Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung RH57H90707F - Mruga panel, próbuje wystartować i gaśnie Brak błędu

04 Mar 2021 20:28 375 10
  • Level 9  
    Witam
    Lodówka Samsung RH57H90707F na sprężarce 3 fazowej ( falownik). Objaw dziwny załączam do prądu Wyświetlacz się loguje po czym rozłącza się i loguje się od nowa.
    Przy płytkach sterowniczych przetwornica rusza po czym słychać jak jakiś przekaźnik próbuje się zapiąć i (tyknie) i rozłącza na chwile zasilanie i tak w kółko. Błędu brak.
    Zauważyłem na ( watomierzu) że w chwili zapięcia przekaźnika leci do 450W i sprężarka próbuje ruszyć.

    Do tej pory sprawdzone zostały.
    - uzwojenie sprężarki mierząc omomierzem
    - wymieniona została przetwornica LNK306Pn ( podejrzewałem że przysiada)
    - sprawdzone napięcia na kondensatorach ( Ok)
    - sprawdzona wiązka miedzy modułem w drzwiach a modułem sterowania.
    - możliwość zimnych lutów

    Ciekawostka jest taka, że po wyjęciu panelu w drzwiach i zbadaniu wiązki ( przejrzeniu większości kostek) lodówka zaczęła pracować prawidłowo. Gdy ruszyła zostawiłem ją na 24h w celu sprawdzenia czy temperatury będą prawidłowe. Okazało się że po tym teście lodówka działa prawidłowo.
    Złożyłem wszystko tak jak w oryginale moduły itd. przestawiłem w inne miejsce w celu włączenia na dłuższy okres czasu i usterka wróciła.
    Urządzenie robi tak jak opisuje wyżej.
    Niżej dodaje 2 filmiki z zachowania lodówki oraz fotki.
    Samsung RH57H90707F - Mruga panel, próbuje wystartować i gaśnie Brak błędu Samsung RH57H90707F - Mruga panel, próbuje wystartować i gaśnie Brak błędu Samsung RH57H90707F - Mruga panel, próbuje wystartować i gaśnie Brak błędu Samsung RH57H90707F - Mruga panel, próbuje wystartować i gaśnie Brak błędu
    Proszę o pomoc.

    Pozdrawiam
  • Service technician RTV
    Witam

    Wiązka na pewno ok nie masz przetartych przewodów?
  • Level 9  
    Przewody wszystkie sprawdzone, nie przeglądałem tylko miedzy modułem, a agregatem. Jeszcze co zauważyłem gdy odepnę zasilanie agregatu objaw jest ten sam idzie na chwile na 450W (nawet gdy nie ma wpiętego agregatu w moduł falownika).
  • Level 10  
    Dzień Dobry!
    Sprawdź kolego zasilacz jakie wychodzą napięcia z zasilacza (4 Foto).
    Powinno tam być na wyjściu 5 i 12 Volt. Podłącz zasilacz czy te napięcia są stabilne!
    pozdrawiam:
  • Level 9  
    Na płycie nr 4 zbadałem napięcia i są cały czas stałe 2 razy po 12V oraz 5V. Problem jest w płycie nr. 1 w momencie gdy panel przygasa, zasilanie przetwornicy 300V na chwile zanika. Przetwornica LNK 306. ( przetwornica się na chwile rozłączy)
  • Service technician RTV
    Witam

    Czyli może sprężarka w momencie ruszenia pobiera za dużo prądu i przysiada ale z tego miejsca nie jest brane przecież napięcie co kolega pisze.
    Rozumiem że przysiada stałe za mostkiem prostowniczym ale nie masz za mało?
  • Level 10  
    Witam!
    Dokładnie tak jak mówi kolega Telo, sprawdź napięcie na kondensatorze zaraz za mostkiem prostowniczym, a najlepiej podstaw ten kondensator.
    Miałem już przypadki w Samsungach, że ten element wizualnie był "ładny", ale nie miał już odpowiedniej pojemności.
    pozdrawiam
  • Level 9  
    Przepraszam Panowie wprowadziłem was w błąd na przetwornicy LNK306 przy zasilaniu jej musi pulsować (300v) na mostku jest napięcie stałe. A przetwornica w momencie rozruchu agregatu ma stałe 5,8V na wyjściu.
    Jeśli problem byłby z agregatem to czy w sytuacji kiedy Rozłączę go z płytki watomierz nie powinien wskazywać 400W. ( w moim przypadku tak jest)

    Dodano po 14 [minuty]:

    Kondensatory obydwa wymienione, jeden był 500v 100mikro wymieniłem na to 450v 100mikro, drugi 450V 220mikro wymieniłem na 400v 220 mikro.
    Innych nie było u mnie w sklepie raczej taka różnica w napięciu nie ma wpływu prawda?
  • Home appliances specialist
    Na płytce inwertera masz wtyk z trzema przewodami które idą do sprężarki.
    Odłącz napięcie, poczekaj aż główny kondensator 220uF/400V się rozładuje, odłącz sprężarkę i mierz na spadku diody między + a potem między - (na mostku), a tymi trzema przewodami (czarny, niebieski, fioletowy).
    Podaj wyniki pomiarów
  • Level 9  
    Zmierzone 0,440V na wszystkich złączach. W drugą miernik wskazuję OL
  • Home appliances specialist
    electrogt wrote:
    Pomierzone w jedną stronę 0,440V na wszystkich złączach. W drugą miernik wskazuję 0.


    0.00 czy 0L?