Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Problem z automatem schodowym

criss20ster 25 Feb 2021 20:01 414 9
Optex
    criss20ster
    Level 9  
    Witam. Mam do Was pytanie w związku z tym tematem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3608533.html chyba że można go otworzyć ponownie. Chodzi o to że automat działa tylko problem jest z 3 żarówkami w tym przypadku lampami które w końcu znaleźliśmy żeby je zamontować. Jak wiecie problem był rok temu ale światło działa do teraz tylko że jak włączę przyciskiem dzwonkowym to zapala się lampa nad garażem i na słupku wjazdowym w bramę natomiast jak mam włożone żarówki do tych 3 lamp wzdłuż podjazdu to po włączeniu się automatu one gasną automat zgaśnie lampy się pala. Wtedy żeśmy nie sprawdzili lamp czy prawidłowo się wyłączają i teraz Dopiewo to widać. Kable z kolegą elektrykiem żeśmy odpinali wszystkie od autoamtu i dalej to samo żeśmy na nowo pospinali i problem z tymi 3 lampami występuje. Mało tego kupiłem nowy automat i na nim jest ta sama sytuacja. Teraz jak automat nie włącza światła przez naciśniecie przycisku dzwonkowego w tych przewodach od lamp płynie cały czas prąd gdzie nie powinno.

Przewody od lamp ktoś wpuścił w murek betonowy gdzie nie mam możliwości sprawdzenia jak są połączone tylko rozkuwać murek ale chce tego uniknąć. Wcześniej te lampy z tymi na słupku i przy garażu działa bez problemu to czasu kiedy nie spalił się ten automat z postu wyżej zamkniętego Ja mam kupiony cały czas ten automat https://ihe24.pl/automaty-schodowe/8-automat-schodowy-aso-201-16a-ff.html

który podaje światło tak jak wspomniałem ale na 2 punkty tylko
    Tutaj macie schemat jak to wygląda u mnie jeśli chodzi o ułożenie i podłączenie dodam że od słupka do automatu idą 3 przewody niebieski,brązowy i żółto - zielony , od dzwonkowych są 2 przewody do lamp są 2 przewody faza idzie z domu jak coś będzie potrzeba podeślę zdjęcie tego podłączenia
    Problem z automatem schodowym

Chyba że ktoś zna i mógłby opisać i polecić elektryka ze Stargardu zachodniopomorskie który by podjechał zobaczył co i jak jest
  • Optex
    kokapetyl
    Level 43  
    criss20ster wrote:

Kolego te dwa punkty i trzy na podjeździe powinny być podłączone równolegle.
    criss20ster wrote:
    dodam że od słupka do automatu idą 3 przewody niebieski,brązowy i żółto - zielony

Jeśli kolory są prawidłowo, to lampy z podjazdu powinny być pod niebieski i brązowy.
    criss20ster wrote:
    do lamp są 2 przewody

Dlaczego bez ochronnego?
  • Optex
    criss20ster
    Level 9  
    kokapetyl wrote:
    criss20ster wrote:

Kolego te dwa punkty i trzy na podjeździe powinny być podłączone równolegle.
    No tak tylko jak sprawdzić to jak te od podjazdu są zalane w betonie

criss20ster wrote:
    dodam że od słupka do automatu idą 3 przewody niebieski,brązowy i żółto - zielony

Jeśli kolory są prawidłowo, to lampy z podjazdu powinny być pod niebieski i brązowy.
    To wychodzą niebieski i brązowy tylko dlaczego jest tutaj prąd jak się nie kliknęło w przycisk dzwonkowy żeby automat wywołał impuls

criss20ster wrote:
    do lamp są 2 przewody

Dlaczego bez ochronnego?

A tego to ja nie wiem to dom z lat 80 kiedyś tak robili wiec nie mam pojęcia czemu ktoś nie dał ochronnego ale jak mówię żona z która teraz jestem która tutaj mieszka ze swoją matka mówią że to działało co automat inny musi być
  • Helpful post
    kokapetyl
    Level 43  
    criss20ster wrote:
    mówią że to działało co automat inny musi być

Jeśli masz taki jak z linku, to podłączenie powinno wyglądać tak
    Problem z automatem schodowym
    Wszystkie lampy połączone równolegle. Pod zacisk 2 i 3
    Wszystkie przyciski również równolegle. Pod zacisk 1 i 2
    Ta dodatkowa lampa z czujnikiem ruchu pod zaciski 1 i 3 (zasilanie układu)
    criss20ster
    Level 9  
    Czyli jeśli płynie prąd w tych lampach 3 które teraz po wkręceniu żarówek świeca tzn że one są dobrze wpięte czy nie ? Bo może problem leży gdzieś tutaj,tylko że ktoś miał taki fantastyczny pomysł zalać betonem tworząc murek i kabel w nim jest a gdzie jest łączenie to nie wiem i nikt tego nie wie. Jeszcze zrobię zdjęcia podłączenia tego wszystkiego do automatu oraz tego przycisku ze słupka. Może to też rozwieje wątpliwości. Z góry dzięki za odpowiadanie i pomoc
    kokapetyl
    Level 43  
    criss20ster wrote:
    w tych lampach 3 które teraz po wkręceniu żarówek świeca tzn że one są dobrze wpięte czy nie ?

Odpowiedz na pytanie, czy te lampy działają poprawnie ?
    Twoja odpowiedz, będzie jednocześnie odpowiedzią, na Twoje pytanie, czy są dobrze podłączone (wpięte).
    criss20ster
    Level 9  
    kokapetyl wrote:
    criss20ster wrote:
    w tych lampach 3 które teraz po wkręceniu żarówek świeca tzn że one są dobrze wpięte czy nie ?

Odpowiec na pytanie, czy te lampy działają poprawnie ?
    Twoja odpowiedz, będzie jednocześnie odpowiedzią, na Twoje pytanie, czy są dobrze podłączone (wpięte).

No nie działają teraz dobrze ale skoro wtedy działały dobrze to czemu teraz nie działają dobrze

Jeszcze jedno na temat tych lamp co mówisz a co jeśli te lampy są wpięte w przewód ten 3 zyłowy brąz niebieski i żółto-zielone to wtedy tak samo wpinam pod automat jak wyżej opisałeś ?
    kokapetyl
    Level 43  
    criss20ster wrote:
    a co jeśli te lampy są wpięte w przewód ten 3 zyłowy brąz niebieski i żółto-zielone to wtedy tak samo wpinam pod automat

Moim zdaniem, gdyby tak było, to powinny działać tak jak te na słupku.
    Nie trzeba każdej lampy podpinać pod automat.
    Te lampy na podjeździe powinny mieć przewód ochronny, chyba że są w odpowiedniej klasie ochronności.
    Wnioskuję o wezwanie elektryka, niech dokładnie wszystko sprawdzi i wyjaśni co i jak ma być zrobione, na odległość i po Twoich niezdarnych opisach, ciężko doradzać. Sam sobie nie poradzisz, a o nieszczęście nietrudno.
    criss20ster
    Level 9  
    kokapetyl wrote:
    criss20ster wrote:
    a co jeśli te lampy są wpięte w przewód ten 3 zyłowy brąz niebieski i żółto-zielone to wtedy tak samo wpinam pod automat

Moim zdaniem, gdyby tak było, to powinny działać tak jak te na słupku.
    Nie trzeba każdej lampy podpinać pod automat.
    Te lampy na podjeździe powinny mieć przewód ochronny, chyba że są w odpowiedniej klasie ochronności.
    Wnioskuję o wezwanie elektryka, niech dokładnie wszystko sprawdzi i wyjaśni co i jak ma być zrobione, na odległość i po Twoich niezdarnych opisach, ciężko doradzać. Sam sobie nie poradzisz, a o nieszczęście nietrudno.
    Powiem inaczej tam stare lampy nie miały uziemienia i działało wszystko jak należy,a moje odpowiedzi nie są niezdarne tylko opisuje co widzę i co się dzieje. Nie każdy zna się na wszystkim tak jak Ty z tego co sugerujesz i odonoszę wrażenie. Dlatego napisałem na tym forum celem uzyskania odpowiedzi a nie przekomarzania się o, jak Ty to twierdzisz, niezdarne odpowiedzi.
    criss20ster
    Level 9  
    Dobra chciałem zakomunikować że udało znaleźć się winowajce. Teraz ładnie wszystkie lampy działają jak należy. Temat do zamknięcia

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Okazało się że znalazłem łączenie tych 3 lamp przy podjeździe i było źle to powpinane, ponieważ faza szła na niebieski przewód i wszystko porozłączaliśmy a następnie na nowo połączyliśmy tak jak powinno być. I działa wszystko jak należy
    Edytowałem[T.M.]