Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Falownik Sofar Solar 6.6KTL - X + instalacja Longi jakie osiągi ?

dadus18 02 Mar 2021 16:56 7077 40
    dadus18
    Level 13  
    Witam,

piszę bardziej z zapytaniem o wyjaśnienie niż z problemem, 2 tyg. temu zainstalowano u mnie zestaw Elektrowni Słonecznej :

- Falownik Sofar Solar 6.6 KTL-X
    - panele Longi LR4-60HPH-370 (16 szt) = 5,92kWp

- panele na dachu garażu 217* S/W (przykładając telefon do ściany garażu)
    - wszystkie podpięte szeregowo, brak zacienienia, falownik w piwnicy jakieś 25 m od garażu

1) Ile średnio dziennie powinna produkować taka elektrownia ?
    2) Z jaką maksymalną mocą mogą działać panele (chodzi o pozycję "Total" na Falowniku) (max jakie do tej pory widziałem to 3,2 kWp)
    3) Czy w opcjach Falownika jest możliwość sprawdzenia czy widzi wszystkie lustra (czy są prawidłowo podpięte)?
    4) Byłbym wdzięczny za informację jak skonfigurować aplikację SOLARMAN aby obliczała ile zł jest zwrócone.
    5) Czy da się zalogować do innej aplikacji bo ta oryginalna to co jakiś czas się wiesza, nie wspominając o braku języka.

Pozdrawiam

Falownik Sofar Solar 6.6KTL - X + instalacja Longi jakie osiągi ? .
    Falownik Sofar Solar 6.6KTL - X + instalacja Longi jakie osiągi ?
    theo33
    Level 27  
    Może pokaż jakieś wykresy, zestawienie, określ rejon to ci co będą bliżej to porównają i skomentują
    2. Jeżeli moc max to 3,2 kW to osiągnęła 54%
    3. w ustawieniach wprowadzisz walutę i cenę za 1 kWh
    4. innej nie próbowałem, solarman to trzy różne strony, nie zauważyłem wieszania a i j. polski też jest

Dodano po 6 [minuty]:

Widzę że zmieniłeś zapytanie więc
    3. widać tylko obwody ale tu jest jeden więc tylko napięcie całego i prąd
    4. to 3 odp.
    3. to 4 odp.
    dadus18
    Level 13  
    - rejon to małopolska / Szczawnica (podhale)
    - wrzuciłem wykres z dzisiejszego dnia ze strony SOLARMAN
    - 3,2 Kw to max jakie widziałem w ostatnim tygodniu w piękny słoneczny dzień, tu moje pytanie czy to jest ok ?? Czy nie za mało ??
    - chodzi mi bardziej o aplikację SOLARMAN na telefon - ta dostępna na WWW jest jak najbardziej ok
    - szukałem dość długo jaką stawkę wbić za kW i chyba 0,63 zł, tylko czy tyle zakład wróci za każdy kW ??

A przepraszam za zamieszanie ze zmianą pytań, ale gdzieś się zamotałem :-)

Falownik Sofar Solar 6.6KTL - X + instalacja Longi jakie osiągi ?

Fajnie jak by ktoś z okolicy porównał ;-)
    Cytro12
    Level 26  
    No słabo trochę chyba, ja mam kilowat mniej i dobijałem do 4 kW, podobny dzienny uzysk do twojego. Zależy od pogody ale chyba powinieneś miec więcej uzysku jeśli wszystko inne masz dobrze.
    dadus18
    Level 13  
    Niby największą sprawność panele mają przy 25*, ale tak na moje rozumowanie przy takim dniu jak dzisiaj (piękny słoneczny bez chmurki) to z 70-80% powinny w najlepszym momencie uzyskać. Jak się mylę proszę o wyjaśnienie.
    theo33
    Level 27  
    Z rana chyba masz zacienienie, dopiero o 9 układ się odtyka i moc rośnie, mam do wglądu też instalacje na Podhalu ale w ok. Nowego Targu
    i moc max to 4850 z instal. 6100 więc 79% i druga 78%, kierunek południowy, pokaż wykres prądu i napięcia albo arkusz z zakładki eksport to można by przeanalizować
    Cytro12
    Level 26  
    Prąd mały ja miałem dzisiaj prawie 8A temperatura falownika bardzo duża 50 stopni ehh te Sofary są chyba mocno przereklamowane. Jeśli nie było dużo chmur to rzeczywiście bardzo słabo to chodzi.

Falownik gdzie jest zamontowany? Jak on ma tak wysoka temp teraz na połowie mocy to co będzie w lato.
    dadus18
    Level 13  
    Hmm, poczekam aż ktoś z okolicy porówna, teraz pytanie czy wina może leżeć po stronie montażu, czy jakości podzespołów. Nie ciekawie jak ma to działać na 50%....

Falownik zamontowany w kotłowi, z tym że piec był przez dzień wygaszony i nie było tam ciepło.
    theo33
    Level 27  
    dadus18 wrote:
    Jak z Nowego Targu to rzut beretem więc powinno być podobnie, z samego rana zacienienie bo dach jest na południowy/zachód, więc trochę później rusza. W załączniku plik.

Myślę że nie jest tak źle, trzeba poczekać i poobserwować, prąd w stringu osiągnął prawie 7A a to chyba z 70% Impp i przy 26 st.
    mam też podgląd na taką skierowaną na zachód moc dziś wyniosła 59% a prąd max 5,7
    strucel
    Level 34  
    Jak panele nowe to akurat longi mają zawsze bonus od producenta, sam mam longi 370w tylko bifacjalne i w lutym był dzien kiedy było mrożnie ale słonecznie i panele w okolicach południa wyprodukowały ponad moc znamionowa, dokładnie nie wiem ile mogłyby wycisnąć bo inwerter niestety nie ma żadnego bonusu i obciął do swojej znamionowej. Ale w normalny słoneczny dzień w lutym czy np dziś to ponad 9A (od mniej więcej 10.30 do 13.30 oczywiście nie cały czas) i moc 9-10kW z 11,8 znamionowej.
    toolpusher
    Level 23  
    Dla porównania - Podkarpacie 80km od Szczawnicy, instalacja 4,76 kWp o kącie 16st, skierowana 45st w kierunku wschodnim - uzysk 18,5KWh; max moc 3,03kW -63%; max prąd I=6,7A -68%Imp @:):45AM.
    dadus18
    Level 13  
    Witam ponownie, trochę minęło ale zamknąłem 1 rok użytkowania i nadal gnębi mnie efektywność moich paneli. Pomijając fakt iż zamknąłem rok z produkcją prawie 4500kW, ale niestety dopłata za prąd wyniosła prawie 700zł za rok.

Zaledwie tydzień temu sąsiad zamontował taki sam zestaw na sofarze z tym że 7,2kW, porównywałem dzisiaj jak działa jego sprzęt i ku zdziwieniu bez problemu uzyskiwał moc 5 - 5,2 kW, gdy ja w tym czasie max 2,8kW. Dodam iż było piękne słoneczne niebo bez chmurki.
    Powiedzcie co tu może być nie tak ????

Jeszcze dzień się nie skończył ale wrzucam dane w pliku.
    krawietz
    Level 16  
    A sąsiad ma ten sam azymut i kąt dachu co ty?
    W teorii szybko licząc powinieneś rocznie wyciągnąć 5,5MWh rocznie. To o 1MWh mniej niż masz..
    Może któryś panel jest uszkodzony i ogranicza prąd całego stringu.

Jaka miałeś moc maksymalna na przestrzeni tego roku?

Krawiec
    dadus18
    Level 13  
    Szybko patrząc max 5,5kW w kwietniu 2021 ale to wyjątek. W większości max 4,5. Jest opcja aby sprawdzić panele? W solarEdge jest to pokazane w aptece.
    krawietz
    Level 16  
    dadus18 wrote:
    Szybko patrząc max 5,5kW w kwietniu 2021 ale to wyjątek. W większości max 4,5. Jest opcja aby sprawdzić panele? W solarEdge jest to pokazane w aptece.

Paneli nie sprawdzisz w apce bo nie masz optymalizatorów, wiec nie ma żadnych danych na temat pojedynczych paneli.

Jak to masz połączone? Jeden czy dwa stringi? Jakie napięcia stringów? Jaki prąd DC przy tych 5,5kW był i jakie napięcie?

Na 100% nie masz tam ani grama cienia?

Krawiec
    tom.pk
    Level 16  
    Masz mały kąt pochylenia paneli i to w okresie gdy słońce świeci nisko nad horyzontem jest niekorzystne, ale dzisiaj max moc powinna być zacznie powyżej 3kW , a jest poniżej. U mnie instalacja 6.2kWp dzisiaj max było 5,1kW mam kąt ok 40st. a produkcja 27,8 kWh.
    Wygląda że Ciebie jest jakiś problem.
    toolpusher
    Level 23  
    Masz coś nie tak. Ja mieszkam blisko Ciebie - Jasło i przy mocy generatora 6,5kWp dziś dochodziło do 4kW całkowita 20kW. A też mam panele płasko bo 18st i stawione SE - Azymut 135stopni około.
    dadus18
    Level 13  
    Niestety nie mam dokładnych danych z tak dawna, zapisuje się chyba tylko 6 miesięcy.
    Całość montowała firma Solarman z Tęgoborzy.
    Mam 16 luster połączonych chyba szeregowo z tego co widzę po kablach, wszystko na garażu ok 25 m od domu, zabezpieczenie i falownik mam w kotłowni.
    Nie znam się za bardzo na tym ale podpięte pod PV1 (czyli pewnie 1 string).
    Postaram się zrobić zdjęcie plakietki pod panelem.

Dołączę dane ze wczoraj jeśli to coś da.
    krawietz
    Level 16  
    Tak na szybko analizując Twoje dane z 12 lutego to co mi się rzuca w oczy to duży spadek napięcia wraz ze wzrostem prądu.
    Raz mamy 631,5V a potem spada nawet do 421V przy 6,5A.
    Na mojej instalacji (Longi 415W + Sofar 8KTL-X) różnica w napięciach to około 10% między punktem startu a mocą maksymalną w danym dniu.
    Ja takie spadki napięcia to miałem jak kilka paneli pod śniegiem było i je odcinało na diodach.

Krawietz
    dadus18
    Level 13  
    Prawda jest też taka że faktycznie jest przed garażem mała jabłonka, i liczę się z tym że jak ma liście to w sezonie rzuca czasem cień na 1-2 panele. Ale teraz nie robi cienia a sprawność paneli nie przekracza 50% w pełnym słońcu. Co radzicie zgłosić to firmie montażowej? Tylko co powiedzą bo w gruncie rzeczy wszystko działa, a nie ma jak sprawdzić poszczególnych luster.
    krawietz
    Level 16  
    A pień nie rzuca wędrującego cienia czasem? Weź zobacz... Bo jak liście dają cień w lecie to i pień daje... a jak daje w lecie to tym bardziej w zimie...

Krawietz
    dadus18
    Level 13  
    Jeśli pada jakikolwiek cień, to znikomy z gałązek na koronie bo to małe drzewko jest, no nie wiem na ile cień może ograniczyć efektywność. Przyjmuje tak na chłopski rozum że jak kilka gałązek średnicy 1cm rzuca cień na połowie lustra to nie ograniczy efektywności z 80 do 45%. Jeśli się mylę to poprawcie.
    krawietz
    Level 16  
    dadus18 wrote:
    Jeśli pada jakikolwiek cień, to znikomy z gałązek na koronie bo to małe drzewko jest, no nie wiem na ile cień może ograniczyć efektywność. Przyjmuje tak na chłopski rozum że jak kilka gałązek średnicy 1cm rzuca cień na połowie lustra to nie ograniczy efektywności z 80 do 45%. Jeśli się mylę to poprawcie.

Najlepiej by było jakbyś wkleił zdjęcia tych paneli z tym cieniem.
    Po napięciach widać, że coś tu się dzieje złego. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to, że kilka paneli musi być bocznikowanych przez diody.
    Każdy panel ma ich trzy, wiec dioda odciąć może 1/3 panela. Patrząc na te napięcia to przy spadku z tych 621V do 421V to tak 4 - 5 paneli jest odciętych... albo oczywiście odpowiednio więcej ich kawałków..

Wrzuć dane z jakiegoś pochmurnego dnia. Ciekawy jestem czy napięcia też szaleją czy nie...

Krawietz
    dadus18
    Level 13  
    Ok, ogarnę w weekend sąsiada z dronem i wstawię zdjęcia.
    krawietz
    Level 16  
    dadus18 wrote:
    Ok, ogarnę w weekend sąsiada z dronem i wstawię zdjęcia.

Zanim zaczniesz kombinować z dronem wrzuć dane z pochmurnego dnia. To odpowie na kilka pytań...

Krawietz
    dadus18
    Level 13  
    Czyli z obojętnie jakiego byle zysk był mały, czy np. Z dzisiaj, w sumie do południa było pod chmurką, słońca niewiele jest. Poszukam wieczór i wrzucę.