Może się okazać, że falowniki on-grid nie będą dotowane
Nacisk na magazyny i autokonsumpcję.

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theretomek5c wrote:Aktualnie planuję wyprowadzenie się z Zakładu Energetycznego. Roczne zużycie energii w moim domu to 3.200 kWh +20% to ok.4000 kW i tyle obecnie będzie paneli(dodać muszę zapas na płytę indukcyjną którą właśnie kupiłem ,powód wybuch gazu u sąsiada , nie będę czekał na powtórkę u mnie).
Inwerter kupuję z zapasem bo będę zakładał pompę ciepła za jakiś czas.SUN2000 ktl10 ,moc 10kw jednak moc paneli obsługuje do 14000 kw.
Sam będę instalował PV z pomocą i poradą instalatora od którego kupię resztę poza falownikiem(on sprzedaje właśnie SOFARA).
Mam częste zaniki napięcia więc huawei z zasilaniem awaryjnym może być pomocny.
Dodano po 3 [minuty]:
To dla mnie funkcja dodatkowa powiększająca możliwości rozbudowy instalacji ale montować będę jako off grid
tomek5c wrote:Ja jestem zdecydowany na Huawei sun2000-10ktl-M1 cena rozsądna za inwerter hybrydowy .Ważnym szczegółem jest wersja M1 można rozszerzyć o baterie magazynujące energię ,wersja M0 już nie.
Karwos00 wrote:Widzę że dyskusja rozgorzała a ja właśnie stoję przed wyborem.
Mam wyceny z pewnej znanej firmy na 45tys za 10kwp na falowniku Huawei.
A druga lokalnej firmy na panelach longi plus Sofar za 41.
Niestety kwestie techniczne są mi mało znane.
Zaproponowano mi też zamiast Huawei inwerter hipontec ale ze względu na to że jest mało znany sprzęt dają mi to jako opcja do rozważenia.
Panowie pomóżcie proszę dokonać wyboru. A może należy odpuścić wszystko z powyższych i wziąć co innego.
Ps czy do powyższych można np podłączyć baterie z samochodu elektrycznego ? Czy falownik obsłuży coś takiego czy wymagane są jakieś dodatki. I czy kupno takiej używanej baterii podlegałoby jakiejś dotacji ?
Quote:Koszt brutto 23 200 zł Od tego kosztu odliczyć trzeba 5 000 zł które otrzymują Państwo z dotacji Mój prąd do miesiac czasu na konto bankowe Oraz 3 094 zł jest to kwota odliczenia od podatku w zeznaniu rocznym w ramach ulgi termomdernizacyjnej. FINALNIE KOSZT INSTALACJI WYNIESIE 15 106 zł
Moderated By gulson:Nie ma żadnego lobby, za to twoja osoba dopiero, co zarejestrowana na forum, ciągle krytykuje jednego producenta i reklamuje inne falowniki. Wygląda to na spam - wystarczy przejrzeć twoje posty. Użytkownicy się pytają "W ilu wątkach jeszcze o tym napiszesz, co to za antyreklama jednego, a reklama drugiego, płacą Ci za to, pytanie retoryczne." https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19397880#19397880