Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka Beko WMB 51022 - iskrzenie z silnika i zapach spalenizny

barniak 04 Mar 2021 16:27 1101 23
    barniak
    Level 8  
    Witam Państwa,

Mój problem dotyczy pralki Beko WMB 51022. Wczoraj podczas prania, a konkretniej podczas wirowania usłyszałem dziwne dźwięki (jakby ktoś spawał). Im pralka szybciej wirowała tym dźwięk "spawania" był szybszy aż w końcu był stały i wywaliło bezpieczniki w domu.

Dziś postanowiłem otworzyć plecki z tyłu, osuszyłem suszarką porządnie silnik i całe wnętrze, bo może gdzieś wilgoć się dostała i włączyłem samo wirowanie. Pod silnikiem było widać iskrzenie aż zaczął się jakiś dziwny niebezpieczny dźwięk i poczułem zapach spalenizny. Od razu wyłączyłem pralkę.

Z racji, że jestem laikiem w tych kwestiach, moje pytanie brzmi - Co teraz i co to może być? Podejrzewam, że jakbym nie wyłączył pralki to spaliłoby się cos.

Liczę na pomocne wypowiedzi i pozdrawiam.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Najprawdopodobniej silnik do naprawy. Zaproś fachowca, lub zdemontuj silnik i podjedź z nim do jakiejś firmy którazajmuje się naprawą silników elektrycznych.
    barniak
    Level 8  
    Dodam jeszcze, że teraz podczas ręcznego obrotu bębnem słychać takie "trykotanie". Własnie biorę się demontaż silnika... A szczotki nie dawałyby takich objawów?
    barniak
    Level 8  
    niewolno2 wrote:
    Poprawne rozumowanie kolegi, taki odgłos pojawia się podczas obrotu wirnika.

No własnie wcześniej takiego odgłosu nie było. Kręcac ręcznie była cisza. Te trykotanie pojawiło się po tym jak z silnika poszedł zapach spalenizny. Czyli szczotki odpadają?
    mrice
    barniak wrote:
    A szczotki nie dawałyby takich objawów?

Iskrzenie owszem, ale nie terkotanie i zapach spalenizny. Typuję jednak na uszkodzony wirnik, nie mniej to obstawianie na odległość...
    barniak
    Level 8  
    mrice wrote:
    barniak wrote:
    A szczotki nie dawałyby takich objawów?

Iskrzenie owszem, ale nie terkotanie i zapach spalenizny. Typuję jednak na uszkodzony wirnik, nie mniej to obstawianie na odległość...

Ok zdemontowałem silnik i są tam takie miedziane? blaszki na wirniku. Jedna blaszka w porównaniu do innych jest jakby przetarta (jakby odstawała minimalnie od reszty) i to powoduje to trykotanie poprzez ocieranie się o szczotki?. Ale podejrzewam, że z tą blaszką stało się coś jak poszedł zapach spalenizny bo wczesniej trykotania nie było.

Nagrałem film dla ułatwienia:
    https://youtu.be/HvSdMtmHV0c
  • Helpful post
    mrice
    Brawo, w owym miejscu jest uszkodzony komutator. Wirnik silnika do naprawy, są firmy które się w tym specjalizują.
    barniak
    Level 8  
    mrice wrote:
    Brawo, w owym miejscu jest uszkodzony komutator. Wirnik silnika do naprawy, są firmy które się w tym specjalizują.

A cenowo jak to wygląda? Inaczej - jest sens to naprawiać czy nowa pralka? Faktycznie jakiś problem jest z tym komutatorem, bo wyjałem szczotki to trykotania nie ma. Ewidentnie ta blaszka haczy o szczotki podczas obrotu. Swoja drogą szczotek od tego plastikowego szczotkotrzymacza wystaje około 1 cm. To dobrze czy krótkie?

PS : Samemu jakoś tej blaszki nie idzie nagiąć czy coś? Czy lepiej tego nie dotykac? Bo ewidentnie widać na filmie, że tylko jedna się różni od reszty.
  • Helpful post
    faradek
    Level 19  
    Samemu nic z tym nie zrobisz, wiesz jakie tam są obroty? Poza tym to może być skutek, a nie przyczyna. Może być uszkodzone uzwojenie. Jeśli naprawa silnika będzie droga to możesz spróbować poszukać używanego, silniki padają raczej rzadko w stosunku do programatorów i łożysk, krzyżaków itp.
    barniak
    Level 8  
    faradek wrote:
    Samemu nic z tym nie zrobisz, wiesz jakie tam są obroty? Poza tym to może być skutek, a nie przyczyna. Może być uszkodzone uzwojenie. Jeśli naprawa silnika będzie droga to możesz spróbować poszukać używanego, silniki padają raczej rzadko w stosunku do programatorów i łożysk, krzyżaków itp.

Rozumiem. Zamontowałem ponownie szczotki aby sprawdzić czy może te metalowe blaszki przy tych weglowych szczotkach ocierają o ten komutator, ale nie... Dla pewności dodam Wam zdjęcie szczotek abyście ocenili - może jednak to tylko szczotki?
    barniak
    Level 8  
    Zadzwoniłem do jakiegoś "fachowca" z miasta, opisałem mu problem z tym komutatorem i odstającą delikatnie blaszką i stwierdził że silnik nadaje się na smietnik. I już sam nie wiem co myslec
  • Helpful post
    nikusert
    Level 40  
    Witam .
    Odstająca według Ciebie blaszka na komutatorze fachowo nazywa się lamelą.
    Jeżeli odstaje od pozostałych ,to świadczy o oderwaniu od komutatora.Dodatkowo zapach spalenizny ,duże iskrzenie świadczy na 99 procent o uszkodzeniu wirnika.
    barniak
    Level 8  
    nikusert wrote:
    Witam .
    Odstająca według Ciebie blaszka na komutatorze fachowo nazywa się lamelą.
    Jeżeli odstaje od pozostałych ,to świadczy o oderwaniu od komutatora.Dodatkowo zapach spalenizny ,duże iskrzenie świadczy na 99 procent o uszkodzeniu wirnika.

Dziękuje za odzew. Dodam jeszcze jedno zdjęcie. Nad tymi odstającymi lamelami wypalone jest troszke to miejsce na górze. Czyli gdzie powinienem udać się z tym silnikiem? Do firmy zajmującej się przezwajalnią silników, czy jakąś inna?? Czy może prosto na śmietnik? :D
    barniak
    Level 8  
    Znalazłem nowy silnik koszt 300-400 zł. Naprawa pewnie wyniesie też z 250-300 to chyba nie warto się w to bawić co?
    mrice
    barniak wrote:
    Znalazłem nowy silnik koszt 300-400 zł. Naprawa pewnie wyniesie też z 250-300 to chyba nie warto się w to bawić co?

Jak najbardziej warto, w granicy 250zł będzie i zrobiony wirnik i nowe szczotki, czyli praktycznie wszelakie rzeczy które się psują. Otrzymasz można by rzec niemal 100% nowy silnik, więc wywalanie kolejnej setki czy dwóch to strata kasy.

BTW, szczotki bez dalszej zbędnej dyskusji też do wymiany na nowe.

Kenworth 18 wrote:
    Używany też posłuży,

ale po takowy trzeba pojechać osobiście, bo może się okazać, ze był podlany wodą albo ma strzelone łożyska i trzeba będzie inwestować.
    barniak
    Level 8  
    :arrow:
    Link. Tu znalazłem coś takiego czy ewentualnie za 40 zł więcej ten: Link. Czy one się czymś różnią? Czy jeden i drugi będzie pasował? Na zdjęciach jest ze szczotkami ciekawe czy są w zestawie, wtedy odpada koszt nowych szczotek, które i tak musze wymienić.
    Edit:
    Silniki z tej strony wydają się jakieś większe i są jakieś kwadratowe i już zgłupiałem, a Mój to:
    Pralka Beko WMB 51022 - iskrzenie z silnika i zapach spalenizny
    Znalazłem takie jeszcze używki:
    :arrow: Link
    Na dwóch aukcjach silniki maja na tabliczce dopisek "T.S.E.K T.M - na moim silniku tego nie ma, jest gołe "F" - co to znaczy i czy one będą pasować?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    niewolno2
    Level 40  
    Wirnik w wielu przypadkach jest do naprawienia kwestia tylko kosztów związanych ze sprawdzeniem co go jeszcze boli mogło również uszkodzeniu ulec uzwojenie na stojanie, a to jest nie opłacalne. Używane silniki kupować należy osobiście aby móc go dokładnie sprawdzić przed włożeniem go do pralki.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    W doborze silnika liczy się głównie rozstaw łap mocujących silnik, identyczna ilość pinów w kostce silnika i zbliżone parametry mocy silnika.
    Tutaj firma specjalizująca się sprzedażą sprawdzonych części używanych: http://www.proserwis.info.pl/produkt/silnik-arcelik-2818470100-do-pralki-beko-wml15085d/
    Albo nowy silnik i spokój na długi czas z jego awarią: https://www.bekoczesci.pl/silnik-2818470100
    barniak
    Level 8  
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Kupiłem używany silnik za 100 zł i wszystko działa elegancko. Powiedzcie mi Państwo, czy są jakieś firmy, które odkupują uszkodzone silniki? Bo nie wiem, czy wyrzucać stary czy co z nim robić.
    mrice
    Oddaj na złom.