seria Wxx5A, Wxx5B, Wxx5C też ma wlutowaną głowicę, czy są szanse na podmianę modułu?
    Chciałbym nadal używać swojego KDL-42W655A bez przystawek. Byłem z niego tak bardzo zadowolony,
    że kupiłem drugiego nowego pilota, a niedługo po tym dowiedziałem się o zmianie sposobu nadawania. :-D
    19Rafal21
    Level 2  
    A mam jeszcze pytanie odnośnie stwierdzenia :
    UWAGA! Należy upewnić się co do oznaczenia, ponieważ tuner z modelu wcześniejszego nie zadziała!
    Czy mam patrzeć czy tuner pochodzi z jakiegoś innego modelu telewizora czy sam model tuneru np. Tuner TV Sony CE251ZP od KDL-40RE455 będzie dobry?
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Seria RE to ta sama co WE, tyle że pozbawiona funkcji Smart (brak złącza Ethernet na płycie).
    Nie zadziałają tunery od serii RD/WD.
    waldzior
    Level 14  
    BANANvanDYK Dziękuję za zamieszczony materiał , mogę potwierdzić w TV SONY KDL-40WE660 instalacja tunera CE251ZP umożliwia odbiór programów z kodekiem HEVC .
    vojnarov
    Level 11  
    Dzień dobry Panowie,

Czy Waszym zdaniem KDL-42W815B podchodzi pod przeróbkę? Może ktoś ma jakieś doświadczenie? Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
    19Rafal21
    Level 2  
    A można jakoś zweryfikować z jakiego modelu pochodzi tuner czy trzeba ufać sprzedawcy?
    michalll8282
    Level 5  
    Witam ja mam kdl-48w705c niby na stronie spec jest napisane że ma hevc ale tylko głos mam można jakiś to wykminic gdzieś czy też głowice trzeba zmienić
    19Rafal21
    Level 2  
    Ok, dzięki za instrukcje, moduł wymieniony, przestawione w menu serwisowym i działa, tzn prawie działa bo nie łapie mi sygnału z dvb-t2 ale to wina zapewne anteny i oddalonego o 30km nadajnika najbliższego. Od konca czerwca powinno śmigać.
    Wwaldek C
    Level 2  
    Mam Sony KDL32WE610 Ciekawe czy taka przeróbka w tym modelu zdałaby egzamin. Telewizor jest z 2019 roku. Może ktoś próbował? :)
    Andrzej Ł
    Level 21  
    Potwierdzam przeróbkę KDL-40WE660 na DVB-T2 poprzez wymianę tunera na CE251ZP (T2S2)-taki posiadałem w zbiorach ,więc wstawiłem (oczywiście drugi otwór pod gniazdo SAT musiałem wywiercić.)

1.Oryginalny był RE243ZP.
    Wersja softu TV v8.609-1000-2.700-0000,data prod. 10/2019

2.Zmiana opcji ze STD na T2spowodowała brak jakiegokolwiek odbioru,lecz nie spowodowała awarii -bootloop.

3.Dopiero wybranie T2S2 umożliwiła pełny odbiór naziemnej.

Odbioru sat nie sprawdzałem
    Haryjanosik
    Level 1  
    SONY BRAVIA, NAZWA MODELU KDL-43WE750,
    Zakupiony w połowie 2017 roku, z takim właśnie pilotem.
    instrukcja super tylko nie wiem jak się dostać do menu serwis.
    Pomorze morze ktoś.........