Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacja pogodowa LED z zegarem NTP i kalendarzem

efi222 21 Feb 2021 15:18 13455 63
Nazwa.pl
  • Stacja pogodowa LED z zegarem NTP i kalendarzem

Tutułowy obrazek pewnie jest troche znajomy z poprzedniego mojego tematu o piktogramach.
    Dzisiaj gotowe urządzenie. Ogólnie dostępne stacje pogodowe łączy jedno – wyswietlacz LCD. Ma on swoje wady i zalety. Jeśli chodzi o czytelność tych paneli to różnie z tym jest. Postanowiłem więc zbudować stację z wykorzystaniem siedmiosegmentowych wyswietlaczy LED. Wysokość cyfr w projekcie wynosi 2,5 cm. Widoczność jest doskonała z odległości kilku metrów w ciemności jak i w jasnych pomieszczeniach i pod dużymi kątami widzenia.
    Wymiary frontu urządzenia to 27,5 x 12,5 cm.
    Na panelu wyświetlany jest aktualny czas, dzień miesiaca, miesiąc, temperatury z modułułów 2 do 9, temperatura „domowa”, wilgotność, cisnienie atmosferyczne, strzałki tendencji temperatur i ciśnienia. A także ikony alarmów - braku łaczności z modułem i niskim stanem akumulatora modułu i inne.
    Wykonałem kilka takich stacji w różnych wersjach, dla rodziny i znajomych. Też wersje bez zegara i kalendarza. Zdjęcia poniżej.

Urządzenie jest w pełni konfigurowalne. Ustawić można liczbę czujników, działanie strzałek tendencji pomiarów, jasności panela, czas automatycznego przełączania pomiarów, itp.
    W modułach pomiarowych można ustawić interwał nadawania.

Opis Urządzenia.
    Czas i data pobierane są z internetu z ogólnie dostępnych serwerów NTP. Czas aktualizowany jest o pełnych godzinach.
    Obsługa do 9 modułów pomiarowych (pomiar temperatury i wilgotności).
    Przełączanie numeru modułu na wyświetlaczu odbywa się za pomocą pilota IR.
    Stacja zapamiętuje 4 rozkazy dowolnego pilota. Mogą to być np. nieużywane przyciski pilota naszego sprzętu domowego. Mogą to też być pojedyncze przyciski z 4 pilotów . Nie nadają się do tego piloty RC5 i RC6. Chociaż na upartego jest możliwość rozbudowy oprogramowania do ich obsługi.

Komendy pilota:
    1 – przełączanie pomiarów w dół
    2 - przełączanie pomiarów w górę
    3 – automatyczne przełączanie (czas ustawiany w konfiguracji stacji)
    4 – wygaszanie wyświetlacza.

Jako, że wyświetlacze LED świecą dość mocno w ciemności, zastosowałem regulację jasności w zależności od światła otoczenia. Regulacja ta jest konfigurowalna w zależności od upodobań. Ustawiane są dwa punkty jasności. Umowne minimum i maksimum. Jasność wyswietlacza minimalna ustawiana jest w słabym świetle otoczenia. Analogicznie w jasnym świetle ustawiana jest jasność maksymalna. Urządzenie zapamiętuje jasność otoczenia i poziom świecenia wyświetlacza. Cały zakres jasności zmienia się w 30 poziomach. Jasność wyświetlacza zmienia się wykładniczo. Dla oka takie zmiany są bardziej liniowe.

Stacja zasilana jest z zasilacza wtyczkowego 12V 1,5A. Pobór mocy jest uzalezniony od jasności wyswietlacza i wynosi od 1 do 5W.

Moduł pomiarowy.
    Za komunikację radiową modułu ze stacją odpowiedzialny jest moduł ESP12. (ESP8266).
    Do transmisji danych wykorzystałem protokół Espressif ESP-Now. Pozwala on na szybkie wysyłanie danych. Wybudzenie układu, wysłanie pomiarów i ponowne uśpienie trwa około 0,3 sekundy. W trakcie snu pobór prądu wynosi od 30 do 100 uA. Wartość ta jest zależna od jakości użytego stabilizatora LDO i pozostałych modułów. Jako czujnik temperatury zastosowałem DS18B20, a jako czujnik wilgotności HTU21D. Całość zasilana jest z jednego ogniwa 18650. Przy wysyłaniu pomiarów co minutę, akumulator o pojemności 2000 mAh wystarcza na ok. 6 do 7 miesięcy pracy. Przy ujemnych temperaturach czas ten się skraca. ( testy robiłem bez stabilizatora LDO). Ze stabilizatorem powinno być lepiej.

Konfiguracja stacji i modułów pomiarowych odbywa się przez przeglądarkę www.
    Na obrazkach przedstawiony jest wygląd konfiguracji stacji i modułów czujników. Niezależnie od wyświetlania pomiarów na panelu, możliwy jest podgląd wszystkich pomiarów na lokalnej stronie www. Jej adres (IP) dostępny jest na stronie konfiguracji, po prawidłowym połączeniu z siecią wifi.

ustawienia

zrzut ekranu z telefonu

W przypadku problemów z zasięgiem radiowym z modułów do stacji na dalsze odległości, opracowałem coś w rodzaju repeatera. Zwiększa on znacznie zasięg.

Obudowa stacji zrobiona z płyty MDF 6mm z przyklejoną z przodu przyciemnianą szybą. Antisol czarny o grubości 6mm. MDF oklejony jest czarną matową okleiną. Tylna ścianka wycięta z czarnego polistyrenu o grubości 1mm.

Opis działania.
    Jak pisałem wyżej, moduły pomiarowe wysyłają dane z czujnikow do stacji za pomocą protokołu Esp-Now. Odbiornik ESP8266 odbiera te dane i wysyła przez UART do Atmega64. Generuje też stronę www konfiguracji stacji i stronę www z pomiarami.
    Atmega64 zajmuje się wyświetlaniem danych na wyświetlaczach LED, obliczaniem tendencji danych pomiarów, włączaniem alarmów itp. Odbiornik IR podłączony jest do Atmega8, która wysyła przetworzone dane z pilota do Atmega64 przez 4 linie danych.

Alarmy:
    Alarm braku łacznosci modułu ze stacją. Świeci ikona wifi. Na panelu automatycznie wybierany jest numer modułu, który nie ma łaczności i pulsuje piktogram „C” przy cyfrach temperatury.

Alarm niskiego napięcia akumulatora. Uruchamia się poniżej 3.3 V. Świeci ikona baterii i wybierany jest numer modułu z rozładowanym akumulatorem. Pulsuje piktogram „C” przy cyfrach temperatury. Jeśli napięcie spadnie poniżej 3V moduł zasypia „na zawsze”

Oprogramowanie napisane jest w srodowisku Arduino Ide i jest zbiorem kodów ogólnodostępnych w internecie i własnych. Nie jestem zawodowym programistą więc proszę o wyrozumiałość zawodowców, ale chętnie wysłucham uwag odnośnie żródeł.
    Zdjęcia nie oddają rzeczywistego wyglądu. Trudno się fotografuje świecące LED.
    No i to tyle w sporym skrócie :)
    Dołączam instrukcje obsługi i źródła ze schematami.

Płytka wyswietlaczy. Jednostronna. Niestety trzeba na niej zrobić ok 150 przelotek.

płytka Atmega64 i drivery

płytki zasilacza i odbiornika

maskownice piktogramów

moduł pomiarowy

"repeater"

widok ogólny stacji

dodałem brakujące dwa softy do Atmega64 i odbiornika IR

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    efi222
    Level 13  
    efi222 wrote 166 posts with rating 550. Live in city Toruń. Been with us since 2019 year.
  • Nazwa.pl
    khoam
    Level 42  
    Bardzo ładne wykonanie. Gratulacje!

efi222 wrote:
    W przypadku problemów z zasięgiem radiowym z modułów do stacji na dalsze odległości, opracowałem coś w rodzaju repeatera. Zwiększa on znacznie zasięg.

Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat działania tego "repeatera"?

Czujnik wilgotności jest wewnątrz obudowy modułu pomiarowego - czy to nie ma wpływu na pomiar?
    efi222
    Level 13  
    ESP8266 w stacji pogodowej pracuje w trybie AP i stacji.
    Tryb stacji łączy się z siecią lokalną wifi. Tryb AP jest ukryty. W tym trybie odbiera dane modułów czujników po ESP-Now . "Repeater" pracuje w trybie stacji i jako Combo w trybie ESP-Now. Jego tryb stacji łączy się z AP stacji pogodowej po IP jako klient wifi. A jako Combo w trybie ESP-Now odbiera dane z modułów i przekazuje je dalej do AP w trybie ESP_Now. Jeśli blizej w zasięgu jest stacja , to tylko ona odbiera dane z modułów, jesli bliżej jest repeater, to odbiera je on i przekazuje dalej. Jesli dane dotrą do stacji pogodowej i repeatera, stacja pogodowa odbiera je zdublowane, co w niczym nie przeszkadza.
    Zakręcone to troche :)
    Obudowy czujników są wentylowane. Nie zauważyłem, żeby miało to wpływ na pomiar wilgotności.
    krzbor
    Level 25  
    Świetna robota. Ja w sypialni miałem odczyt temperatury wewnętrznej i wewnętrznej oraz ciśnienia. Układ zbudowany w oparciu o wyświetlacz HD44780. Działało przez wiele lat, ale estetyka tego rozwiązania była kiepska. Kupiłem już większych rozmiarów wyświetlacz TFT celem budowy nowego układu - dane miały być pobierane z serwera przez esp8266. Zależało mi na dużym rozmiarze, aby czytelność była dobra z dużej odległości. Ostatecznie jednak zrobiłem to inaczej - wziąłem od syna stary tablet, który miał zamykany cover. Materiał usunąłem, tak, że pozostała tylko plastikowa ramka. Od tyłu termoklejem przyczepiłem kawałek drewna jako nóżkę zapewniającą też odpowiedni kąt pochylenia. Do ramki oczywiście tablet, który na stale podłączony jest do zasilania. Dla estetyki wtyczka micro USB jest kątowa. Teraz czas na oprogramowanie - tu nie ma filozofii - to po prostu strona WWW. Należy wykorzystać właściwość przeglądarki Chrome na Androida - możliwość przypięcia strony do ekranu głównego. To bardzo ważne, gdyż po uruchomieniu nie ma paska adresu. Oto wynik (zawartość ekranu):
    Obraz jest przyciemniony, gdyż zegar astronomiczny wykrył noc. Na stronie prezentuję datę, godzinę, RSS z Googla, prognozę pogody i oczywiście temperaturę zewnętrzną i temperaturę w sypialni oraz dodatkowe informacje o alarmie.
    Dużym problemem jest przyciemnianie (tablet go nie miał). Zegar astronomiczny w znacznym stopniu rozwiązuje problem.
  • Nazwa.pl
    efi222
    Level 13  
    Też się kiedyś "bawiłem" ze starym tabletem, ale w połączeniu z Virtuino. Jednak ten program jest tylko pod Androida. W kodzie opublikowanej stacji można dołożyć bibliotekę Virtuino i wysyłać dane na tablet lub telefon. Takie próby robiłem. Jednak przeglądarka www jest wieloplatformowa.

Takie tam próby....

Jak zaczyałem sie bawić w elektronikę to o wyświetlaczach LCD mozna było tylko pomarzyć. Ale mam wielki sentyment do wyświetlaczy siedmiosegmentowych i po prostu podoba mi się ich świecenie :).

@And. Postaram sie coś przygotować na temat skrzynek z MDF. Mam gdzieś nawet jakieś zdjęcia z ich budowy.
    Informacja dla tych, którzy pobrali pliki. Pierwsza paczka jest niekompletna i dorzuciłem jeszcze softy do Atmega64 i do odbiornika IR.
    krzbor
    Level 25  
    Wyświetlacze siedmiosegmentowe są ciekawe i mają swój klimat. Jak jednak popatrzy się na Twoje płytki, to widać, że trzeba włożyć sporo pracy w takie urządzenie. Oparcie się o tablet lub nieużywany telefon z dużym wyświetlaczem (np. J5 czy J7) jest niezwykle proste. Wystarczy umiejętność HTML + javascript. Ważne, aby były to matryce TFT, a nie OLED czy AMOLED, które mają piękny obraz, ale mniejszą trwałość i raczej nie nadają się do ciągłego wyświetlania obrazu. Szczególnie ładny efekt uzyskuje się dla czarnych tabletów i telefonów. Można wówczas zastosować czarne tło - wszystko wygląda bardzo ładnie i jednolicie. Widać to zresztą też na Twoim przykładzie.
    efi222
    Level 13  
    Jesli chodzi o prostotę układu, to zgadzam się z Tobą w 100%. Musi być tylko spełniony jeden warunek - mamy w domu stary tablet. Jeśli chodzi o czarne tło na TFT to raczej dyskusyjna sprawa :). Choć pewnie tablety i telefony maja lepszą czerń i kąty widzenia niż fabryczne stacje pogodowe. Kolega zamówił u mnie stację na LED-ach a chińską z kolorowym TFT schował do szafy. Podwód - kąty widzenia. Podobno masakra. No ale nie wszystkim to przeszkadza...
    Odwiedzający mnie w domu pytają gdzie zakupiłem taki sprzęt, bo chętnie też by kupili. Więc coś jest na rzeczy.
    Zdjęcia nie oddają faktycznego wyglądu tych stacji. Bardzo trudno się fotografuje świecące LEDy. Na zdjęciach kolory są zafałszowane i koniec.
    Po za tym, powtarzalność. Praktycznie każdą konstrukcję, którą buduję, a tym bardziej chcę pokazać światu, staram się zrobić w taki sposób, abym mógł zbudować następną, lub ktoś inny mógłby to zrobić.
    Ciekaw jestem tylko, czy ktoś szarpnie się na tę konstrukcje z tematu, bo pracy jest z tym od czorta. Chociaż mi sie udało zbudować 6 sztuk. Więc chyba można ... :)
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    efi222 wrote:
    Podwód - kąty widzenia.

To może wyświetlacz VFD? Tu kąty widzenia biją TFT na starcie.
    Gienek
    Level 37  
    Jestem pod wrażeniem pomysłu, estetyki wykonania i samego opisu. Z pewnością wielu uczestników Forum zechce przymierzyć się do powtórzenia konstrukcji, bo udostępnione materiały zachęcają do tego. Czy Kolega oprócz zamieszczonych schematów przewiduje udostępnienie jakichś materiałów dotyczących PCB?
    efi222
    Level 13  
    Do rysowania PCB używam Sprint Layout 6. Ale chyba jest jakiś viewer do podglądu i wydruku PCB z tego programu. Po za tym nie widzę problemu z udostępnieniem płytek :) . Nie wiem tylko jak z płytką pod wyświetlacze. Zastosowane w projekcie to zielone AS-10016BMG-B albo zółte AS-10016BMY-B i mniejsze do numeru modułu - AS-05613BMR albo AS-05613BMY.
    Gienek
    Level 37  
    Sprint Layout 6 można dosyć łatwo znaleźć w zasobach internetu i przeglądarka nie jest potrzebna. Oprócz tego Sprint Layout 6 ma możliwość exportu plików Gerbera. Wyświetlacze (lub zamienniki) są też dostępne. Wniosek, że jeżeli udostępnisz pliki ze swojego programu, mogą okazać się bardzo pomocne dla chętnych wykonania stacji według Twojego projektu.
    Crayou
    Level 13  
    Funkcjonalny i estetyczny projekt - pogratulować. Jestem fanem pogodynek własnej konstrukcji :)
    Aktualnie odkrywam Virtuino, jestem w posiadaniu starego tabletu ale mam wątpliwość - czy stałe podpięcie do zasilania jest bezpieczne?
    efi222
    Level 13  
    Kolega krzbor ma stację pogodową na tablecie odpaloną. Trzeba by go zapytać jak długo ma to uruchomione. :)
    Gdzieś czytałem, że ktoś chciał uruchomić tablet bez akumulatora na zasilaczu, ale bez powodzenia.
    krzbor
    Level 25  
    Crayou wrote:
    Funkcjonalny i estetyczny projekt - pogratulować. Jestem fanem pogodynek własnej konstrukcji :)
    Aktualnie odkrywam Virtuino, jestem w posiadaniu starego tabletu ale mam wątpliwość - czy stałe podpięcie do zasilania jest bezpieczne?

Tablety mają kontrolę ładowania. Akumulatorowi nie grozi przeładowanie. Nie wiem, jak takie stałe naładowanie wpłynie na jego trwałość i pojemność, ale to mnie nie martwi. Jeden tablet mam od ok. roku podłączony na stałe do zasilania, ale jest zapalany przez czujkę zbliżeniową - nie świeci cały czas. Ten do sypialni jest zapalony na stałe, ale mam go tak podłączony od kilku tygodni. Bardziej mnie zastanawia jak to zniesie matryca. W teorii powinno działać bardzo długo - podświetlanie mam "przykręcone" (nawet czarny ekran świeci w nocy, a to przecież sypialnia) - diody powinny długo wytrzymać. Ciekłym kryształom też nie powinno to robić specjalnej różnicy, ale to się okaże :)
    Kąty widzenia mogą być bardzo dobre - trzeba wybrać tablet z matrycą IPS. Dla osób, które chcą mieć wygląd wyświetlaczy LED - Chrome jak i inne przeglądarki obsługują canvas. Można więc malować co się chce na stronie - ładne segmenty wyświetlacza też. No ale to tylko emulator :) Myślę jednak, że przy dobrej matrycy IPS i w dzień na pierwszy rzut oka nie będzie łatwo tego rozpoznać choć, że coś jest nie tak zdradzi grubość urządzenia. Gdy jest ciemno to niestety - czarne tło nie jest idealnie czarne i "oszustwo" będzie widoczne. Znalazłem nawet bibliotekę: Link albo taką: Link
    efi222
    Level 13  
    W dzisiejszych czasach trudno powiedzieć coś o trwałości LED. Wyświetlaczy siedmiosegmentowych też to dotyczy. Taśmy Led nie mają za dużej trwałości. A przecież płynie w tych ledach standardowy prąd 20mA. W 1990 roku budowałem termometry cyfrowe na ICL7107. Wyświetlacze świecą do dziś, ale to inne czasy i elementy wtedy były. Wszystko firmowe. A teraz? Wielka niewiadoma...
    varaktor
    Level 18  
    Kiedyś w mojej stacji pogodowej użyłem modułów na EPS8266 które co jakiś czas wysyłały na serwer wyniki pomiarów, ale okazało się że cały moduł ESP8266 bardzo skutecznie podgrzewa czujnik znajdujący się obok na płytce.
    Teraz mam lepsze rozwiązanie: można kupić stacje meteo z trzema czujnikami, które nadają co jakiś czas na 433.92 MHz wyniki pomiarów. Sam czujnik na 2xAA z pomiarem temp i wilgotności można kupić za 30-40zł. Sygnały z czujek można odebierać na RPi z donglem rtl-sdr, istnieje do tego gotowy software (rtl_433).
    Crayou
    Level 13  
    efi222 wrote:
    Tablety mają kontrolę ładowania. Akumulatorowi nie grozi przeładowanie. Nie wiem, jak takie stałe naładowanie wpłynie na jego trwałość i pojemność, ale to mnie nie martwi.

Mnie równie ta kwestia nie martwi. Tablet Lenovo, więc nie jakiś "krzak" ale już nic z codziennych czynności nie uciągnie, więc takie jego ostatnie zastosowanie w życiu byłoby idealne. Bardziej przeraża mnie wizja spuchniętej baterii czy jakiegoś zapłonu...? Czy przesadziłem z wyobraźnią?
    khoam
    Level 42  
    Crayou wrote:
    Bardziej przeraża mnie wizja spuchniętej baterii czy jakiegoś zapłonu...? Czy przesadziłem z wyobraźnią?

Chyba trochę tak ;) Jakieś 5 lat temu zakupiłem (bardzo) tani tablet 7-calowy Huiwei. Do podobnych celów. Do dzisiaj "chodzi" na zasilaczu, bo na bateriach to nie pociągnie teraz dłużej niż kilka minut :)
    efi222
    Level 13  
    Nie mam za dużo zdjęć ze sklejania obudowy, ale jakis zarys jest.
    Opis sklejania obudowy z MDF.
    Nie ma tu jakiejś wielkiej filozofii. Po docięciu elementów, sklejam je "na styk" i ściskam do wyschnięcia, lub stabilnego przyłapania kleju.
    Po całkowitym utrwardzeniu kleju, szlifuję papierem o gramaturze 180 i gruntuję lakierem nitro Kapon. Po wyschnięciu lakieru szlifuję jeszcze raz i juz nie gruntuję. Tak sklejona ramka jest dość delikatna. Sztywności nabierze po przyklejeniu szyby przedniej.

Przed przyklejaniem okleiny trzeba dobrze odpylić powierzchnię. Pasek okleiny powinien być szerszy na tyle, aby wystawał z jednej strony około 0.5 cm a z drugiej z zapasem na zawinięcie okleiny do środka. Okleinę "rozwijamy" wzłuż ramki. Na rogach nacinam ją pod kątem 45 stopni i zawijam do środka. Okleinę podgrzewam suszarką do włosów. Lepiej sie układa. Zapas z przeciwnej strony obcinam nożykiem do papieru. Uwaga! Raz przyłożonej okleiny nie mozna odrywać. Jeśli jest taka konieczność - po oderwaniu ramkę trzeba przygotować od nowa (szlifowanie).

Przyklejanie szyby przedniej.
    Zaklejam całe szkło taśmą malarską. Przykładam do niego ramkę z MDF i obrysowuję jej wewnętrzny zarys na taśmie
    Obcinam taśmę nożykiem zgodnie z rysunkiem. Pozostała taśma papierowa nie powinna wchodzić pod ramkę.
    Ramkę oklejam tasmą malarską tak jak na zdjęciu i nakładam czarny silikon. Należy go rozprowadzić nie za grubą warstwę na całej powierzchni mdf. Ale bez strachu. Nadmiar i tak wyjdzie poza obrys ramki po dociśnięciu do szyby.
    Przykładam ramkę do szyby i usuwam nadmiar silikonu.
    Wewnątrz można to zrobić drewnianym patyczkiem.
    Resztki silikonu usuwam papierowym ręcznikiem i denaturatem lub spirytusem :) . Wewnątrz przydatne są też patyczki z wacikami.

Uwaga!. Ramka jest troche niestabilna w płaszczyźnie na świeżym silikonie. Całość pozostawiamy do wyschnięcia najlepiej szybą do dołu.
    And!
    Admin of Design group
    @efi222 jak dla mnie to jest materiał na nowy temat, można jeszcze trochę uzupełnić.
    Wtedy nie zniknie jako odpowiedź w temacie, tylko będzie dostępne jako poradnik z "własnym tematem".
    Oczywiście można dać link do tego tematu o stacji aby pokazać rezultat.
    Piottr242
    Level 23  
    Bardzo ładny projekt.
    efi222 wrote:
    Wykonałem kilka takich stacji w różnych wersjach, dla rodziny i znajomych. Też wersje bez zegara i kalendarza.
    [...]
    Płytka wyswietlaczy. Jednostronna. Niestety trzeba na niej zrobić ok 150 przelotek.

Dlaczego skoro robiłeś kilka, nie skorzystałeś z możliwości zamówienia płytki dwustronnej w JLC albo podobnej płytkarni?

Właśnie możliwość zrobienia u nich płytki dwustronnej z metalizowanymi otworami, czegoś niedostępnego w domowych warunkach, popchnęło moje próby konstrukcyjne na dużo wyższy poziom.
    efi222
    Level 13  
    No coż . Był taki zamysł, ale patrzyłem na polskie firmy do produkcji PCB i niestety cena nie była atrakcyjna. Za płytkę wyświetlacza 25 x 11cm jednostronną wychodziło chyba coś koło 60pln za sztukę, przy kilku sztukach. O dwustronnej nie wspomnę. Tanio to nie jest. Poza tym, kiedyś wszystko do konstrukcji trzeba było kombinować samemu i tak pewnie zostało :). Ale może kiedyś trzeba bedzie spróbowac ten piewszy raz i zamówić w profesjonanej firmie.
    pier
    Level 24  
    Nie było problemu z uruchomieniem na jednym ESP obsługi WiFi i ESP NOW? Coś kiedyś czytałem że aby to się udało trzeba jakieś specjalne zabiegi robić.
    krzbor
    Level 25  
    efi222 wrote:
    Trzeba zrobić mały trick. Opisałem to tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3672038-30.html#19080795
    Jeśli dobrze zrozumiałem opis, to gdyby na obu ESP (master i slave) zrobić najpierw poprawne połączenie do tej samej sieci WiFi (tego samego AP), to po przestawieniu w ESP-NOW też powinno działać? To rozwiązanie wymaga widoczności AP przez oba ESP, ale nie musimy znać kanału (powinien się ustawić taki sam).
    khoam
    Level 42  
    krzbor wrote:
    Jeśli dobrze zrozumiałem opis, to gdyby na obu ESP (master i slave) zrobić najpierw poprawne połączenie do tej samej sieci WiFi (tego samego AP), to po przestawieniu w ESP-NOW też powinno działać?

O ile ESP-NOW będzie działać na tym samym kanale, co klient. Generalnie transceiver w ESP nie potrafi pracować na więcej niż jednym kanale WiFi jednocześnie. Niestety trzeba to samemu zapewnić i pilnować.
    varaktor
    Level 18  
    efi222 wrote:
    No coż . Był taki zamysł, ale patrzyłem na polskie firmy do produkcji PCB i niestety cena nie była atrakcyjna.

Chińczyk Ci to zrobi za 1/4 ceny a do tego będzie uprzejmy, miły, terminowy a płytki będą dobrze wykonane.
    efi222
    Level 13  
    krzbor wrote:
    Jeśli dobrze zrozumiałem opis, to gdyby na obu ESP (master i slave) zrobić najpierw poprawne połączenie do tej samej sieci WiFi (tego samego AP), to po przestawieniu w ESP-NOW też powinno działać? To rozwiązanie wymaga widoczności AP przez oba ESP, ale nie musimy znać kanału (powinien się ustawić taki sam).

No to jest w sumie ciekawe rozwiązanie. Trzeba by przetestować. Podłączyć na chwilę mastera do sieci wifi. Teoretycznie powinien zapamiętać ustawienia sieci w tym i kanał ?
    Kolega khoam chyba eksperymentował z Credentials...