Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwne trzaski/pisk w słuchawkach podczas grania w gry.

PLuuMeR 25 Feb 2021 20:37 1455 12
    PLuuMeR
    Level 4  
    Witam. Tak jak w temacie podczas grania w gry (Wiedźmin 3 oraz inne) przy obciążeniu komputera wydobywa się piszczenie ze słuchawek (HyperX Cloud Alpha) oraz dziwne trzaski. Nie wiem czym jest to spowodowane, ponieważ przy codziennej pracy np. używania przeglądarki to nie występuje. Czy może być to wina płyty głównej, karty dźwiękowej czy nawet zasilacza? Z góry dziękuje za odpowiedź
    OPservator
    Level 36  
    Słuchawki jak masz wpięte? Mobo, panel przedni? Próbowałeś innego portu?
    PLuuMeR
    Level 4  
    OPservator wrote:
    Słuchawki jak masz wpięte? Mobo, panel przedni? Próbowałeś innego portu?

Słuchawki wpinałem i do panelu przedniego jak i z tyłu, lecz zawsze występują te szumy/piski.
    OPservator
    Level 36  
    Sprawdź je jeszcze pod innym sprzętem, czy to komputer znajomego, czy jakiś inny sprzęt który masz.
    PLuuMeR
    Level 4  
    OPservator wrote:
    Sprawdź je jeszcze pod innym sprzętem, czy to komputer znajomego, czy jakiś inny sprzęt który masz.

Podpinałem inne słuchawki pod komputer i znowu ta sama sytuacja występowała.
    OPservator
    Level 36  
    Dasz radę nagrać te dźwięki? Niby nie powinno być sprzężenia z mikrofonem, chociaż nie wiem jak głośno używasz słuchawek i czy "w przeglądarce" masz podobne natężenie dźwięków.
    PLuuMeR
    Level 4  
    OPservator wrote:
    Dasz radę nagrać te dźwięki? Niby nie powinno być sprzężenia z mikrofonem, chociaż nie wiem jak głośno używasz słuchawek i czy "w przeglądarce" masz podobne natężenie dźwięków.

Przesyłam nagranie tych dźwięków. Chodzi o ten pisk w nagraniu.
    OPservator
    Level 36  
    Brzmi jak włączony nasłuch mikrofonu, wyłącz mikrofon i sprawdź czy się poprawi.
    PLuuMeR
    Level 4  
    OPservator wrote:
    Brzmi jak włączony nasłuch mikrofonu, wyłącz mikrofon i sprawdź czy się poprawi.

Po wyłączeniu mikrofonu nadal ten sam pisk.
    sosarek

Level 43  
    Problemem może być kiepskiej jakości zasilacz który źle filtruje napięcia.
    PLuuMeR
    Level 4  
    sosarek wrote:

Mój zasilacz to SilentiumPC Zasilacz Vero L3 Bronze 500W. Mogę jeszcze podać specyfikację komputera.
    sunrise84
    Level 42  
    sosarek wrote:

Lub gniazdko 230V bez bolca ochronnego i instalacji dwużyłowej z "dorobionym" bolcem

A tak zanim zaczniemy pisać epopeję to może Autor tego tematu poda specyfikację komputera?
    PLuuMeR
    Level 4  
    Specyfikacja:
    Karta graficzna - RTX 2060 6GB
    Procesor - Ryzen 5 2500
    Zasilacz - SilentiumPC Zasilacz Vero L3 Bronze 500W
    Płyta główna - B450 k4 gaming
    Pamięć RAM - Patriot Viper 4 DDR4 16GB
    Dysk - Crucial MX 500