Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scania 440 XPI 2010r. - kod błędu EMS 112 EMS 11179

tomas2709 23 Feb 2021 05:05 981 5
    tomas2709
    Level 2  
    Witam wszystkich, czy jest w stanie ktoś mi pomóc wyskoczył mi błąd EMS 112 EMS 11179, auto ma ograniczoną moc. Przed wymiana turbiny też to się działo, założyłem drugą i po tygodniu to samo.
    darfur5
    Level 34  
    tomas2709 wrote:
    EMS 112
    Uszkodzony czujnik temperatury zewnętrznej (wyświetla za wysoką wartość).Lub uszkodzony czujnik temperatury powietrza przed wlotem do turbo wykazuje za niską wartość. Wpierw sprawdził bym ten pierwszy. A moc będzie ograniczona do momentu usunięcia usterki. Możesz też spróbować wykasować ten błąd wyłączając zapłon kluczykiem, odczekać 15 s. Uruchomić silnik i jechać z prędkością 40 km/h przez 10 minut
    tomas2709 wrote:
    EMS 11179
    To jest kod informacyjny dla układu kontroli emisji tlenków azotu z pewnością można go powiązać z pierwszą usterką i nie można go wykasować.
    tomas2709
    Level 2  
    Tzn że ten czujnik temperatury który znajduje się przy przedniej lewej lampie co pokazuje temperaturę na zewnątrz

Dodano po 14 [minuty]:

Na wyświetlaczu pokazywał mi +15C* A na zewnątrz rzeczywiście było -12 I to może być ta przyczyna. A gdzie kupić ten czujnik np Suder czy serwis
    darfur5
    Level 34  
    Zacznij od niego. Dla pewności podepnij się pod komputer i sprawdź ten przed turbiną. Aby nie tracić niepotrzebnie pieniędzy to przed naprawą powinna być diagnoza komputerem , to wydatek ok. 200 zł. a bez tego można stracić kilka tysięcy.
    tomas2709
    Level 2  
    Ten czujnik przed turbina to jest miedzy filtrem powietrza a turbina w tej plastikowej obudowie
  • Helpful post
    darfur5
    Level 34  
    Tak to ten. Tam jest przepływomierz i czujnik temperatury. Sprawdź też czy ten element łączący filtr i turbo nie jest uszkodzony/pęknięty bo to też może mieć wpływ na usterkę.