Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch KIL38A51/02 niepoprawne działanie sterownika

januszbz 23 Feb 2021 18:37 1026 3
e-mierniki
  • #1
    januszbz
    Level 10  
    Dzień dobry.
    Problem z lodówką Bosch KIL38A51/02. Lodówka do zabudowy z wewnętrznym zamrażalnikiem, a wiek ok. 10 lat. Od kilku tygodni istotnie zwiększył się zakres temperatur - w komorze lodówki bywało od -2°C do +15 °C niezależnie od ustawień programatora. Przestał także działać wewnętrzny wentylator.

    Wezwany serwisant Bosch podmienił moduł sterownika i wentylator. Stwierdził, że to nie zmieniło sytuacji, więc to albo ubytek/brak czynnika chłodzącego, albo uszkodzenie sprężarki. Każda z tych przyczyn praktycznie oznacza nieopłacalność naprawy lodówki. Zainkasował co nieco, zabrał swoje zabawki i poszedł.
    Teraz moje działania.
    Wyciągnąłem lodówkę z zabudowy. Podałem napięcie na styk startera sprężarki - sprężarka rusza bez problemu, pracuje cicho i skutecznie. Schładza komorę lodówki od temp. pokojowej do ok. 8 stopni w czasie ok. 1 godziny. Więc rozumiem, że tu wszystko jest w porządku, a przyczyna jednak leży po stronie sterownika.

    W sterowniku znalazłem uszkodzenie przy triaku odpowiedzialnym za włączanie sprężarki. Na płytce ścieżka do bramki tego triaka była pęknięta i trochę okopcona (nie spalona, raczej efekty grzania i iskrzenia). Poprawiłem połączenie. Teraz lodówka startuje, schładza do nastawionej temperatury i wyłącza sprężarkę. Ale po podniesieniu temperatury powyżej nastawionej nie startuje. Do tego zauważyłem dodatkowy objaw - włączenie funkcji "super" nie włącza sprężarki, ale powoduje żarzenie się lampki oświetlenia lodówki.
    Sprawdziłem niektóre elementy na płytce.
    Bosch KIL38A51/02 niepoprawne działanie sterownika Bosch KIL38A51/02 niepoprawne działanie sterownika
    Triak od sprężarki chyba dobry bo włącza sprężarkę i wyłącza po osiągnięciu nastawionej temperatury.
    Duży szary kondensator - 1µF - z pomiaru 0,9uF,
    elektrolit - 1000µF - poza zakresem mojego miernika, ale nie jest zwarty, zachowuje się jak kondensator,
    opornik 1Ω - wg. pomiaru 1,2Ω
    opornik drutowy - 33Ω - pomiar 33Ω,
    dławik - przewodzi, opór ok. 11Ω, chyba jakaś dioda i nie potrafiłem jej określić - załączam zdjęcie - wg pomiarów 2,6Ω w jedną stronę, 2,1 w drugą
    Bosch KIL38A51/02 niepoprawne działanie sterownika
    Pomierzyłem oporności na wtyczce od termistorów - kabelki: niebieski -1, jasny brąz -2, ciemny brąz -3 i jasny brąz -4.
    Wyniki:
    1 - 2 = 6,3 kΩ
    1 - 3 = 10,4 kΩ
    1 - 4 = 6,0 kΩ
    Nie potrafię zinterpretować tych pomiarów.

    I teraz pytania do szanownych Państwa:
    1. Czy na podstawie tego opisu można i czy ktoś zechce wskazać drogę naprawy sterownika, ewentualnie termistorów,
    2. Czy w tej lodówce dałoby się zastosować inny sterownik elektroniczny, np. z allegro:
    "Termostat elektroniczny z lampką oświetlenia do lodówki Siemens KI38CA50 i innych modeli"
    Bosch KIL38A51/02 niepoprawne działanie sterownika

    3. Czy dać sobie spokój z Boschem i wstawić tam jakiś termostat mechaniczny? Jeśli tak to proszę o radę jaki i gdzie umiejscowić czujkę?

    Serdecznie pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
  • e-mierniki
  • #2
    dawidosboss
    Level 3  
    Witam.
    Czy udało się naprawić lodówkę?
    Mam problem z moich Hotpointem i chyba dzięki Pańskiemu szerokiemu opisowi wiem, gdzie szukać przyczyny w moim przypadku. U mnie również sprężarka rusza po uruchomieniu jej na "krótko" a niestety nie rusza normalnie i myślę, że zacznę poszukiwania uszkodzonego triaka na module.
    Pozdrawiam
  • e-mierniki
  • #3
    januszbz
    Level 10  
    Dzień dobry.
    Ponieważ wtedy (ponad rok temu) nikt z forum mi nie pomógł to dalej działałem sam. Kupiłem używany sterownik, ale rzeczywiście nie w nim była przyczyna. Okazało się, że to jeden z termistorów. W lodówce są chyba trzy termistory: jeden w komorze głównej, drugi odpowiedzialny za obsługę zamrażalnika i trzeci nie wiem do czego i gdzie jest. Ten z komory głównej jest dostępny - znalazłem go i sprawdziłem rezystancję - była w porządku. (Niestety nie pamiętam już wartości ale wtedy znalazłem na tym forum).
    Drugi rezystor (od zamrażalnika) jest niedostępny, zatopiony gdzieś w obudowie. Sprawdziłem jego rezystancję i (wtedy) doszedłem do wniosku, że jej wartość jest podwyższona. Do tego termistora dołączyłem równolegle opornik dobrany tak aby razem z termistorem wykazywał rezystancję zbliżoną do właściwej dla poprawnego termistora. To zadziałało i prawie przez rok miałem spokój. Niestety ostatnio wróciły objawy podobne do tych sprzed roku. Wydaje mi się, że nastąpiła dalsza degradacja termistora i należy jednak go wymienić (tzn, najpierw znaleźć gdzie jest) lub zastąpić innym ulokowanym w jakimś sprytnym miejscu, żeby udawał ten oryginalny. Jeszcze się do tego nie zabrałem.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia Januszbz