Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik PV Huawei czy Sofar Solar

tomek5c 08 Mar 2021 17:19 31779 64
Nazwa.pl
    Cytro12
    Level 26  
    Może się okazać, że falowniki on-grid nie będą dotowane :) Nacisk na magazyny i autokonsumpcję.
  • Nazwa.pl
    tomek5c
    Level 8  
    Aktualnie planuję wyprowadzenie się z Zakładu Energetycznego. Roczne zużycie energii w moim domu to 3.200 kWh +20% to ok.4000 kW i tyle obecnie będzie paneli(dodać muszę zapas na płytę indukcyjną którą właśnie kupiłem ,powód wybuch gazu u sąsiada , nie będę czekał na powtórkę u mnie).
    Inwerter kupuję z zapasem bo będę zakładał pompę ciepła za jakiś czas.SUN2000 ktl10 ,moc 10kw jednak moc paneli obsługuje do 14000 kw.
    Sam będę instalował PV z pomocą i poradą instalatora od którego kupię resztę poza falownikiem(on sprzedaje właśnie SOFARA).
    Mam częste zaniki napięcia więc huawei z zasilaniem awaryjnym może być pomocny.

Dodano po 3 [minuty]:

To dla mnie funkcja dodatkowa powiększająca możliwości rozbudowy instalacji ale montować będę jako off grid
    speedy9
    Helpful for users
    @tomek5c, problem w tym, że magazyny energii są bardzo drogie. Jeśli całość ma być off-grid, to nie tylko musisz zapewnić odpowiednią pojemność takiego magazynu, ale też jego odpowiednią moc. Jeśli masz instalację hybrydową, to przy przekroczeniu mocy pobieranej z magazynu instalacja posiłkuje się mocą pobieraną z sieci. Ty, chcąc mieć instalacje całkowicie off-grid musisz zapewnić odpowiedni zapas na wypadek jednoczesnego włączenia wszystkich pól indukcji, piekarnika, czajnika elektrycznego, pralki i co tam masz jeszcze.
    theo33
    Level 27  
    tomek5c wrote:
    Aktualnie planuję wyprowadzenie się z Zakładu Energetycznego. Roczne zużycie energii w moim domu to 3.200 kWh +20% to ok.4000 kW i tyle obecnie będzie paneli(dodać muszę zapas na płytę indukcyjną którą właśnie kupiłem ,powód wybuch gazu u sąsiada , nie będę czekał na powtórkę u mnie).
    Inwerter kupuję z zapasem bo będę zakładał pompę ciepła za jakiś czas.SUN2000 ktl10 ,moc 10kw jednak moc paneli obsługuje do 14000 kw.
    Sam będę instalował PV z pomocą i poradą instalatora od którego kupię resztę poza falownikiem(on sprzedaje właśnie SOFARA).
    Mam częste zaniki napięcia więc huawei z zasilaniem awaryjnym może być pomocny.

Dodano po 3 [minuty]:

To dla mnie funkcja dodatkowa powiększająca możliwości rozbudowy instalacji ale montować będę jako off grid

Ta wyprowadzka z ZE fajnie brzmi ale powiedz co oprócz baterii akumulatorów planujesz na zimę? agregat, świeczki czy wyprowadzka z domu?
    tomek5c
    Level 8  
    Przepraszam teraz zauważyłem pomyłkę .Będę montował ON GRID oczywiście a ew .dodatkową baterię w tym układzie jako rezerwę przy braku napięcia(zamiast generatora)
  • Nazwa.pl
    tomek5c
    Level 8  
    Ta opcja jest dodatkowa na przyszłość , falownika nie wymienia się często ,może cena baterii spadnie ?

Dodano po 4 [minuty]:

Wyprowadzka z ZE to skrót myślowy będę płacił jedynie za przesył energi,opłaty manipulacyjne itp. ale prąd będę sam wytwarzał.
    Karwos00
    Level 12  
    Widzę że dyskusja rozgorzała a ja właśnie stoję przed wyborem.
    Mam wyceny z pewnej znanej firmy na 45tys za 10kwp na falowniku Huawei.
    A druga lokalnej firmy na panelach longi plus Sofar za 41.
    Niestety kwestie techniczne są mi mało znane.
    Zaproponowano mi też zamiast Huawei inwerter hipontec ale ze względu na to że jest mało znany sprzęt dają mi to jako opcja do rozważenia.
    Panowie pomóżcie proszę dokonać wyboru. A może należy odpuścić wszystko z powyższych i wziąć co innego.

Ps czy do powyższych można np podłączyć baterie z samochodu elektrycznego ? Czy falownik obsłuży coś takiego czy wymagane są jakieś dodatki. I czy kupno takiej używanej baterii podlegałoby jakiejś dotacji ?
    tomek5c
    Level 8  
    Ja jestem zdecydowany na Huawei sun2000-10ktl-M1 cena rozsądna za inwerter hybrydowy .Ważnym szczegółem jest wersja M1 można rozszerzyć o baterie magazynujące energię ,wersja M0 już nie.
    Gdzieś czytałem o wykonanym projekcie prywatnej osoby która zastosowała ogniwa (chyba NMC811) stosowane w samochodach na szybko nie udało mi się odnaleźć tego linku ale mam coś takiego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3755521.html
    co do paneli jeszcze nie zapadła decyzja ale będę się kierował stosunkiem ceny do jakości , ważna będzie też gwarancja na produkt min.20 lat.
    Co do Huawei hipontec nie znalazłem żadnej informacji w necie.
    speedy9
    Helpful for users
    tomek5c wrote:
    Ja jestem zdecydowany na Huawei sun2000-10ktl-M1 cena rozsądna za inwerter hybrydowy .Ważnym szczegółem jest wersja M1 można rozszerzyć o baterie magazynujące energię ,wersja M0 już nie.

Przecież w M0, też możesz podłączyć baterię:
    Kompatybilne modele magazynów: LG Chem RESU 7H i 10H, Huawei LUNA2000
    A i jeszcze to tu zostawię jako ciekawostkę. Globalny udział w rynku producentów falowników w 2019. W 2020 zapewne się trochę zmieniło, bo Huawei dostał bana w USA, ale i tak ciekawe.
    tomek5c
    Level 8  
    Znalazłem ten inwerter ale on nie pracuje off-grid a hułałej to hybryda.
    Fajnie że producent HI hypontech nie wstydzi się pokazać co jest w środku falownika

Dodano po 17 [minuty]:

Tak ale M1 ma taką zależność zacytuję Citka z wcześniejszego wpisu-
    -
    Jeżeli decydowałbyś się na Huawei, to zainteresowałbym się modelem z końcówką M1. Różnica jest taka, że do M1 możesz podłączyć optymalizatory i BackupBox, czyli dodanie funkcji hybrydowej (brak prądu a zasilanie na jedną fazę dostarczane jest z akumulatora lub/i paneli słonecznych). Obie dwie wersje M0 i M1 mają możliwość podłączenia dedykowanego akumulatora, ale to wiadomo jak na teraz bardzo kosztowna inwestycja.
    speedy9
    Helpful for users
    Tak, tylko że Huawei w off-gridzie i tak nie działa. A ten BackupBox to zamienia falownik w taki mały UPS, a nie zapewnia pracy w całości off-grid. Ale zgadzam się z Tobą, że lepiej kupić M1. Zawsze to większe możliwości.
    Cytro12
    Level 26  
    Lepiej kupić tańszy falownik o porównywalnej klasie a za te 2 tysiące oszczędności dokupić falownik off grid będzie to w tej samej kasie a funkcjonalność o wiele większa bez zbędnego marketingu.
    Byku12345
    Level 2  
    Karwos00 wrote:
    Widzę że dyskusja rozgorzała a ja właśnie stoję przed wyborem.
    Mam wyceny z pewnej znanej firmy na 45tys za 10kwp na falowniku Huawei.
    A druga lokalnej firmy na panelach longi plus Sofar za 41.
    Niestety kwestie techniczne są mi mało znane.
    Zaproponowano mi też zamiast Huawei inwerter hipontec ale ze względu na to że jest mało znany sprzęt dają mi to jako opcja do rozważenia.
    Panowie pomóżcie proszę dokonać wyboru. A może należy odpuścić wszystko z powyższych i wziąć co innego.

Ps czy do powyższych można np podłączyć baterie z samochodu elektrycznego ? Czy falownik obsłuży coś takiego czy wymagane są jakieś dodatki. I czy kupno takiej używanej baterii podlegałoby jakiejś dotacji ?

Drogi Ci wycenili, mi lokalne firmy wyceniły z miesiąc temu 10kW na panelach Longin i inwerter SOFAR od 31-36 tys.
    speedy9
    Helpful for users
    Bo coś mi mówi, że wyceniały mu firmy, które doliczają sobie do rachunku 5000zł za każdym razem ;) oraz ulgę termomodernizacyjną. Kiedyś dostałem taką bezczelną ofertę na moje zlecenie wystawione na Oferii. Chciałem wtedy instalację 3,6 kWp w cenie do 15000zł:
    Quote:
    Koszt brutto 23 200 zł Od tego kosztu odliczyć trzeba 5 000 zł które otrzymują Państwo z dotacji Mój prąd do miesiac czasu na konto bankowe Oraz 3 094 zł jest to kwota odliczenia od podatku w zeznaniu rocznym w ramach ulgi termomdernizacyjnej. FINALNIE KOSZT INSTALACJI WYNIESIE 15 106 zł
    Cytro12
    Level 26  
    Jak bezczelne to samemu trzeba zakładać bo bezczelne jest mówić komuś za ile ma pracować albo na czym oszczędzać rynek jest duży jak ktoś chce dziadostwo to szuka tanio jak normalnie to też znajdzie są i drogie oferty ale też oferują dobre gwarancje na przykład a nie takie weź i sam sobie wyślij do chińczyka.

Facet 1000 oszczędzi a potem się okazuje, że uziemienia nie ma albo jest takie 10cm pod darnią :) A za ochronę odgromową robi jego żona pod prysznicem :)
    speedy9
    Helpful for users
    Nie zrozumiałeś przekazu. Bezczelne jest to, że firma dolicza do ceny swojej usługi dofinansowania, które są przeznaczone dla odbiorcy. I robi to w pełni jawnie.
    W tamtym czasie koszt komponentów wspomnianej instalacji z VATem 23% wynosił około 10000zł. Bez szukania specjalnych rabatów itp. Licząc po cenach komponentów z internetu.
    Byku12345
    Level 2  
    No może też zależy od regionu Polski. Ja jestem z Wielkopolski i konkurencja tu jest spora. Ja ulgę 5000 dopiero dostanę więc instalacja wyniesie mnie mniej niż 30 tysięcy.
    tomek5c
    Level 8  
    Wczoraj otrzymałem Sun2000-ktl10-M1
    Moje konto stopniało o 6999zlbrutto,mimo to jestem bardzo zadowolony(- to dongl Wlan) liczyłem na lte, ale to moja pomyłka.
    Odpowiadając na poprzednie posty to moja instalacja wykonana samodzielnie tj;
    -falownik wyżej wspomniany
    -10/11 szt panel Just solar 450W lub hyundai 390W(20 lat GW.produkt) tych analogicznie 2szt więcej.
    -osprzęt na dach skośny Brass
    Myślę że w 20tys.się zamknę.
    Ok. 5kw więcej na inwerter e to rezerwa do pompy ciepła w nie dalekiej przyszłości.
    Jak ktoś czuje się na siłach to oszczędność za montaż mojego zestawu to ok. 6000zł.+odliczenia rzecz jasna.

Dodano po 2 [minuty]:

W zasadzie mój problem rozwiązany za co serdecznie dziękuję wszystkim zaangażowanym.
    Może nie będę zamykał postu na razie bo widzę że rozwija się temat🍾
    Cytro12
    Level 26  
    Ok 5kW "zapasu" na falowniku oznacza stratę bo w najlepszym przypadku będzie obciążony w połowie zerknij na wykres sprawności ile stracisz ale pewnie będzie to od 5% wzwyż. Druga sprawa te brakujące 5kW musisz już dać na drugim stringu, oby się napięcia zgodziły bo w lato może się wyłączać w skrajnych przypadkach i będą nici z fotowoltaiki :)
    tomek5c
    Level 8  
    Dokładnie 1 MPPT robię w tej chwili, 2MPPT za może 2lata a może wcześniej na pompę ciepła. Wiem że teraz inwerter za duży ale nie będę wymieniał na większy. Teraz stać mnie na taką inwestycję
    toolpusher
    Level 23  
    Karwos00 wrote:
    Macie jakiegoś sprawdzonego instalatora na takie 10kwp ? Oczywiście coś co będzie działać :-)

Tutaj masz: Link
    ZdzislawDyrmaZasadni
    Level 6  
    Odpowiedz jest prosta: HUAWEI.
    Alternatywne opcje i powody, dla ktorych nie kupilbym ponownie SOFARa znajdziesz w innych moich postach.
    Pisalem juz o tym kilka dni temu, ale zostalem usuniety przez #krzysiek7. Dzisiaj moje konto zostalo ponownie uruchomione, ale starych postow nie ma. Widocznie lobby SOFARa nie podobalo sie, ze krytykuje ich absurdalne wymagania odnosnie 80 cm od sufitu i mizernej jakosci instrukcje obslugi.

Moderated By gulson:

Nie ma żadnego lobby, za to twoja osoba dopiero, co zarejestrowana na forum, ciągle krytykuje jednego producenta i reklamuje inne falowniki. Wygląda to na spam - wystarczy przejrzeć twoje posty. Użytkownicy się pytają "W ilu wątkach jeszcze o tym napiszesz, co to za antyreklama jednego, a reklama drugiego, płacą Ci za to, pytanie retoryczne." https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19397880#19397880

tomek5c
    Level 8  
    Kupiłem Huaweia 10 kw M1.
    Wykonanie dokładne .obudowa solidne aluminium. Wszystko dokładnie zapakowane
    Ma zabezpieczenia w środku, ograniczniki przepięć po stronie AC jak i DC kl2 wystarczające żeby zabezpieczyć układ ale przepisy i tak wymagają tych zabezpieczeń w rozdzielnicach?
    Kontaktowałem się także ze wsparciem /szybka rzeczowa odpowiedź w ojczystym języku .Jestem zadowolony ale tematu jeszcze nie zamykam ,opiszę jak działa po uruchomieniu.
    karola44-81
    Level 27  
    I?
    Uruchomiłeś, działa?
    Jak jest z tymi zabezpieczeniami AC i DC? Konieczne dodatkowe, czy tylko przewody podłączyć i wio.
    tomek5c
    Level 8  
    Od tygodnia jestem prosumentem. Działa bardzo dobrze, dni słoneczne pod koniec października 48kWh,dni bardzo zachmurzone 4kWh.
    Dodatkowe zabezpieczenia zrobiłem żeby odbiór był bezproblemowy ale bez tych się nie obeszło. Moje uprawnienia są niewystarczającebrakowało mi dozoru.
    Jest jeszcze taka rzecz żeby Moc paneli nie przekraczała 10kW bo zamiast 0,8 można dostać 0,7kWh z wyprodukowanego 1kWh.
    Cieszy mnie że wybrałem wersję M1 za 15lat rozbuduję instalację o backup box i baterie co da mi możliwość odzyskania 0,8 kW z wytworzonego 1kWh
    karola44-81
    Level 27  
    Dzięki.
    Ja się waham. Na bank nie zdążę do końca roku z papierologią. Musiałbym już zakładać wszystko, a czasu brak.
    Wieczorem przeczytałem wszystkie wymagania od PGE i zastanawia mnie na kogo w okienku się trafi. Jest jak byk napisane, że do 9dbioru potrzeba uprawnień udt, lub energetycznych E. Korci mnie zakup zestawu z pewnej krakowskiej firmy, dobrze znanej na allegro właśnie z falownikiem Huawei. Niestety trzyma mnie budżet i max co mogę zrobić to 6 kWp.