Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lg 32ln540b - Brak podswietlenia

capricorn_nh 01 Mar 2021 19:26 714 17
  • #1
    capricorn_nh
    Level 10  
    Witam. Mam telewizorek LG model 32lLN540B.
    Problem polega na tym, że nie świeci podświetlenie led. Telewizor działa jest obraz i dźwięk.
    Paski ledowe w porządku sprawdzane świecą po podaniu napięcia.
    Wina leży po stronie zasilacza. Mianowicie napięcie na zasilaniu led wynosi max 13 V
    i jest zmienne od około 6V do 13V ( za niskie), gdzie może być problem ? Które elementy zasilacza sprawdzić(wymienić)? Oprócz tego z zasilacza słychać pisk, który jest równomierny do napięcia tzn. wzmaga się wraz z napięciem i maleje wraz z nim. Proszę o pomoc i cierpliwość.
  • #2
    krakarak
    Level 41  
    Podaj jaki masz tam zasilacz. Poza tym polecam poczytanie tematów znajdujących się na tym forum i opisujące identyczne problemy jak w twoim przypadku. Są też schematy i podane wartości napięć.
  • #3
    TELERADIOMECHANIKA

    Level 29  
    capricorn_nh wrote:
    oprócz tego z zasilacza słychać pisk który jest równomierny do napięcia tzn wzmaga się wraz z napięciem i maleje wraz z nim

    Coś w zasilaczu na zwarciu. Nie wiem jakie masz doświadczenie w elektronice, mało się tu udzielasz na elektrodzie. Jak nie wiesz na jakiej zasadzie działa ten zasilacz to lepiej dać fachowcowi. W Krakowie takich masz.
  • #4
    capricorn_nh
    Level 10  
    Zasilacz to EAX64905001 w wersji 1.1 troszkę ugryzłem elektroniki i mimo wszystko chciałbym sam do tego dojść (z niewielką Waszą pomocą) może sobie poradzę jeśli ktoś z Was trochę mnie nakieruje.
    Czy można ewentualnie wymienić ten zasilacz na inną wersję, czy musi być strikte taki sam? Podejrzewam kondensator ten który znajduje się przy gnieździe led. Tylko czy on dawałby takie objawy? Szukałem na forum tematów, ale 99% odnosi się do wymiany pasków ledowych a reszta postów nie jest pomocna.
  • #5
    TELERADIOMECHANIKA

    Level 29  
    Możesz wymienić ten kondensator, nic nie zaszkodzi, ale tam jest układ scalony smd który odpowiada za pracę ledów. Szukaj schematu i po kolei sprawdzać. Skoro pozostałe napięcia na zasilaczu są dobre, więc ogranicz się do sekcji odpowiadającej zasilaniu ledów.
    ps/ czego nie masz ustawionych polskich znaków w kompie.
  • #6
    capricorn_nh
    Level 10  
    Będę wymieniał po kolei części i sprawdzał. Oczywiście ograniczę się do elementów odpowiedzialnych tylko za ledy.
    Wiem że jest tam układ sterujący i nie bardzo wiem jak go ugryźć. Może jakiś tranzystor.
    Może ktoś miał identyczny problem z tym zasilaczem to ułatwiło by mi szukanie i rozgrzebywanie wszystkiego.
  • #7
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zostaw zasilacz w spokoju, masz podświetlenie do wymiany - kilka zwartych diod przeciąża źródło, stąd dziwne dźwięki. 99% naprawy tych telewizorów to właśnie backlight.
  • #8
    sosarek

    Level 43  
    robokop wrote:
    Zostaw zasilacz w spokoju, masz podświetlenie do wymiany - kilka zwartych diod przeciąża źródło, stąd dziwne dźwięki

    capricorn_nh wrote:
    Paski ledowe w porządku sprawdzane świecą po podaniu napięcia.
  • #9
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    sosarek wrote:
    robokop wrote:
    Zostaw zasilacz w spokoju, masz podświetlenie do wymiany - kilka zwartych diod przeciąża źródło, stąd dziwne dźwięki

    capricorn_nh wrote:
    Paski ledowe w porządku sprawdzane świecą po podaniu napięcia.

    Każdy pasek zasilony z osobna i dosłownie każda dioda świeci? Czy tylko sprawdzone, bez rozbierania ekranu?
  • #10
    maksar
    Level 31  
    sosarek wrote:
    robokop wrote:
    Zostaw zasilacz w spokoju, masz podświetlenie do wymiany - kilka zwartych diod przeciąża źródło, stąd dziwne dźwięki

    capricorn_nh wrote:
    Paski ledowe w porządku sprawdzane świecą po podaniu napięcia.

    Sprawdzałeś, Czy paplesz na podstawie słów autora?
  • #11
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    capricorn_nh wrote:
    Mianowicie napięcie na zasilaniu led wynosi max 13 V
    i jest zmienne od około 6V do 13V
    W przypadku zwarcia-przeciążenia, bądź rozwarcia obwodu, zabezpieczenia OVP i OCP powodują próbkowanie - klucz załączany jest na ułamek sekundy, nie do wyłapania multimetrem cyfrowym.
  • Helpful post
    #12
    lisek
    Service technician RTV
    SM zasilacza w zał.
    Power Supply (PSU): EAX64905001 - LGP32-13PL1 EAY62810301
    LED driver (backlight): integrated into PSU; 70.3V 400mA

    PWM LED driver: MAP3202 + FDT86106, AP18N20GH
    PWM Power: SSC1S311A (PWM flyback), NR891D (PWM Step-down 24/12)
    Poczytaj / obejrzyj
    Link
    Link

    Stare linijki LED * 32" V13 Rev 0.0 1 B1 - Type 6916L-1438A ,
    * nowe 32" V13 Rev 0.0 1 B2 - Type 6916L-1437A.
    Nowe mają "mocniejsze" LED więc trzeba zmniejszyć wartośc opornika w (S) zródle Q802
    :idea: przelutuj złącze +LED/-LED
  • #13
    krakarak
    Level 41  
    capricorn_nh wrote:
    Podejrzewam kondensator ten który znajduje się przy gnieździe led. Tylko czy on dawałby takie objawy?

    capricorn_nh wrote:
    Będę wymieniał po kolei części i sprawdzał. Oczywiście ograniczę się do elementów odpowiedzialnych tylko za ledy.
    Wiem że jest tam układ sterujący i nie bardzo wiem jak go ugryźć. Może jakiś tranzystor.

    Naprawa uszkodzonego sprzętu elektronicznego to nie prucie jak leci od lewej do prawej i podejrzewanie. To przede wszystkim analiza układu i wzajemnych zależności parametrów elementów. W zasadzie każdy element można zmierzyć.

    I dużo racji ma kolega robocop pisząc, że znakomita większość przypadków takich zachowań w tym modelu spowodowana jest uszkodzeniem diod w podświetleniu lub niepewnością styków na drodze od zasilacza do LED-ów.
    Na tym się skup.
    No i napisz nam jak sprawdziłeś diody w podświetleniu, że jesteś ich pewien.
  • #14
    capricorn_nh
    Level 10  
    Diody sprawdilem na zasilaczu labolatoryjnym. Bez wyciagania. Z tego co sie zorientowalem to ten zasilacz powinien nawet po odpieciu diod probkowac zasilaniem do okolo 110V chyba 3 razy i ppwinien sie wylaczyc. A on daje max 13V i nie wylacza sie i nie ma znaczenia czy z diodami czy bez nich
  • #15
    GanCegall
    Level 38  
    capricorn_nh wrote:
    Diody sprawdilem na zasilaczu labolatoryjnym.

    Konkretnie jak? Napięcie i prąd? Nowe listwy i tak już możesz zamawiać bo to taki model aczkolwiek ten zasilacz jest awaryjny ale wtedy są inne objawy.
  • #16
    ferguson6600
    Level 21  
    Przerobiłem identyczny problem z 2 tyg temu. Z zasilacza wychodziło cos koło 6V pływające, bez odpiętych i z odpiętymi diodami. Te diody maja na jednym pasku pobór 22V 300mA, czyli x3 to jest min 66V. Jakim cudem kolega bez rozbierania zmierzył wszystkie ledy? A tak na marginesie, u mnie w identycznym przypadku uszkodzone były 2 ledy, ale nie bawiłem sie w wymiane na sztuki, tylko zamontowalem z Ali pelen zestaw. Teraz tv pracuje idealnie.
  • #17
    madamsz1
    Level 38  
    Mam akurat rozebrany chyba identyczny:
    Na jednej listwie uwalony led i pobór paska 0,03A. Na sprawnej listwie 0,01A - przy 22V
    Podświetlanie na chwilę próbkuje do 10V i to wszystko.
    Tak to wygląda :)
    listwy możesz mieć jednak do wymiany.
    Lg 32ln540b - Brak podswietlenia
  • #18
    capricorn_nh
    Level 10  
    Podmieniłem na chwilę na inny zasilacz z identycznego telewizora i wszystko chodzi jak należy, wszystkie diody świecą (sprawdzałem po rozebraniu matrycy). Zamykam temat, bo naprawiłem zasilacz bez "tzw" wiedzy zaawansowanej (wystarczyła zwykła), wymieniłem kondensator, tranzystor i dwa rezystory. LISEK dzięki za schematy, bo pomogły. Wystarczyło wylutować parę elementów i sprawdzić po kolei. Wszystkim dziękuję za pomoc i wsparcie.