Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereKuniarz wrote:Potencjometr masz podłączony prawidłowo, nie powinien on zakłócać procesu programowania. Na próbę odłącz go od układu i wgraj jakieś miganie diodą.
Kuniarz wrote:Potencjometr masz podłączony prawidłowo, nie powinien on zakłócać procesu programowania. Na próbę odłącz go od układu i wgraj jakieś miganie diodą.
Magonus wrote:w momencie kiedy podpinam nóżkę zasilania VCC do potencjometru, wyłącza się cała płytka.
Kuniarz wrote:Proszę wklejać kod jako tekst - są tu znaczniki SYNTAX dla wszystkich języków.
Przyjrzałbym się komendzie "lcd_init", wygląda na inicjalizację, a Ty jako parametr podajesz pomiar z ADC 3.
Magonus wrote:Przygotować schemat w jaki podłączyłem całość?
Magonus wrote:Kilkukrotne ponowne wgranie pogramu załatwiło problem. Teraz jestem w tym samym miejscu: LCD wyświetla wartość 0.Po załadowaniu wartości 100 na wyświetlacz, chciałem jeszcze pokombinować z wyświetlaniem wartości z portu ADC. Podczas wgrywania programu w konsoli pokazało się coś takiego "'avrdude: verifying ...avrdude: verification error,
first mismatch at byte 0x02cf
0x90 != 0x94
avrdude: verification error; content mismatch" i oczywiście program nie został wgrany.
jony wrote:Magonus wrote:To, że PIN AVCC nie jest wyprowadzony na płytce do indywidualnego podłączenia nie ma żadnego znaczenia
Nie ma znaczenia.Magonus wrote:i wystarczy, że podepnę się pod PIN VCC?
I GND.
Magonus wrote:I masz na tym schemacie sporego babola. W kodzie ustawiasz napięcie odniesienie na AVCC ale ty niestety dodatkowo podłączyłeś pin AREF (czyli pin na który możesz podać zewnętrzne napięcie odniesienia z innego zewnętrznego źródła) do GND i dlatego to nie ma prawa zadziałać. Jeżeli jako napięcie odniesienia ustawiasz AVCC to do Pinu AREF podłączasz kondensator którego drugie wyprowadzenie łączysz z GND.Ten schemat który wrzuciłem z eagla jest odzwierciedleniem realnych podłączeń.
Wojtek75 wrote:Magonus wrote:I masz na tym schemacie sporego babola. W kodzie ustawiasz napięcie odniesienie na AVCC ale ty niestety dodatkowo podłączyłeś pin AREF (czyli pin na który możesz podać zewnętrzne napięcie odniesienia z innego zewnętrznego źródła) do GND i dlatego to nie ma prawa zadziałać. Jeżeli jako napięcie odniesienia ustawiasz AVCC to do Pinu AREF podłączasz kondensator którego drugie wyprowadzenie łączysz z GND.Ten schemat który wrzuciłem z eagla jest odzwierciedleniem realnych podłączeń.
Magonus wrote:Pomiędzy PINy AREF i GND dałem kondensator o pojemności 10uF, a potem 220uF.