Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lampa błyskowa CANON Speedlite 430EX III-RT robi zwarcie?!

Mike84f 23 Feb 2021 07:50 315 7
  • #1
    Mike84f
    Level 2  
    Witam, od kilku dni mam problem z lampą błyskową CANON Speedlite 430EX III-RT. Po podłączeniu do aparatu i załączeniu lampy wszystko jest ok. Problem zaczyna się w momencie przyciśnięcia spustu migawki do połowy. Lampa zaczyna świecić stałym światłem i słychać w niej charakterystyczne dla zwarcia brzęczenie. Podpinana do drugiego korpusu zachowuje się identycznie, więc problem ewidentnie nie leży po stronie sanek aparatu. Ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Dodam że lampa jest nowozakupiona nie uległa żadnemu upadkowi bądź podobnemu uszkodzeniu, w testach domowych było wszystko ok. Problem zaczął się przy pierwszym dłuższym jej użytkowaniu.
    Dziękuje z góry za pomoc
  • #2
    elktrod
    Level 26  
    Jak nowo zakupiona to w czym problem? Daj nowe dobre baterie i jak dalej fiksuje to oddaj w ramach gwarancji lub rękojmi... Mam wyższy numer Speedlite i kilka lat nic tak lub podobnie nie fiksuje...
  • #3
    vieleicht
    Level 36  
    Akurat z takim objawem się nie spotkałem, ale jak jest nowa i takie odgłosy wydaje (zrozumiałem, że normalnie daje światło i zdjęcia wychodzą OK) , to trzeba ją oddać do sprawdzenia póki jest jeszcze gwarancja.
  • #5
    Mike84f
    Level 2  
    Wymiana akumulatorów na nowe nic nie zmieniła. To rownież nie problem lustra. Jutro oddaję na reklamację, jednak mam obawy czy zostanie pozytywnie rozpatrzona. Z lampami do tej pory nie mialem sytuacji by oddawać do serwisu. Załączam filmik pokazujący co się dokladnie dzieje z lampą
  • #6
    Mike84f
    Level 2  
    Panowie, pogrzebalem w ustawieniach i dostrzegłem gdzie tkwi problem. Oświetlenie wspomagajace AF. Na wyłaczonym wszystko gra, kiedy włączę funkcję robi się przy łapaniu ostrosci taki cyrk. Brak natomist sygnalu w asystencie af.
    Spotkał się z tym już ktoś?
  • #7
    vieleicht
    Level 36  
    Tak być nie powinno. Tym bardziej zalecam oddać do naprawy gwarancyjnej.
  • #8
    Mike84f
    Level 2  
    Serwis i juz śmiga