Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RCD zaczął wyzwalać po zamontowaniu instalacji PV.

kamilan15 05 Mar 2021 08:53 3933 41
    CYRUS2
    Level 43  
    kamilan15 wrote:
    są na tyle bliskoznaczne, że nie ma sensu pisać elaboratu na temat każdego z nich.
    Jak kolega dobrze wie to po co zakłada temat na forum ?
    Stan jest taki, ze producent nie zaleca montażu RCD do falownika.

Autorze tematu - instalacji nie robi się na zasadzie "zasłyszanych plotek".
    O tym jak wykonywać instalacje w obiektach mówią przepisy, normy.
    Nie ma tak, że robię co chcę.
    Żadna z tych osób nie powiedziała jakie przepisy wymagają dodatkowego RCD.

Dalej to kolegi problem, bo kolega ma kłopoty.
    kamilan15
    Level 5  
    CYRUS2 wrote:
    Jak kolega dobrze wie to po co zakłada temat na forum ?

Widzę, że ta rozmowa zmierza w złą stronę. Aby nie stała się ona zupełnie abstrakcyjną, przypomnę zatem temat wątku: "RCD zaczął wyzwalać po zamontowaniu instalacji PV" - to i tylko to jest moim problemem. Fakt ten jest zatem powodem, dla którego rozpocząłem wątek. Dla pełnego pełnego zrozumienia powodu założenia wątku, wyjaśnię koledze CYRUS2, że nie było to poznawanie znaczenia konkretnych słów.

CYRUS2 wrote:
    Stan jest taki, ze producent nie zaleca montażu RCD do falownika
    - w poprzedniej wiadomości umieściłem konkretne wypowiedzi producentów. Ponadto osoba związania z Froniusem wysłała schemat (wkleiłem go poniżej), w którym dołączyła RDC 100mA. Każdy niech sam oceni, co mieli Oni na myśli.

CYRUS2 wrote:
    "zasłyszanych plotek"
    Informacja od dwóch producentów falowników i czterech firm montujących instalacje interpretujesz kolego CYRUS2 jako "zasłyszane plotki". Ja jednak uważam je za rzetelne i fachowe.

Jasne, że najbardziej pożądanym stanem byłoby podanie podstawy prawnej (ustawa czy rozporządzenie) takiego a nie innego sposobu montażu instalacji PV, ale rozumiem, że to tylko moja fantazja :)
    Ewentualnie może jest jakaś jakaś norma, która precyzuje ta kwestię?

Zresztą spieramy się o wyłącznik, którego koszt to może ok 100zł. Jeśli nawet "norma" tego nie wymaga (czego nie wiem), to koszt jego montażu, w stosunku do kosztu całej instalacji PV jest zupełnie pomijalny.
    stomat
    Level 37  
    Masz dziwne priorytety. Na miejscu pierwszym, bardzo "przepisowo" stawiasz falownik i panele.
    kamilan15 wrote:
    1. Chcę aby moja instalacja PV był podłączona do sieci wg zaleceń producenta falownika, czyli przed RCD, który mam w rozdzielnicy.
    2. Chce mieć zamontowany zgodnie z zaleceniami producenta falownika zabezpieczenie RCD 100mA - 150mA na odwodzie falownika.

A zupełnie nie dbasz o własne i domowników bezpieczeństwo. Używasz trybu warunkowego a sprawa powinna być priorytetowa.
    kamilan15 wrote:
    3. Jeśli po poprawnym podłączeniu instalacji PV nadal będę miał problemy, to wtedy skontaktuję się z elektrykiem, aby ten przejrzał moją starą instalację. Być może wezwę elektryka nawet jeśli nie będę miał już kłopotów z wybijaniem RCD. Ale dla mnie priorytetem jest prawidłowe podłączenie instalacji PV.

Twoja dotychczasowa instalacja nie spełnia podstawowych wymagań. Zabezpieczenia nie dopasowane do instalacji, można powiedzieć "zwatowane", a ty martwisz się o panele a nie o domowników. Pod tą twoją rozdzielnicą widzę jakieś "pinte-linte", nieosłonięte przewody, to jest partactwo. Wszyscy wiemy że jak już RCD nie będzie wyłączał to żadnego elektryka nie wezwiesz. Obyśmy o tobie nie czytali w dziale "porażeni prądem".

A tak w ogóle to monter mógł wyłączyć zabezpieczenie przedlicznikowe - rozłącznik izolacyjny nie był do niczego potrzebny.
    CYRUS2
    Level 43  
    kamilan15 wrote:
    Aktualnie wyłącznik ten wyzwala jednak już chwilę po uruchomieniu instalacji PV.
    Nie ma możliwosci wymiany tego twojego RCD na RCD o innych parametrach.
    Jak wymienisz to instalacja nie będzie bezpieczna.
    kamilan15 wrote:
    Nadmienię, że montażysta instalacji PV proponuje zacząć od wymiany różnicówki na taką o prądzie zadziałania 150mAh.
    Należy go wygonić.
    To amator - nie fachowiec.
    kamilan15
    Level 5  
    CYRUS2 wrote:
    Wszyscy wiemy że jak już RCD nie będzie wyłączał to żadnego elektryka nie wezwiesz.

W dniu dzisiejszym był u mnie elektryk. Facet z polecenia, cytuję "super fachowiec" ;) Powiedziałem mu, że "ktoś" zerknął na moją instalację elektryczną i powiedział, że generalnie jest ona do przebudowy i ,że jest tu "cos" zwatowane. Poprosiłem go o zdanie na temat tej instalacji i co ewentualnie należałoby wymienić. Jedyną rzeczą, która mu się nie podobała to zabezpieczenie przedlicznikowe (D32). Zasugerował jego wymianę na szybsze C32, przy czym powiedział, żebym zgłosił się z tym do zakładu energetycznego, gdyż to zabezpieczenie posiada plombę.
    Na moją uwagę, że z rozdzielnią też jest podobno "coś nie tak jak być powinno", zaproponował mi wymianę zabezpieczeń, które oznaczyłem czerwonym prostokątem na poniższym zdjęciu
    na "eski" o identycznych parametrach, ale już markowej firmy "Legrand" - ma to jakikolwiek sens? Wy sugerowaliście "gruntowną przebudowę".

W najbliższym czasie (dzisiaj był przejazdem, bez odpowiedniego przyrządu pomiarowego) powiedział, że mając już ten przyrząd sprawdzi mi czy RCD, które posiadam, jest sprawne, czy należy je wymienić na nowe.
    Ktoś_tam
    Level 35  
    Ta brama to w pałacu Putina? Ona waży 5 ton i jest zasilana jakimś porządnym silnikiem i przekrój przewodu jest odpowiedni? Musi ona mieć zabezpieczenie na poziomie 20A? Takie zabezpieczenie jeszcze się widuje często jako przedlicznikowe w wielu mieszkaniach a nie do bramy.
    Nie wiem czy był to elektryk czy ty sam ale prawdopodobnie wszystkie zabezpieczenia są za duże. Ten gościu w ogóle otwierał tą rozdzielnicę? Czy po prostu ktoś stwierdził, że stare to dam nowe
    Po części rozumiem gościa. Jak wymieni na mniejsze to za tydzień do niego zadzwonisz że tobie zabezpieczenia się wyłączają. Z twojego punktu widzenia było dobrze jest źle. A tak to coś wymieni co nie będzie wpływało na funkcjonowanie i kasę przytuli.
    kamilan15
    Level 5  
    Ktoś_tam wrote:
    Ten gościu w ogóle otwierał tą rozdzielnicę? Czy po prostu ktoś stwierdził, że stare to dam nowe

Nie otwierał rozdzielnicy.
    faradek
    Level 19  
    kamilan15 wrote:
    zabezpieczenie przedlicznikowe (D32). Zasugerował jego wymianę na szybsze C32

Nie rób tego. Jeśli obecne zabezpieczenie jest zaakceptowane przez ZE (a raczej jest, bo jest zaplombowane) to jego zmiana na C32 pogorszy warunki selektywności zwarciowej zabezpieczeń (która już teraz jest wątpliwa) i zwiększy prawdopodobieństwo niepożądanych wyłączeń.
    kamilan15 wrote:
    zaproponował mi wymianę zabezpieczeń, które oznaczyłem czerwonym prostokątem na poniższym zdjęciu na "eski" o identycznych parametrach, ale już markowej firmy "Legrand" - ma to jakikolwiek sens?

Ale po co? Nie spodobały mu się bo za mało kolorowe? Nie ma to sensu gdyż prawdopodobnie przynajmniej część z nich ma nieprawidłowe wartości, a po drugie te obecne, mimo że są już pełnoletnie, to i tak są lepszej jakości niż chiński chłam, który czasem można kupić obecnie (chociaż Legrand akurat jest OK, tak jak reszta markowego osprzętu) Czyli jeśli już wymieniać, to na właściwe wartości.
    kamilan15 wrote:
    Nie otwierał rozdzielnicy.

No to faktycznie super fachowiec, przez osłonę widzieć co jest wewnątrz, przekroje przewodów itp...
    kamilan15
    Level 5  
    Ktoś_tam wrote:
    Ta brama to w pałacu Putina?

Oprócz bramy (przesuwna, względnie masywna, wraz z przeciwwagą ma długość 5,2m) mam coś jeszcze wpięte pod tą eskę.

Wracając do "narzekań" instalatora PV, marudzi On (oprócz braku rozłącznika izolacyjnego) na to, że w mojej rozdzielnicy jest bardzo ciasno, co również utrudnia / uniemożliwia mu wpięcie się instalacją PV przed RCD.

Prosiłbym o to abyście ocenili, czy faktycznie może być problem z wpięciem się PRZED RCD. W tym celu wklejam zdjęcia rozdzielnicy bez maskownicy:

RCD zaczął wyzwalać po zamontowaniu instalacji PV. RCD zaczął wyzwalać po zamontowaniu instalacji PV. RCD zaczął wyzwalać po zamontowaniu instalacji PV.
    Ktoś_tam
    Level 35  
    Instalator ma rację. Bardzo mało miejsca, poza tym łączenie 2 przewodów pod jeden zacisk to słaby pomysł, zwłaszcza że na tych zaciskach będzie największy prąd w całej rozdzielnicy.

A zabezpieczenia się nie dobiera na zasadzie co na nich wisi a do najsłabszego ogniwa. W skrócie to zabezpieczenie ma być najsłabszym ogniwem, które jako pierwsze się poddać.
    kamilan15
    Level 5  
    Ok. Dzięki za opinię w sprawie mojej rozdzielnicy.

Skontaktowanie się jednocześnie z względnie dużą, lokalną firmą zajmującą montażem instalacji PV. Wysłałem do technika z tej firmy zdjęcia (dokładnie te same, które umieściłem na tym forum). Technik po konsultacji ze swoim kolegą oddzwonił i powiedział, że mogą przepiąć mi instalację PV, tak aby była wpięta przed RCD oraz zamontują mi dodatkowy RCD 100mA w skrzynce przy falowniku. Czyli wg. tej firmy "da się", a przynajmniej można spróbować.

Skontaktował się więc telefonicznie z właścicielem firmą, która zamontowała mi PV. Poinformowałem go, że znalazłem inną firmę, która podejmie się podpięcia instalacji PV przed stary RCD. W odpowiedzi otrzymałem informację mniej więcej taką, że: "spróbuję wpiąć się przed RCD ale nie obiecuję, że się uda". Pan odmówił mi jednak montażu dodatkowego RCD 100mA, gdyż stwierdził, że w wycenie (ofercie), którą otrzymałem, ten dodatkowy RCD nie był uwzględniony. Poniżej wklejam więc oferty, które dostałem. Pierwsza była na 6,4kWp. Poprosiłem więc o taką z mniejszą mocą. Wg mnie w obu uwzględnione jest RCD 100mA, którego tak bardzo "firma" nie chce mi założyć bez wniesienia przeze mnie dodatkowej opłaty.

Oferta druga, z instalacją o mniejszej mocy:

A poniżej wkleiłem zdjęcie innej rozdzielni zamontowanej przy instalacji PV. Są tu jakieś zabezpieczenia (oznaczyłem je czerwonym prostokątem), których ja nie mam. Czy w moich wycenach uwzględnione są te zabezpieczenia? Czy brak u mnie tych zabezpieczeń stanowi jakiś problem?

Dodatkowo w obu ofertach napisane miałem "2 x MPPT". Wydaje mi się jednak, że panele mam podłączone jednym MPPT. Myślę, że fakt ten nie stanowi jednak żadnego problemu, gdyż panele mam zamontowane na jednej połaci dachu. Irytuje mnie jednak fakt pisania w ofercie czegoś, czego "firma" najprawdopodobniej nigdy nie zamierzała zamontować.
    lopiola
    Level 17  
    kamilan15 wrote:
    Wklejam poniżej natomiast schemat (otrzymałem go od zakładu energetycznego) mojej instalacji PV

Proponuję temu panu z zakładu elektrycznego zaproponować przeczytanie instrukcji dowolnego ogranicznika przepięć.
    Jest tam zapis o przypadkach w jakich należy dodatkowo zabezpieczyć taki ogranicznik.
    Przykładowo:
    Jakby nie zrozumiał to tam jest napisane, że jak wyłącznik nadprądowy zabezpieczający dany obwód ma więcej niż 125A to tylko wtedy należy zastosować dodatkowy wyłącznik nadprądowy zabezpieczający ogranicznik.
    Na tym schemacie ten wyłącznik nadprądowy ma 20A.