Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet Minimax eco, otwarta komora spalania moc 13/22.

bdan 28 Feb 2021 19:59 543 4
  • #1
    bdan
    Level 2  
    Kocioł pracował przez 3 m-ce bez zarzutu. Teraz po uruchomieniu włącza się tylko pompa obiegowa, nie uruchamia się iskrownik, nie odpala, nie reaguje na reset czy wyjęcie wtyczki zasilania, pompa chodzi cały czas jakby zawiesiła się na funkcji chłodzenia wymiennika... Co ciekawe nie pokazuje żadnego błędu. Zamknąłem gaz - nie pokazuje błędu, odłączyłem na chwilę pompę - nie pokazuje błędu... Sprawdziłem poprawność kodów od P 01 - P 15 w menu serwisowym i porównałem je z kodami w takim samym kotle działającym poprawnie i wszystkie są identyczne... Po odpięciu go od zasilania na ok. 12 godz zadziałał normalnie, ale po trzech godzinach znów to samo... Pompa chodzi i nic więcej... Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy... Tracę cierpliwość. Proszę o pomoc.
  • Helpful post
    #2
    bro2004
    Level 29  
    Kocioł przeciez jest na 2 letniej gwarancji. Czujnik NTC do wymiany. Cały czas próbuje zbić temperaturę.
  • #3
    bdan
    Level 2  
    kocioł zamontowałem sam i obawiam się że nikt gwarancji nie uzna...zastanawiam się tylko (bo myślałem o tym czujniku) dlaczego raczej prawidłowo pokazuje mi temp. na powrocie, bo o temp. powrotu tu chodzi...

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dlaczego nie pokazuje błędu?
  • Helpful post
    #4
    bro2004
    Level 29  
    Bo nie wyszedł poza zakres pracy. Zamień czujnik powrotu z zasilania.
  • #5
    bdan
    Level 2  
    po zamianie czujników zadziałało...od dwóch godzin pracuje...zamawiam czujnik i przede wszystkim bardzo dziękuję