Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

2 waty zamiast 4 w cb yosan jc-2204

pajos 20 Oct 2005 20:21 12756 28
    pajos
    Level 11  
    witam.mam yosana jc-2204 i przy próbie wyskalowania z antena wskazówka na reflektometrze wychyla sie tylko do polowy.ktos mi podpowiedzial ze najprawdopodobniej radio ma zmieniona moc na mniejsza.slychac mnie najdalej dwa kilometry.na innym radyjku jest ok wiec i antena i reflektometr jest sprawny.
    Alex1
    Level 14  
    Czesc
    W Josanach układ modulacji był na tranzystorze smd, który czesto wysiadal. Czy w tym radiu nie masz jakiś przeróbek ?
    Poza tym moze byc nie zestrojony tor nadajnika, przydał by sie oscyloskop zeby to sprawdzic.
    Poza tym nie było tam ogranicznika 2W/4W

Pozdrawiam
    Zdzisław
    pajos
    Level 11  
    wlasnie nie wiem czy jest jakis ogranicznik.gdyby padl ten tranzystor radio nadawalo by?
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Witam.Akurat mam takie radio na warsztacie,i nie ma tam modulatora na tranzystorze.Jest klasyczny układ tzn. trafo modulacyjne.A najprawdopodobniej rozstrojone są obwody LC nadajnika.Kupę lat temu jak radia tego typu wczodziły na rynek ;w celu zmniejszenia zakłuceń i innych śmieci na wyjściu nadajnika zmniejszano moc aby radio przeszło homologację.Proponuję strojenie toru nadajnika.Chociaż uważam że różnica 4/2W w praktyce jest nieodczuwalna, i nie ma co sobie głowy zawracać.A plusem takiej sytuacji jest to że mniej (siejesz)śmiecisz w eterze.

Pozdrawiam
    Artur
    pajos
    Level 11  
    arturavs a czy moglbym cie prosic o przeslanie mi zdjeć plyty glownej tego radyjka bo widze ze u mnie torszke bylo w nim lutowane i grzebane.zauwazylem jeszcze ze rdzen cewki L206 to ta w gornym prawym rogu ma uszkodzony rdzen (popekanany)wlasciwie to czesci jego nie ma.moze to jest przyczyna
    ArturAVS
    Witam. Kolego Pajos,zdjęć nie mogę podesłać bo nie mam jak.A cewką tą właśnie stroi się tor TX.Więc proponuję poszukać podobnego rdzenia.Nr. płyty głównej w tym co mam to:15484822 Rev 8.
    I jeszcze coś ,końcówka mocy m.cz. to KIA7217.A kiedyś spotkałem się z wersją gdzie było TDA2003.Ogólnie płyta bez większych zmian,tylko koło m.cz. różnice były.I jeszcze jedno ,stosowane były różne tranzystory końcowe w.cz.;2SC2075,2SC2166,2SC2078.A radio na tym ostatnim miało właśnie 4W.Na pozostałych ok.2,3W do 3,5W.Przy strojeniu proponowałbym użyć sztucznego obciążenia i oscyloskopu, a nie SWR-miarki.Miarka pokaże wszystko, nawet jak stopień końcowy się wzbudzi to też pokaże.I wynik będzie piękny ;na miarce 10W(hi hi) a w rzeczywistości ok.3-4W a reszta to śmieci.

Jak znajdę aparat to porobię fotki i wrzucę może coś pomogą.

Pozdrawiam
    Artur
    pajos
    Level 11  
    szukalem podobnego rdzenia ale nie moge znalezc o tej srednicy bede musial jechac do sklepu.ewentualnie wymienic cewke na inna ale nie znam jej parametrow.czekam na zdjecia.mam ta sama plyte.koncowke mam KIA7217.A.tak wiec pozostaje mi tylko wymienic cewke lub sam rdzen i zobaczyc co sie bedzie dzialo.
    adkoski
    Level 12  
    moim zdaniem to tylko sąda wcz i strojenie toru tx
    wszystkie obwody wcz ustaw na tak zwany ,,dołek''
    pajos
    Level 11  
    bede probowal.prosze jednak o zdjecia plyty glownej bo jak juz mowilem moja jest niezle po kabinowana.wydaje mi sie tez ze ktos zle podlaczyl kiedys zasilanie bo jedna sciezka jest upalona i zastapiona drutem
    pajos
    Level 11  
    chyba juz wiem co jest.tranzystor koncowy to 2075 czyli jak napisal arturavs ten ma 2w.wymienie go i dam znac
    3_Jan
    Level 11  
    Witam,

Mam podobny problem: 1,5 - 2W w AM.
    Zasatanawia mnie tylko to, że po przełączeniu na FM pokazuje 3,5W.
    Czy to normale, a jeśli nie to co może być zwalone. Z górzy dziękuję za odpowiedź.
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    3_Jan wrote:
    Zasatanawia mnie tylko to, że po przełączeniu na FM pokazuje 3,5W.
    Prawdopodobnie jest to radio robione na niemiecki rynek - 1 wat AM / 4 waty FM
    3_Jan
    Level 11  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Da się ga jakoś przerobić na "Polskie realia"?[/quote]
    zwirek1
    Level 30  
    witam
    da się z tego zrobić rakietę tylko nie którym to się nie spodoba
    wystarczy ominąc Q 405 (kta1663y łączymy kolektor z emiterem)
    tylko przy leprzym mikrofonie stopień mocy wcz. może nie wytrzymać (sterujący+końcówka)
    ArturAVS
    Witam
    żwirek1, mike nie ma znaczenia .Końcówka i driver wytrzymają spokojnie.Każde radio CB ma ogranicznik modulacji który ogranicza modulację do 60-70% (chyba że ktoś chciał ulepszyć).A nawet w najgorszym przypadku , napięcie wyjściowe modulatora( tj. końcówki m.cz. i trafa modulacujnego) nie przekroczy 2x U zas(czyli 13.8x2=27.6V) a to tranzystor końcowy w.cz. spokojnie przełyka.W/g datasheeta 2SC2078 Uce-75V , czyli jeszcze zapas ma.

Pozdrawiam
    welek
    Level 19  
    Wszystkie te tranzystory dadzą 4W można wstawi 2SC2029,2075,2078,2166,1969, itp. Jesli radio ma trafo modulacyjne to będzie 4W w AM. Jesli była padnięta końcówka to trzeba przewinąc dławiki nawinięte na rezystorach w kolorowych koszulkach i będzie OK!
    ArturAVS
    Witam

welek wrote:
    Wszystkie te tranzystory dadzą 4W można wstawi 2SC2029,2075,2078,2166,1969, itp. Jesli radio ma trafo modulacyjne to będzie 4W w AM.

Nic bardziej mylnego. Tranzystor końcowy w.cz. daje tyle mocy na ile został zaprojektowany.I w jaki sposób został skonstruowany stopień sterujący(driver).Jeżeli oryginalny stopień końcowy daje np. 10W , a modulator 5W ;to moc się nie zmieni .A głębokość modulacji będzie 50%.
    Moc nadajnika AM mierzy się bez MODULACJI!!!.Więc : co ma modulator do mocy???

Pozdrawiam
    --Fred--
    Level 11  
    Witam!
    Czy ma moze ktos schemat tego radia, bo przypadkowo teraz znalazlem je na allegro i to jest to samo co moj Magellan, a nigdzie nie moge dostac do niego schematu, bo potrzebuje do naprawy tego radia - tak przynajmniej gosc w serwisie mi gadal.Czy jest jakas szansa na zdobycie tego? Bo sprawa wygladala tak ze radio nadawalo ale b.slaby byl odbior - wymienialem koncowke mocy i nic to nie dalo - dalem je do serwisu i nie wiem czy gos je zle podlaczyl czy cos takiego ale polecial z radia dym i teraz juz wogole nie dziala i powiedzial ze jest to do zrobienia ale potrzebuje niby schemat :|

Pomocy:(
    welek
    Level 19  
    arturavs wrote:
    Witam

welek wrote:
    Wszystkie te tranzystory dadzą 4W można wstawi 2SC2029,2075,2078,2166,1969, itp. Jesli radio ma trafo modulacyjne to będzie 4W w AM.

Nic bardziej mylnego. Tranzystor końcowy w.cz. daje tyle mocy na ile został zaprojektowany.I w jaki sposób został skonstruowany stopień sterujący(driver).Jeżeli oryginalny stopień końcowy daje np. 10W , a modulator 5W ;to moc się nie zmieni .A głębokość modulacji będzie 50%.
    Moc nadajnika AM mierzy się bez MODULACJI!!!.Więc : co ma modulator do mocy???

Napisałem, że wszystkie te tranzystory można wstawić zamiennie. Moc, jaką te tranzystory mogą oddać jest różna od 6 do 19.5W. To nie znaczy, że wstawiając tranzystor 2SC1969 do Alana 100PLUS osiągniemy 19W. Bez trafa w radiu CB osiągniemy max. 1W, a z trafem 4W. Głębokość modulacji zależy i od trafa i od stopnia m.cz.
    ArturAVS
    Witam

Kol. Welek błąd:

Bez trafa w radiu CB osiągniemy max. 1W, a z trafem 4W.

W takim razie dlaczego np. President Jackson ma w AM 12W i nie ma trafa modulacyjnego????
    I końcówka to 2SC1969!!! I modulator szeregowy na tranzystorze.

Kol. --Fred--

Proszę schemat, choć wydaje mi się że gdzieś na Elektrodzie go widziałem:

Pozdrawiam
    Arturavs
    sq6ade
    Level 40  
    arturavs wrote:
    W takim razie dlaczego np. President Jackson ma w AM 12W i nie ma trafa modulacyjnego????
    I końcówka to 2SC1969!!! I modulator szeregowy na tranzystorze.

-Przyjżyj się jak w Jacksonie odbywa się modulacja AM.
    (nie jest to modulator szeregowy- gdzie go tam widzisz?)
    -Końcówka fabrycznie nie jest na 2sc1969
    tatronic
    Level 24  
    Dokladnie jak pisze SQ6ADE radze zapoznac sie z budowa stopnia koncowego w.cz w prostych radiach typu onwa itd i w radiach takich jak jakson,lincoln itd.I koncowka w jacksonie orginalnie to MRF477 a po przerobkach 2SC1969.Pozdrawiam Arek
    ArturAVS
    Witam

To wychodzi na to że mój Jakson to jakiś mutant.Może dlatego że z USA i parę latek już ma??
    Mniejsza z tym. Wiem jak są budowane stopnie końcowe w.cz. i modulatory. Ale co ma modulator na transformatorze do mocy?? Bez modulacji będzie 4W , po wyjęciu trafa też 4W. Bo na taką moc został zaprojektowany stopień końcowy.A przy modulacji troszkę moc się podniesie.

Pozdrawiam
    Arturavs
    sq6ade
    Level 40  
    Moc samej nośnej nie zależy od transformatora modulującego. Natomiast moc po zmodulowaniu jak najbardziej - podnosi się napięcie zasilające PA w funkcji sygnału modlującego a co za tym moc wychodząca z PA.
    ArturAVS
    Witam

SQ6ADE właśnie do tego cały czas zmierzałem.I tu pytanie , jak powinno się mierzyć moc na wyjściu ?? Z modulacją czy bez?? Na SSB oczywiście musi być modulacja , ale AM/FM ???.I jeszcze jedno ,jeżeli radio ma AM i FM i modulator na transformatorze to przecież nawet w FM zasilanie PA płynie przez trafo.
    A są takie radia że podczas pracy w FM trafo jest zwierane/odłączane. Więc jak to ma się do stwierdzenia przez kol. Welek :

Bez trafa w radiu CB osiągniemy max. 1W, a z trafem 4W. Głębokość modulacji zależy i od trafa i od stopnia m.cz.

Pozdrawiam
    Arturavs
    sq6ade
    Level 40  
    Spotkałem się w instrukcji do CB z podaniem mocy w AM bez modulacji 4w a z modulacją 16W ! Jeśli chodzi o przepisy to obowiązująca jest raczej moc nośn.ej
    3_Jan
    Level 11  
    Witam,

Po półrocznej przerwie chciałem wrócić do Yosana i podkręcić go do "ustawowych" 4W.

Problem w tym, że radio nie ma oznaczeń elementów na jednej stronie laminatu. Po alalizie schematu wydaje mi się, że Q405 to tranzystor zaznaczony strzałką na zdjęciu (krawędź radia na dole, panel po prawej stronie).

Czy ktoś jest w stanie potwierdzić/zaprzeczyć, że dobrze trafiłem? Wolę się upewnić - szkoda radia.

Z góry dziękuję!
    zdeon
    Level 12  
    Witam wszystkich
    dla kolegi rozpoczynającego temat u mnie był podobny problem: po wymianie diody zabezpieczającej radio dalej ma zabezpieczenie i zacznie "świecić", rdzeń w tej cewce niestety nie udało mi się dopasować z niczego innego i musiałem ściągnąć nową cewkę (za jedyne 19zł z przesyłką w moim przypadku) i to jest przyczyna małej mocy na wyjściu (u mnie), końcówka jest (u mnie na 2078), lecz bez regulacji nadawania się nie obejdzie(być może będzie jeszcze jedna cewka do regulacji która znajduje się obok tranzystorka też w sektorze ekranowanym tuż pod końcówką mocy) ;)
    Po naprawieniu i zestrojeniu radyjka mam 4,5 ;) (bez alkoholowe) a nie 4 na wyjściu i bez zbędnych śmieci
    Radio może być "lutowane" zapewne masz jeszcze gdzieś przełącznik z 0 na 5 (ja tak mam) chyba że radio zostało na stałe przerobione z 5 na 0.

Pozdrawiam i życzę szczęścia ;)