Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowy sprzęt ZTE do LTE/5G , MF258K

matek451 03 Mar 2021 09:24 8169 4
Nazwa.pl
  • W ofercie Play w ostatnim czasie pojawiły się nowe sprzęty pochodzące z ZTE.
    Dla klientów będących w zasięgu 5G N1 czyli DSS2100 operator zaoferował zewnętrzny punkt dostępowy CPE 5G/LTE.
    To MC7010, sprzęt oparty o chipset Qualcomm X55, składa się z zewnętrznego routera zintegrowanego z modemem 5g/LTE, zasilanie przez dedykowany zasilacz POE po kablu Ethernet, który jest w zestawie.
    Dodatkowo do niego dodano router mesh MF18a który tworzy wewnątrzną siec Ethernet i WiFi AC.
    Oczywiście sprzęt pracuje też w sieci LTE i agreguje 4 pasma w modulacji QAM256 i korzysta z MIMO4x4.
    W testach spisuje się bardzo dobrze,w moim przypadku w Play uzyskano następujace prędkości https://www.speedtest.pl/wynik/281584700 . Niestety ale brak dostępu u mnie do sieci 5G nie pozwolił sprawdzić działania w tej technologii.
    Specyfikacja znajduje się na https://www.ztedevices.com/pl/product/zte-mc7010-5g/
    Kolejny w ofercie router 5G to MC801A, to odpowiednik wcześniej znanego Huawei PRO2 ale w przeciwieństwie do konkurenta posiada dwa złacza antenowe TS9 których w Huawei brak.
    To ważna cecha bo w większości lokalizacji stosowanie anten zewnętrznych jest niezbędne. Podobnie jak MC7010 ten router oparto na X55 czyli sprawdzony chipset 5G/LTE znany z wielu flagowych telefonów, działa na pasmach N41 więc obsługuje 5G 2600 Plusa, działa na N1 czyli w DSS 5G2100 dla Play, Orange czy T-mobile, specyfikacja techniczna https://www.ztedevices.com/pl/product/zte-mc801a-t-mobile/
    Oczywiście nie brak też nowości w segmencie sprzętu do LTE.
    W ofercie pojawiła się też nowa wersja routera MF286.
    To MF286D obsługujący agregację 3 pasm LTE w modulacji QAM256 na co pozwala modem 12 kategorii Qualcom MDM9250-2.
    Router stanowi tańszą alternatywę dla Huawei B818 .
    Posiadam go od jakiegoś czasu i spisuje się bardzo dobrz ale w jego przypadku warto by aby w wersji polskiej pojawiło się FW na wzór skandynawskiego jak w sieci Telia , gdzie w panelu zarządzania jest brdzo wiele przydatnych funkcji niedostępnych w FW dla Play.
    Więcej danych na https://www.ztedevices.com/pl/product/zte-mf286r-t-mobile/

Na koniec zostawiłem sobie zewnętrzny punkt dostępowy LTE będacy następcą doskonale już znananego WF830 i temu modelowi warto poświęcić więcej czasu. Wobec rozbudowy sieci LTE i jej modernizacji gdy na stacjach bazowych pojawiają się agregacje 4/3 pasm LTE niezbędny jest punkt dostępowy CPE LTE w przystępnej cenie doskonale radzący sobie przy większych odległościach od BTS-a. Łatwy w montażu i konfiguracji. Taka rolę doskonale spełnia MF258K.
    Pozwala zrezygnować z korzystania z dodatkowych anten zewnętrznych do poprawu sygnału które w wielu lokalizacjch trzeba podłaczać do klasycznych routerów LTE.
    . Jego prekursorem był użytkowany przeze mnie WF860. Od dawna budził on duże zainteresowanie i wiele pytań czy pojawi się oficjalnie w ofercie Play. Dobrze się stało ze ZTE Polska wraz z Play umożliwił tym uzytkownikom nabycie ulepszonej i finalnej wersji w postaci MF258K.
    Użytkownicy otrzymali wreszcie CPE LTE z modemem 15 kat a więc agregujący 4 pasma LTE MIMO2X2 w modulacji QAM256 .
    Bardzo przydatny gdy mamy w pobliżu stację bazową pracująca w agregacji 4 pasm LTE a takich jest coraz więcej w Play, Orange czy T-mobile.
    Urządzenie jest w abonamencie Play i T-mobile za przystępną cenę, można je tez zakupić samemu bez abonamentu w Play
    W zamian otrzymujemy elegancki zestaw składający się z jednostki zewnętrznej-ODU czyli anteny zewnętrznej MIMO4X4 o zysku około 7-9dBi oraz dość szerokich katach promieniowania w płaszczyznach poziomej i pionowej.
    W antenę wbudowany jest modem LTE15 kat
    ODU jest zasilany przez POE portu WAN routera wewnętrznego -IDU, po kablu Ethernet 10 m jest w zestawie, port WAN to Gigabit podobnie jak dwa pozostałe porty LAN.
    Modem LTE 15 KAT. to GTC GDMA7243A wbudowany zasilany przez POE 24v 1A, pozwala na agregację 2 pasm LTE MIMO4x4 w QAM256 lub 4 pasm LTE MIMO2x2 w modulacji QAM256 na DL co w teorii pozwala na prędkości do 800Mb/s, na UL obsługuje modulację QAM64 i agregację pasm LTE ale póki co i tak polscy operatorzy nie agreguja pasm LTE na UL więc skorzystamy tylko z jednego pasma z modulacją QAM64 co pozwala na UL do 67Mb/s w przypadku gdy pasmem podstawowym w agregacji będzie to o szerokości 20MHz.

Router wewnętrzny oparty został o znany chipset MediaTeka MT7621A, , FW zbudowano w oparciu o OpenWRT.

Dysponując tym sprzętem możemu przejść do jego użytkowania.
    Uruchomienie zestawu opiera się na zamontowaniu zewnętrznej anteny z modemem, włożeniu karty do czytnika SIM znajdującego się na dole anteny .
    Ustawiamy ją na konkretną stację bazową operatora, podłączamy ją kablem Ethernet do portu WAN POE.
    Komputer łączymy kablem Ethernet z jednym z dwóch portów LAN lub po WiFi, router pracuje w standardzie AC1200 i posiada dwie karty sieciowe MIMO2X2 z wewnętrznymi antenami, pracuje na 2,4GHz z prędkością do 300Mb/s oraz na 5GHz do 866Mb/s.
    Po około minucie sprzęt jest gotowy do użytkowania.
    Zarządzanie odbywa się poprzez zalogowanie w przegladarce na stronę 192.168.1.1 , domyślne konto to admin i hasło admin.
    Po zalogowaniu uzyskujemy dostęp do szeregu funkcji, które dzielą się na te dotyczące połączenia LTE oraz sieci wewnętrznej.
    W ustawieniach fabrycznych połączenie LTE zestawia się automatycznie.
    Zestaw zaawansowanych ustawień sieci lokalnej w przypadku ZTE jest bogaty i uzyskujemy dostęp do funkcji często niedostępnych w sprzęcie LTE.
    Więcej na ich temat można znaleźć na stronie https://www.ztedevices.com/pl/product/zte-mf258k/
    Tak jak pisałem wcześniej jestem uzytkownikiem prekursora MF258K czyli WF860 którego mam dzięki uprzejmości ZTE Polska od 19m-cy a obecnie korzystam też z MF258K.
    Wspomniany sprzęt pracuje u mnie na kartach wszystkich operatorów, nie posiada simlocka. Mam niewielką odległość do stacji bazowych NetWorks, Play i Plusa przy czym NW i Play to stacje na światłowodzie z agregacja 4 pasm LTE a Plus z LTE2600+1800+900.
    Zebrane doświadczenia pozwalają stwierdzić że obydwa modele działają stabilnie, zapewniają połaczenie zarówno w MIMO4X4 i agregacji 2 pasm LTE jak również MIMO2X2 z agregacja 4 pasm przy czym osobiście skłaniam się ku tej drugiej ktra w połączeniu z modulacją QAM256 pozwala u mnie uzyskiwać ze stacjii Play prędkości w okolicach 300Mb/s. Poniźej wyniki kilku speedtestów wykonanych o różnych porach dnia
    https://www.speedtest.pl/wynik/282220772 ,
    https://www.speedtest.pl/wynik/282099988,

https://www.speedtest.pl/wynik/281528490

Pytanie dla kogo jest wymieniony CPE LTE?
    Dla wszystkich którzy mają większą odległość do stacji bazowej operatora obsługującej agregację 3/4 pasm LTE, w takim wypadku wymagana jest antena zewnętrzna do routera i ciągnięcie 2 kabli antenowych. Dzięki takim urządzeniom antena staje się zbędna a do połaczenia stosujemy jedynie kabel Ethernet. Przyzwoity zysk anteny oraz jej kierunkowość pozwala uzyskać prawidłowe parametry sygnału i stabilne połączenie ale jednocześnie należy nadmienić że prędkości w internecie mobilnym zależą nie tylko od zasięgu ale od wielu innych czynników i te też należy brać pod uwagę.
    Takie rozwiązanie jest idealnym wyborem dla przeciętnego użytkownika, który po zainstalowaniu zyskuje łatwy, stały dostęp do internetu mobilnego. W tym miejscu miałbym jednak prośbę do ZTE Polska o dostęp do konta smartadmina które pozwala wybierać samemu pasma do agregacji, nośne a nawet PCI, funkcje choć niemile widziane przez operatorów to często przydające się zaawansowanym użytkownikom.
    Warto nadmienić ze MF258K dostępny jest również w ofercie T-mobile.
    Mam nadzieję że zainteresowałem najnowszym sprzętem do LTE/5 z oferty polskich operatorów i ZTE Polska.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    matek451
    Level 43  
    Has specialization in: internet mobilny
    matek451 wrote 24945 posts with rating 3749, helped 3237 times. Live in city Łódź. Been with us since 2009 year.
  • Nazwa.pl
    Easyders
    Level 2  
    Witam, czy ZTE do LTE/5G , MF258K będzie miał dobre osiągi w 51-180 Psary ul.Główna 1A na orange?

Dodano po 5 [minuty]:

Czy może wybrać Modem TP-LINK Archer MR600 4G+ LTE AC1200?
  • Nazwa.pl
    Easyders
    Level 2  
    MF258k z play cena 1099zł.( bez simlock), czy może coś lepszego? Mamy w biurze 6 laptopów+ 2 drukarki.
    dmarek
    Level 1  
    Fajny materiał (matek451) BRAWO, pytanie tylko czy w moim przypadku MF258K nie będzie za dobry. Wcześniej rozpatrywałem zakup MIKROTIK SXT LTE6 ewentualnie ZTE WF830 ODU (połączenie po kablu LAN) lub zestawu z anteną po kablu Alcatel HH71V1, HUAWEI B353 - 232 4G 3pro.
    Chce kupić sprzęt który będzie optymalny dla mojej lokalizacji ale też nie będzie się za 2-3 lata przeżytkiem (myślę o agregacji 3,4 pasm chyba że 2 pasma w mojej lokalizacji to max na którego poprawę nie ma co liczyć). Budżet (ok 500/600 zł jeśli sprzętu rozwojowy to max 1100zl)

Lokalizacja Poniaty Wielkie 9 (w drzewach) w okolicy mam 3 nadajniki (ok 5km) Pniewo, Winnica, Gnaty Szczerbaki jednakże nie wiem dlaczego moje telefony łączą się z reguły z nadajnikiem Jaskółowo - 7,5km (może do tego powinienem się podłączyć z internetem).

Jestem w tym temacie nowy. Uprzejma prośba o pomoc i podesłanie info który na który z nadajników był by dla mnie najlepszy (dobry transfer i najmniejsze obciążenie) i jaki sprzęt do niego dobrać. Obecnie mam telefony w PLAY ale bardziej myślę o zakupie internetu LTE w T-mobile lub Orange.
    Wiele już forum przejrzałem i im więcej czytam to mam większy galimatias. Będę wdzięczny za pomoc i poświęcony czas . Pozdrawiam