Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Avensis t25 2.0 Pb - Samopoziomowanie - kontrolka

mpendzik 22 Feb 2021 21:53 2091 5
    mpendzik
    Level 10  
    Witam serdecznie.
    Jestem posiadaczem t25 2.0 d4 od niedawna. Zauważyłem, że podczas odpalania auta nie świeci się nawet przez chwilę żadna kontrolka dotycząca samopoziomowania reflektorów ksenonowych... Rozumiem, że coś powinno się zaświecić chociaż przez chwilkę przy przekręceniu kluczyka na pozycję zapłon ??
    Wydaje mi się, że lampy za nisko świecą.
    Czy jest może jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za ten system ?? W jednym z tematów na forum wyczytałem, że ktoś znalazł jakąś białą kostkę w okolicach schowka pasażera od tego systemu - niestety ja nie znalazłem żadnej białej kostki.
    Pomoże ktoś :-)
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Karaczan
    Level 41  
    Nie ma żadnej dedykowanej kontrolki od systemu poziomowania Xenonów.
    Jeśli już to kontrolka awarii ogólnej, żółty trójkąt mniej więcej pod napisem x1000 RPM.
    Ale czy uwzględnia ona Xenony to nie wiem ;)
    mpendzik
    Level 10  
    Czyli podczas odpalania nie powinno się nic pojawić i zgasnąć ? :-) Kurcze - zdziwiło mnie to, że jakoś tak niby za nisko światła świecą... na jakimś forum wyczytałem, że powinna pojawić się kontrolka na parę sekund od kontroli poziomowania reflektorów i jeżeli nie ma problemów to powinna gasnąć...
    Zgłupiałem :-)
    Dzięki za odpowiedź. :-)
    PS. Tutaj ta kontrolka jest, która ponoć powinna się na chwilę zaświecić przy odpalaniu auta:
    Toyota Avensis t25 2.0 Pb - Samopoziomowanie - kontrolka
    Karaczan
    Level 41  
    A to przepraszam!
    Nie jedną Avene widziałem i jakoś nigdy nie widziałem tej kontrolki.

Czy poziomowanie działa najłatwiej zobaczyć stając ok 3m od ściany, z pracującym silnikiem i włączonymi światłami, i niech 2ga osoba dociąży bagażnik.
    Zobacz czy światła utrzymają wcześniejszy poziom.

Jak nie, to sprawdź pod autem czy w ogóle są czujniki wysokości.

Może ktoś wymienił lampy ze zwykłych na xenon, lub może masz chińskie xenony ;)
    Masz pokrętło/przyciski ręcznej regulacji wysokości świateł w kabinie?
    mpendzik
    Level 10  
    Nie nie - światła są oryginalne :-) - zresztą samochód z rodziny więc nie ma tutaj żadnego kombinowania... Oczywiściej ak najbardziej pokrętła nie ma w kabinie do regulacji wysokości. Czujniki zdaje się są na swoich miejscach z przodu i z tyłu.
    Martwi mnie tylko to, że ta kontrolka nie pokazuje się... Pytałem już kilka osób które mają ave i twierdzą, że przy starcie powinna się pokazać.
    Poszukam dzisiaj jakiegoś modułu, który znajduje się podobno od strony pasażera gdzieś pod schowkiem...
    Dziękuję i pozdrawiam
    fazior
    Conditionally unlocked
    Witam u mnie też nie ma tej kontrolki czy poradziłeś sobie z problemem?>?