Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki mikrokontroler do obsługi pralki? :)

lukasx17 20 Paź 2005 11:43 2096 4
  • #1 20 Paź 2005 11:43
    lukasx17
    Poziom 11  

    Witam wszystkich ! :)

    Przedstawie w skrocie moj problem.
    Otoz do 15 listopada musze z kolegami przygotowac projekt "Turbo Frania" polegajacy na zautomatyzowaniu starej pralki Frania.
    Nikt z nas nie jest praktycznym elektronikiem :P

    Mamy zamiar za pomoca uC i napisanego na niego programu w odpowiednich momentach zadawc sygnal z uC na przekazniki, ktore beda w stanie włączac/wylaczac obwody wysokopradowe.

    Bawilem sie uC edukacyjnym AVT2250, ale po ponad tygodniu testowania wszystkich mozliwosci metodami brute force nie udalo sie poprawnie zgrac programu, a wielka szkoda bo mam wielka ochote sie pobawic ASM i przy okazji nie zarobic strzały z Autoamtyki Przemyslowej :P

    Mam wiec pytanie - moze wykazuje sie duza niesamodzielnoscia i lenistwem, ale zapewniam, ze mam dobre checi :)

    Czy moze ktos mi polecic uC, ktory w latwy sposob mogl bym zaprogramowac (w sesie transferu PC->uC) piszac na niego program w ASM lub C na PC?. Chcial bym tez zeby to moglo wspolpracowac z przezutnikami o ktorych wczesniej wspomnialem i zeby bylo mozliwie latwe do uruchomienia.
    Oraz zeby dostepna byla do tego dokumentacja lub jakies manuale po polsku... zebym np. wiedzial jak zadac jakas wartosc logiczna na port wyjsciowy i jakie napiecia beda w przypadku "0" i "1" na wyjsciu.

    No i oczywiscie zeby bylo to cenowo do przelkniecia.
    Najbardziej odpowiadal by mi jakis gotowy zestaw, na ktory napisze program kozystajac z dokumentacji, a potem w bezproblemowy sposob zgram go na uC.
    Mile widziane linki (do sklepow, opisow)


    Dziekuje za przeczytanie posta i licze na odpowiedzi.

    0 4
  • Pomocny post
    #2 20 Paź 2005 12:18
    MirekCz
    Poziom 35  

    Jaki uC wybierzesz to rybka...

    Na szybko najlatwiej bedzie ci chyba z atmega 8 atmela.
    Pod linkiem masz wszystko co Tobie trzeba:
    http://www.patron.net.pl/konstruktorzy/AVR_tutorial.htm
    Polecam zbudować ten programator z bateryjką 4,5V - niektóre porty LPT daja za mało prądu i bez tej baterii programator może nie działać.

    Najprościej i najpewniej będzie ci zbudować układ w ten sposób

    Masz zasilanie 12/24V (w zależności na jakie napięcie działaja przekaźniki i silnik DC w pralce)

    Z tego w jedną strone idzie zasilanie poprzez 7805 (z kondensatorami itp., patrz przykładowe schematy.. 7805 zmienia napięcie na stabilne 5V) do atmela.
    Z drugiej strony zasilanie idzie do przekaźników.

    Do atmela masz podłączone:
    - przyciski do ustawiania programu/trybu pracy
    - jakiś wyświetlacz LCD lub LED 7 segmentowy
    - optoizolatory typu LTV 847

    optoizolatorki łączysz tak, że do załączania ich dajesz wyjście z atmela poprzez rezystor ok. 300-500Ω (lub ok. 150Ω jak jeszcze w szereg wsadzisz swiecącą diode LED - będzie ci mówić co jest na wyjściu atmela). Druga nóżka wejscia optoizolatora idzie do GND.
    Pod wyjście optoizolatoa podłanczasz 12/24V z jednej strony a przekaźnik z drugiej strony.
    W ten prosty sposób masz uC zupełnie odizolowany od przekaźników (nie będą się zakłócać itd.) a zarazem z wyjścia uC pobierasz tylko mały prąd (sterujący optoizolatorem...)

    Przykład podłączenia optoizolatora do sterowania wyższymi napięciami możesz znależć w moim robocie - patrz temat konkurs na robota.

    No i to by było w sumie na tyle.


    A jedna uwaga, nowy kompilator do atmeli nie obsluguje już funkcji ustawiania pojedyńczych bitów. Musisz sobie zamiast tej funkcji wpisać własne makro... temat wałkowany na forum, poszukaj o tym info.

    0
  • #3 20 Paź 2005 13:08
    lukasx17
    Poziom 11  

    Dzieki za odpowiedz :)
    Mysle, ze bedzie ciezko to wszystko zmontowac biorac pod uwage, ze jestem w tym temacie zielony, a chcial bym wmontowac jeszcze ze 3 przyciski funkcyjne, ktorymi bym wybieral program prania oraz jakis wyswietlacz.

    Hmmm istnieja moze jakies gotowe zmontowane systemy posiadajace kilka przyciskow, zintegrowany programator i jakis wyswietlacz?
    Idealem jest tu dla mnie uklad AVT2250 gdybym mogl na niego zgrac program ;)

    0
  • #4 20 Paź 2005 18:35
    ucy74
    Poziom 20  

    lukasx17 napisał:
    ...Idealem jest tu dla mnie uklad AVT2250

    Możesz zamienić siedzący w AVT2250 µC na np.: 89S8252 posiadający własny Eprom i pamięć programu. Program napisać w Bascom'ie 8051 i zaprogramować przez ISP programem ISPprog.

    0