Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stare modemy ADSL Thomson SpeedTouch 330 i Sagem Fast 800 USB

p.kaczmarek2 18 Feb 2021 19:47 9753 29
Renex
  • Stare modemy ADSL Thomson SpeedTouch 330 i Sagem Fast 800 USB
    Witajcie moi drodzy
    W tym krótkim temacie przedstawię wnętrza dwóch starych modemów ADSL które jeszcze całkiem niedawno dzielnie służyły swoim użytkownikom i umożliwiały im przeglądanie sieci Internet.
    Wnętrza pokazuję jako ciekawostkę i z sentymentu do pierwszych doświadczeń z internetem, bo takie modemy już raczej odeszły i nie wrócą. Oba przedstawione tu modemy nie są już w produkcji, mają dobre ponad 15 lat.

Modem Sagem Fast 800 USB (szary)
    Najpierw modem F@st 800 produkcji Sagem (wcześniej Sagemcom) z interfejsem USB 1.1 (w nowszych modelach 2.0), zasilany bezpośrednio z USB. Wprowadzony był około 2003 roku wraz z usługą Neostrada TP.
    W tej wersji (800) posiada złącze telefoniczne, RJ11, ale występowała też pokrewna wersja, 840, ze złączem RJ45.
    Jego manual:
    fast_8..pdf Download (2.23 MB)
    Zajrzyjmy do środka.
    Obudowa trzyma się na jednej śrubce torx która jest schowana za naklejką:
    Wnętrze modemu:
    Spód PCB:
    Złącza RJ11 i USB typu B:
    Stare modemy ADSL Thomson SpeedTouch 330 i Sagem Fast 800 USB Stare modemy ADSL Thomson SpeedTouch 330 i Sagem Fast 800 USB
    W środku rzuca się w oczy od razu duży układ w obudowie TQFP, AD6486JST produkcji Analog Devices:
    To właśnie jest chipset Eagle obsługujący ten modem. Trochę zabawy z jego sterownikami zawsze było. Niestety nawet na stronie producenta nie ma o nim informacji:
    Co ciekawe, w sieci znajduje się sterownik open source pod systemy BSD:
    http://ueagle.sourceforge.net/
    Quote:

The uEagle driver supports USB ADSL modems based on the Analog Devices® Eagle® chipset under FreeBSD, NetBSD and OpenBSD. It is distributed under the BSD License. The driver has only been tested with the Sagem F@st 800™ and the Comtrend CT-350™ USB ADSL modems but it should also work with any modem based on the Eagle chipset.

Ostatnia wersja datowana jest na 2004-11-11.
    Jeśli kogoś interesuje jak wygląda kod czegoś takiego to zapraszam do przeglądnięcia:
    keagle-...zip Download (9.26 kB) ueagle-...zip Download (486.94 kB) ueagle-...zip Download (487.49 kB)
    Blisko pinów chipseta jest dość duża ilość bardzo małych kondensatorów odsprzęgających oraz pojedynczy rezonator 12MHz, którego obecność często wskazuje na to, że układ jest mikrokontrolerem lub mikroprocesorem i wymaga dokładniejszego zewnętrznego zegara.
    Tuż obok jest jeszcze mały układ o 8 pinach, CAT 24WC01:
    Jest to pamięć EEPROM z interfejsem szeregowym I2C. Jej (dość bogata) nota katalogowa jest dostępna w sieci:
    Jest też oczywiście jej pinout:
    Ze zdjęcia i układu wyprowadzeń, możemy łatwo określić, że po lewej stronie układu, piny 1, 2, 3, 4 (A0, A1, A2 i VSS) podłączone są do masy, pin 5 (zasilanie) do zasilania, pin 6 (WP; blokada zapisu) do masy (gdyż podłączenie go do zasilania włącza tryb Read Only), a piny 7 i 8 to magistrala I2C.
    Można teraz łatwo określić adres I2C tej pamięci:
    i podpiąć się do niej np. z Arduino (chociaż adres można też poznać prostym programem skaner I2C).
    Nota katalogowa 24WC01:
    24WC01.pdf Download (65.65 kB)
    Drugi większy układ scalony w środku to AD6488JCP:
    Niestety sytuacja się powtarza - brak informacji:
    Ale lokacja układu sugeruje, że to może być jakiś kontroler warstwy fizycznej transreceivera, bo tuż obok mamy już transformat sygnałowy (znany też z Ethernet, chociaż są tez złącza magjack gdzie ten transformator jest zintegrowany ze złączem RJ itp). Zapewnia od izolację sygnału.
    51732 MIDCOM produkcji Wurth Electronics, jak widać zaprojektowany specjalnie pod chipsety Analog Devices:
    Opis całej rodziny transformatorów:
    Jest to 'Single Transformer Solution for CPE POTS', czyli zarówno do odbioru i wysyłania.
    Jego wyprowadzenia:
    Nieco dalej jest już złącze RJ11 (telefoniczne), ale to nie wszystko:
    Jest jeszcze OSU 250 F 3.15A L250V, bezpiecznik SMD:
    Z noty tej serii bezpieczników możemy przeczytać, że były robione specjalne pod modemy xDSL/ADSL:

Model Thomson SpeedTouch 330 (czarny)
    Teraz pora na drugi modem ADSL, też ze złączem 'telefonicznym' RJ-11, teraz produkcji Thomson (a przed rokiem 2000 Alcatela) z interfejsem USB 1.1.
    Poniżej jego instrukcja w PDF ("Installation and Setup Guide"):
    st330.pdf Download (1.15 MB)
    Ten modem, w przeciwieństwie do pierwszego opisywanego, kabel USB podłączony ma na stałe:
    Śrubki (torxy) ma zakryte pod gumkami nóżek:
    Po otwarciu widać, że przynajmniej przewód USB nie jest wlutowany do płytki, tylko ma złącze:
    Przyjrzyjmy się płytce:
    W rogu mamy złącze telefoniczne RJ-11 a tuż obok jest charakterystyczny transformator sygnałowy:
    Ten transformator to 50702 MIDCOMLF1 produkcji Wurth Elektronik Group. W sieci jest jego nota katalogowa:
    Schemat wewnętrzny:
    Tuż obok znajduje się układ BB OPA 2677U:
    Układ ten to podwójny wzmacniacz operacyjny przeznaczony do zastosowań xDSL:
    Jest tam też jego przykładowa aplikacja, która zdradza nam też podłączenie wcześniej omawianego transformatora sygnałowego:
    OPA2677 wymaga zasilania 12V, więc możliwe, że na tej płytce znajdziemy też gdzieś przetwornicę która robi 12V z 5V z USB.
    Nieco dalej jest duży układ scalony w obudowie TQFP.
    THOMSON S100A TM10329, chipset, dokumentacji niestety znów brak. Obok niego widnieje rezonator kwarcowy 17MHz.
    Ale to nie jedyny układ Thomsona w środku - jest też THOMSON 5200A:
    Nieco dalej jest kilka małych układów scalonych które można rozpoznać:
    Oznaczenie LDQB mówi nam, że to LP3985 - regulator LDO 3.3V:
    Oznaczenie LAYA z kolei to LP2985, dokładniej LP2985AIM5-1.8/NOPB, też regulator LDO, ale 1.8V:
    Oznacznie L0RA to też LP2985, tylko że inna wersja, LP2985AIM5-3.3:
    Nota katalogowa lp2985:
    lp2985..pdf Download (1.41 MB)
    Dalej jest pamięć EEPROM z interfejsem szeregowym, tym razem jednak Microwire, a nie I2C:
    93C66 (ST93C66) w obudowie SO8:
    Pełna nota katalogowa 93C66WP:
    1809051912..._C6161.pdf Download (120 kB)
    Ciężko jest znaleźć informacje o niektórych elementach, np. ten z kodem SMD WG08.
    Tutaj spód PCB jest nieco bogatszy:
    Widoczny tutaj element, S52A, to LM2733XMF. Kontroler przetwornicy boost.
    Pracuje z częstotliwością 1.6MHz:
    To pewnie ta przetwornica zasila wspomniany wcześniej wzmacniacz operacyjny.
    Nota katalogowa LM2733XMF:
    lm2733.pdf Download (1.47 MB)

Czy można coś z tego wykorzystać?
    Nasuwa się jeszcze pytanie, czy coś z tych starych modemów można wykorzystać w projektach DIY dla początkującego. Jak najbardziej można wykorzystać pojedyncze elementy (regulatory LDO zawsze się przydadzą, pamięć EEPROM ta z I2C jest łatwa do obsługi i można użyć 'sop to DIP breakout board' by ją podłączyć do płytki stykowej, ze wzmacniaczem operacyjnym podobnie), ale to nie wszystko.

Można chociażby ożywić układ konwertera boost z drugiego modemu, ten oparty na LM2733XMF. Uzyskamy w ten sposób przetwornicę o dość dobrych parametrach:
    W nocie katalogowej LM2733XMF mamy jego przykładową aplikację:
    Pin SHDN pozwala wyłączyć przetwornicę:
    Pin FB pozwala określić napięcie na jej wyjściu.
    Zlokalizujmy te elementy na płytce:
    Okazuje się, że LM2733XMF zasilanie (Vusb, bezpośrednio z USB 5V) ma podłączone poprzez dodatkowy tranzystor. Sterowanie jego bazą pozwala włączyć przetwornicę. Z kolei pin SHDN prowadzi do pustego miejsca na MOSFET (można to poznać po tym, że piny na płytce są podpisane G, D, S, od Gate, Drain, Source). Vout (napięcie wyjściowe), zgodnie ze schematem znajduje się za diodą prostowniczą SMD B2V. Tuż obok niej jest rezystor od pinu FB (Feedback) który określa napięcie wyjściowe.
    Spróbujmy go uruchomić.
    Po podłączeniu zasilania do modemu przetwornica się nie uruchamia, gdyż 5V jest na Vusb (na zdjęciu) a na Vin już nie, gdyż tranzystor jest zamknięty.
    Ale mamy wystarczająco wiedzy by to naprawić.
    Po przylutowaniu rezystora na jego bazę by wymusić jego otwarcie (wybrałem chyba jakieś 10k) uzyskujemy pożądany efekt:
    Przetwornica działa! Mamy 12V z 5V. Teraz można np. spróbować wyciąć fragment płytki z nią i wykorzystać do własnych amatorskich zabaw DIY.
    Można też oczywiście zmienić napięcie wyjściowe przetwornicy. W nocie katalogowej opisane są zależności które je determinują:

Podsumowanie
    Pokazałem tu wnętrza dwóch popularnych modemów które z pewnością wielu osobom kojarzą się z ich pierwszymi przygodami w internecie. Być może niektórzy z Was też używali ich kiedyś do przeglądania Elektrody. Choć same te modemy już raczej się nie przydadzą, to o dziwo w ich środku można znaleźć trochę ciekawych części.
    PS: Czy ktoś z Was kiedyś korzystał z tych modemów i ma jakieś doświadczenia? A może nawet ktoś je serwisował?

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Renex
    undefinedPL
    Level 10  
    Również miałem tego f@st 800, racja rozłączał się czasem, ale chyba częściej rozłączałem go ja, gdy potrzeba było nowego adresu IP ;)
  • Renex
    pawelr98
    Level 39  
    p.kaczmarek2 wrote:

W tym krótkim temacie przedstawię wnętrza dwóch starych modemów ADSL które jeszcze całkiem niedawno dzielnie służyły swoim użytkownikom i umożliwiały im przeglądanie sieci Internet.
    Wnętrza pokazuję jako ciekawostkę i z sentymentu do pierwszych doświadczeń z internetem, bo takie modemy już raczej odeszły i nie wrócą.

Pokazałem tu wnętrza dwóch popularnych modemów które z pewnością wielu osobom kojarzą się z ich pierwszymi przygodami w internecie. Być może niektórzy z Was też używali ich kiedyś do przeglądania Elektrody. Choć same te modemy już raczej się nie przydadzą, to o dziwo w ich środku można znaleźć trochę ciekawych części.
    PS: Czy ktoś z Was kiedyś korzystał z tych modemów i ma jakieś doświadczenia? A może nawet ktoś je serwisował?

Już raczej odeszły ?

Modemy telefoniczne ADSL nadal pracują, i to nie tylko w jakichś wsiach, ale także w dużych miastach. Starczy przejść się po osiedlach domkowych.
    Jest to wina paradoksu. Wsie dostają dotacje na sieć, a w miastach przy braku dotacji, dostawcy internetu odwiecznie odmawiają podłączenia czegokolwiek innego, ze względu na brak opłacalności inwestycji. Dosłownie po drugiej stronie ulicy (5m) jest światłowód, a odmawia się podłączenia.

Tu akurat zdjęcie podczas typowej awarii. Jest linia, nie ma łącza. Bez resetu i odczekania nie będzie połączenia i koniec.
    Nic się nie zmieniło od tych iluśnastu lat, jeśli idzie o technologię ADSL.

Z doświadczenia powiem, że technologia ADSL nigdy nie była stabilna i także prędkość samego internetu zależy od jakości modemu. Zmieniając pomiędzy różnymi modelami można było uzyskać różnice rzędu 1-2Mbit/s przy prędkościach w okolicach 6-10Mbit/s.

Do tego tylko najniższa półka technologiczna obecnie ma technologię ADSL. Te modemy trzeba wymieniać, bo po prostu sypią się układy scalone i internet przestaje działać w ogóle lub zaczyna się robić niestabilny.

A ten czarny modem to miał mój dziadek, gdzie przeglądałem sobie często internet, nie mając swojego w domu. Nie powiem z całą pewnością, bo nie pamiętam, ale możliwe, że na tym modemie się rejestrowałem tu na elektrodzie.
    atlantis2
    Level 17  
    Ja kilka lat temu wykorzystałem obudowę z Sagema F@ST 800 jako powerbank - z powodzeniem da się tam zmieścić cztery ogniwa 18650 i elektronikę :) Udało się też wykorzystać oryginalne miejsca na diody LED do sygnalizacji pracy i ładowania.
    xpatryk89
    Level 9  
    Kurcze, mam tego Sagema, pamiętam początki mojej przygody z internetem z nim (program TP który trzeba było uruchomić, zalogować się) (miałem wtedy z 6 lat 😆) i może nawet z ciekawości spróbowałbym go odpalić ponownie. Dalej mam łącze adsl (co prawda nie Neostrada), ale żeby sobie przypomnieć jak to było może i spróbuje. 🙂
    Ibuprom
    Level 26  
    f@st800 działał całkiem stabilnie jak miał pod dostatkiem prądu z USB. A że często nie miał to i często się wieszał. Jest to podobna sytuacja jak z dzisiejszymi modemami pod usb dla LTE. Do tego NND i działało całkiem sprawnie. Największą bolączką była konieczność ładowania firmware do tego modemu po każdym podłączeniu zasilania. Ale widać orange za wszelką cenę chciało obniżyć koszty co niestety później odbiło się czkawką dla tego operatora, powodując lawinę zgłoszeń i problemów generujących większe koszty niż koszt pominiętej wewnętrznej pamięci dla firmware. Z resztą, nie inaczej jest teraz z liveboxami - jak większość sprzętu Sagem sprzętowo są nawet całkiem ok, ale software skopane wzorcowo - one też sprawiają mnóstwa problemów operatorowi, nawet jeśli użytkownik korzysta z łącza tylko do przeglądania poczty i "fejsbuka", nie mówiąc o trochę bardziej wymagających użytkownikach.
    KJ
    Level 31  
    Także wspominam te modemy jako straszne dziadostwo. Miałem ale używałem przez chwilę bo prawie natychmiast wymieniłem na linksysa z ethernmetem i WRT54GL ;) Nie daj boże jak miałeś kilka komputerów, routing na jednym z nich i nawiązane kilka połączeń. Potrafiło się zawiesić kilka razy dziennie. Prawdę powiedziawszy ciesze się że przestałem w ogóle korzystać z DSLu. Od kiedy mam światłowód i router mikrotik-a zapomniałem co to problemy z internetem :D
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    pawelr98 wrote:

Modemy telefoniczne ADSL nadal pracują

Bardziej chodziło mi o te dwa zabytki z tematu, a nie o to, że w ogóle technologia ADSL odeszła do lamusa. Teraz raczej są nieco nowsze rozwiązania i to nie takie zasilane z USB:
    chociaż te zasilanie z USB to miało jednego plusa, jak nie było prądu a korzystało się z laptopa...
    qoolmer
    Level 9  
    Ja natomiast nie potwierdzę, żeby ten Sagem F@st 800 był niestabilny, wręcz przeciwnie - przez kilka lat nie miałem z nim problemów (otrzymałem go w 2007 roku, wtedy podłączyłem neostradę 1Mbit :)) pamiętam, że zainstalowałem wtedy Fedora Linux i kilka dni mi zajęło uruchomienie sterowników żeby to działało, natomiast gdy zamiast Fedory zainstalowałem Ubuntu to zadziałało od ręki, chyba jedną komendą z konsoli. Warto wspomnieć o tym zamulającym przesadzonym graficznie programem od TP do uruchomienia połączenia, który był zupełnie zbędny bo połączenie to można było w windows w ustawieniach sieci skonfigurować albo sprytnym programem autoconnect. A co do ADSL - koledzy z kablówką zazdrościli mi zmiennego IP co dawało możliwość ściągania wszystkiego wrzuconego na rapidshare bardzo popularny wtedy bez ograniczeń, bez konta premium
    helmud7543
    Level 43  
    U mnie w domu rodzinnym działał do niedawna Fast 800 (Thomsona sprawnego też mam). I też gdzieś od 2007 do 2018 r. Wyciągał 6 Mb/s na downloadzie. Na rozłączenia (tego czy innych) mam swój sposób - autoconnect. I był cholernie stabilny. Jak Orange nie rozrabiał to nic nie rozłączało.
    BANANvanDYK
    Level 41  
    helmud7543 wrote:
    Wyciągał 6 Mb/s na downloadzie.

Ponieważ ten modem działał w trybie G.DMT a nie ADSL2+, prędkość ograniczona max. 8 Mb/s.
    Myślę że niektórym bardziej zaawansowanym użytkownikom sam modem ADSL do RJ45/POE jako bridge i osobny zwykły router, ponieważ asortyment bardziej zaawansowanych i funkcjonalnych routerów z portem ADSL jest dużo mniejszy niż routerów z portem WAN. Szukałem podobnego rozwiązania dawno temu i niestety nic ciekawego nie było.
    DJ_KLIMA
    Level 20  
    Modem`y DRAMAT! Na kernelach 2.4 lepiej... Nigdy więcej :)
    helmud7543
    Level 43  
    Autoconnect i miałem stabilniej od livebox. Jedyny problem był z USB na niektórych komputerach. Livebox to był dramat.
    krzysiozak
    Level 39  
    Jestem w posiadaniu jeszcze starszego modemu niż tu opisane.
    Tak zwany modem działający w paśmie telefonicznym,
    To jest modem, fax, poczta głosowa, i skrzynka elektroniczna w jednym.
    US Robotics, działa na złączu RS232.
    Podczas rejestrowania domownika na szczepienie wykonywał próbę połączeń mniej niż co 5 sekund, dzięki niemu udało się zarejestrować na szczepienie w niezbyt odległym terminie.
    Teraz można śmiało zajmować w domu linie telefoniczną tym modemem, gdyż połączenia na tą linie, obecnie są przekierowywane, na telefon komórkowy.
    I do tej pory działa linia 202122.
    Co prawda rewelacyjnych prędkości się nie otrzymuje, ale GG i E-mail na nim działa.
    Bulkatv
    Level 7  
    Mam instalacje ADSL od Orange (80MB/s) i działa dość dobrze. To jednak prawda, że na wsiach są światłowody. Da się dzisiaj takiego modemu używać? Ciekawą sprawą by było zestawić połączenie w Windowsie 98 :)
    Sam Sung
    Level 32  
    krzysiozak wrote:
    Podczas rejestrowania domownika na szczepienie wykonywał próbę połączeń mniej niż co 5 sekund, dzięki niemu udało się zarejestrować na szczepienie w niezbyt odległym terminie.
    No to rzeczywiście jest się czym chwalić :) Czyli nie trzeba być znajomym celebrytą - wystarczy "drobne" nadużycie telekomunikacyjne?
    helmud7543
    Level 43  
    Bulkatv wrote:
    Mam instalacje ADSL od Orange (80MB/s) i działa dość dobrze. To jednak prawda, że na wsiach są światłowody. Da się dzisiaj takiego modemu używać? Ciekawą sprawą by było zestawić połączenie w Windowsie 98 :)

U mnie w domu rodzinnym zlikwidowano analoga rok temu, do tego momentu działał Fast 800. Sterowniki oryginalnie były od Windows 98 do XP, z Vistą i 7 trochę kombinacji było, więc nie byłoby problemu z Windows 98.
    krzysiozak
    Level 39  
    Sam Sung wrote:
    krzysiozak wrote:
    No to rzeczywiście jest się czym chwalić :) Czyli nie trzeba być znajomym celebrytą - wystarczy "drobne" nadużycie telekomunikacyjne?

Dla czego nad użycie, urządzenie (a) pochodzą z czasów kiedy było w tedy wolno nadawać w ten sposób. Później z orientowano się że ponad stu takich abonentów na dziesięć tysięcy NN uniemożliwia reszcie kompletnie łączność telefoniczną.
    Dla tego w laptopach z gniazdem RJ11 i wewnętrznym modemem wolno z automatu do jednego numeru można było wykonać po sobie 16 połączeń. Ale i na to były sposoby żeby po szesnastu połączeniach nie trzeba było wyłączać i włączać laptop ponownie.
    conrad9210
    Level 25  
    Cześć.
    Ja mam pozytywne wspomnienia z Sagemem. Wystarczyło go wyłączyć i włączyć by dostać nowe IP i dalej ściągać paczki z rapid :)
    Pozdrawiam
    Sam Sung
    Level 32  
    krzysiozak wrote:
    Dla czego nad użycie, urządzenie (a) pochodzą z czasów kiedy było w tedy wolno nadawać w ten sposób.
    No sorry, ale to jest argument typu "mam kabel od prodiża z czasów, kiedy można było lać bachory" :)
    Chyba nie sądzisz, że będę bił brawo za to, że dla prywatnej korzyści zablokowałeś innym możliwość dodzwonienia się do przychodni? Po prostu wstyd o takim czymś wspominać.
    krzysiozak wrote:
    Dla tego w laptopach z gniazdem RJ11 i wewnętrznym modemem wolno z automatu do jednego numeru można było wykonać po sobie 16 połączeń. Ale i na to były sposoby żeby po szesnastu połączeniach nie trzeba było wyłączać i włączać laptop ponownie.
    To bardzo ciekawe, brzmi jednak dość naiwnie. Ewentualnie byłbym skłonny uwierzyć, że może jakiś domyślnie instalowany program miał kiedyś gdzieś takie ograniczenie. Jakieś źródło tej rewelacji?
    krzysiozak
    Level 39  
    Sam Sung wrote:
    krzysiozak wrote:
    To bardzo ciekawe, brzmi jednak dość naiwnie. Ewentualnie byłbym skłonny uwierzyć, że może jakiś domyślnie instalowany program miał kiedyś gdzieś takie ograniczenie. Jakieś źródło tej rewelacji?

Mam laptopa Toshiby który w ten sposób ogranicza połączenia, po szesnastu połączeniach udaje że wybiera a w linii nic się nie dzieje, zmieniając wybierany numer znowu mamy szesnaście możliwości prób. Ten sam program komunikacyjny i na innym komputerze niema takiego problemu.
    Możliwe że sterowniki laptopa Toshiby ograniczają.

A co powiesz o osobach które używają na smartfonach programy pokroju AutoRedial. One te osoby też postępują nagannie? Próby połączenia z takiego smartfona częściej niż co trzy sekundy. Po uprzednim odpowiednim skonfigurowaniu takiego programu.

Obawiam się że te Autorediale mogą jak się skapną, blokować jak nagrywanie rozmów na smartfonach.

Miłego dnia.
    faza
    Level 14  
    Witam,

Drogi autorze nie bierz tego do siebie ale po co rozgrzebywać stare rany. Mam tyle złych wspomnień z tymi modemami że aż mi dech w piersi zabrało jak to zobaczyłem. Opisywanie przez Ciebie modemy działały tragicznie pod Debianem/RedHatem/Slackware/BSD. Przypomniały mi się nieprzespane noce, niekończące się kompilacje, zmiany kernela, iptables, losowe zwisy, dobowe restarty...
    (a wiedz kolego ze w czasach PIII 700 to jajko się dłuuuuuuugo kompilowało).
    Co najgorsze odpowiedz w TPSA zawsze była ta sama "panie pod Windowsem działa wiec nie zawracaj pan dupy"...

Chociaż teraz jak pomyślę że po tym jak szef zamienił polpaka na 3xDSL (bo taniej) to odszedłem z tej roboty i w sumie nigdy nie żałowałem wiec można powiedzieć ze DSL (i tragiczna jakość usług) mi życie uratował :)

Takie tam dla potomnych. Proszę nie banować. I love elektroda.pl
    lechoo
    Level 39  
    Korzystałem z Neostrady przez około 10 lat i byłem w tej niekomfortowej sytuacji, że moja linia miała prawie 5km długości. W tym czasie miałem różne modemy, a o szarym Sagemie na USB szybko zapomniałem. Najlepiej wspominam Siemens-a SpeedStream 4100 oraz inny którego nazwy celowo nie podałem. Chciałem aby to była zagadka dla czytelników Elektrody, więc zamieszczam samo zdjęcie jego wnętrza:

Za pierwszą prawidłową odpowiedź (należy podać pełną nazwę producenta i modelu urządzenia) przekażę użytkownikowi 100 punktów.

Kolega powyżej wspomniał o polpaku - ten wciąż ma się dobrze i jest używany w jednostkach samorządu terytorialnego jako bezpieczne łącze do aplikacji „ŹRÓDŁO”.
    lechoo
    Level 39  
    Witam, spodziewałem się innej odpowiedzi - początki Neostrady w Polsce to były modemy Lucent CellPipe.
    Ale wskazany przez Ciebie Xentrix jest bliźniaczym modelem, więc uznaję odpowiedź. Zapewne sprawdzałeś po adresie MAC którego nie zamazałem?

ppp2003
    Level 6  
    A da się tego sagema 800 dzis uzywac? Mam neostrade 80mb/s i nie wiem czy by zadziałalo
    helmud7543
    Level 43  
    Prawdopodobnie nie, 80 Mb/s to już chyba nie jest ADSL więc raczej nie masz już tego typu usługi, którą obsłużyłby ten modem (nie chodzi o samą szybkość, tylko sposób transmisji, po prostu nie pamiętam żeby ADSL kiedykolwiek oferował 80 Mb/s a ten modem jest tylko do ADSL).
    Da się, jeśli:
    1. Orange nie wyłączył linii analogowej. Orange u niektórych użytkowników wycofał się z utrzymywania tej infrastruktury - w miejscach gdzie wiele osób przerzuciło się na cyfrowe połączenia (Livebox - do niego internet i telefon) Orange zrywało dotychczasowe umowy. Tam gdzie z kolei sporo osób korzysta z analoga (telefon wpinany bezpośrednio do sieci, bez żadnych live boxów) ta usługa nadal działa. Nie wiem natomiast czy da się ją w ogóle gdziekolwiek w Polsce zamówić.
    2. Jeśli parametry sygnału są wystarczające. Na pewno nie osiągniesz takiego transferu - ja miałem na tym urządzeniu w okolicach 6 Mb/s przy znacznie wyższych możliwościach linii i zakupionej usługi (ale i tak dalekiej do 80 Mb/s). Nie wiem czy 80 Mb/s i podobnych parametrach będzie pracował stabilnie i nie będzie gubił synchronizacji/rozłączał. Nie wiem czy to w ogóle jest jeszcze ADSL - jeśli nie to nie zadziała. Co do stabliności - był taki program - Autoconnect - do automatycznego wybierania połączenia, niby do max Windows XP, ale na Windows 7 jakoś działał. Przydawał się jak się połączenie zwiesiło, po np: pingował po czasie nieaktywności i mógł restartować połączenie, mógł też restartować połączenie po zadanym czasie.
    3. Jeśli masz dostawcę który używa tego typu połączenia ADSL. Tylko nie wiem jak konfiguracją protokołów PPP czy trzeba jakiś zmodowany sterownik czy dało się w Windows ustawić czy też ten modem miał tylko taką konfigurację jak dla Neostrady (PPPoA VPI/VCI 0/35 jak dobrze pamiętam).