Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Po podłączeniu światłowodu nie działa telewizja naziemna.

wojtaszek171 22 Feb 2021 19:39 1485 8
    wojtaszek171
    Level 5  
    Witam,
    Mam problem po podłączeniu światłowodu Orange. Niestety nie było możliwości podpięcia światłowodu tradycyjnie kablem światłowodowym i Orange mi założyło G.fast. Jest to urządzenie które jeśli dobrze rozumiem musi wysłać zasilanie po kablu koncentrycznym wstecz. Wcześniej miałem telewizję podpiętą przez rozdzielacz kabla koncentrycznego (Splitter Technetix TRIS). Niestety teraz jak podepnę modem do tego rozdzielacza to rozdzielacz blokuje zasilanie z modemu. Nie wiem co mam zrobić aby mieć i internet i telewizję naziemną. Orange mnie olało i powiedziało, że nie da się rozwiązać tego problemu i żebym sobie sam załatwił jakiegoś technika. Mam nadzieję, że ktoś tutaj zna temat i pomoże.
    User removed account
    Level 1  
    wojtaszek171
    Level 5  
    _cheetah_ wrote:
    Przecież jeśli O. podpięło się pod twój kabel do mieszkania, to nie ma w nim już żadnego sygnału TV z innej TV kablowej.

Owszem. Ale ja nie chcę kablówki. Do mieszkania kablem koncentrycznym doprowadzona jest nie tylko kablówka ale też sygnał z anteny do zwykłej telewizji.
    rapper3d
    Level 20  
    Kolega wyzej mial na mysli ze jesli tam dziala G. Fast to zajmuje cale dostepne medium i co bys nie robil i jak nie kombinowal to tv naziemnej nie uzyskasz bo tego sygnalu juz tam fizycznie nie ma. Podziekuj ladnie orange. Ja np wyrazilbym swoje podziekowanie hucznym ( a w moim przypadku to jest najczesciej bardzo huczne) rozwiazaniem umowy.
    wojtaszek171
    Level 5  
    rapper3d wrote:
    Kolega wyzej mial na mysli ze jesli tam dziala G. Fast to zajmuje cale dostepne medium i co bys nie robil i jak nie kombinowal to tv naziemnej nie uzyskasz bo tego sygnalu juz tam fizycznie nie ma. Podziekuj ladnie orange. Ja np wyrazilbym swoje podziekowanie hucznym ( a w moim przypadku to jest najczesciej bardzo huczne) rozwiazaniem umowy.

To ciekawe. Trochę to jest niepoważne. Nikt mnie przede wszystkim nie poinformował czym skutkuje taka instalacja. Tylko technik zgłosił, że trzeba i tyle. To nie jest moje mieszkanie tylko je wynajmuję. Podłączę jeszcze raz ten rozdzielacz i zobaczę czy jest sygnał tv czy jest już odcięty. Nie powinni aż tak ingerować w infrastrukturę. Na codzień teraz korzystam z takiej antenki, którą miałem w zestawie z dvbt na usb i zgrzyty są może raz dziennie niewielkie ale miałem nadzieję na mocniejszy sygnał.
    User removed account
    Level 1  
    rapper3d
    Level 20  
    Cos mi sie tu docsis razem z NTV lekko klóci w jednym kablu. Chyba ze sie nie znam. Ale mniejsza o to. Nie wiem czemu dla technika stanowi problem maly cienki kabelek swiatlowodowy a kombinacje i to takie nie do konca pewne z koncentrykiem juz problemem nie sa
    wojtaszek171
    Level 5  
    rapper3d wrote:
    Cos mi sie tu docsis razem z NTV lekko klóci w jednym kablu. Chyba ze sie nie znam. Ale mniejsza o to. Nie wiem czemu dla technika stanowi problem maly cienki kabelek swiatlowodowy a kombinacje i to takie nie do konca pewne z koncentrykiem juz problemem nie sa

nie mógł przeciągnąć z korytarza przez ścianę żyłki. Coś się blokowało w okolicy gniazdka. Jak dla mnie wystarczyło by podłubać ale on szybko odpuścił i powiedział, że się nie da. Bo coś jest zablokowane. Sprawdziłem jeszcze raz rozdzielaczem. Nic z tego. Nie ma sygnału.
    rapper3d
    Level 20  
    To proste technik jak cały Orange poszedł na łatwiznę zauważył że może sobie ułatwić robotę nie chciało mu się dłubać ja kazał go wezwać bo mimo wszystko na siłę jak przeciąga ten kabel od ciebie nie interesuje to że się nie da ma się dać i koniec