Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Edimax lt-6408n i modem HUAWEI e3272s-153

ronaldo7777 04 Mar 2021 20:37 447 11
  • #1
    ronaldo7777
    Level 3  
    Witam wszystkich,
    Przeglądnąłem trochę wpisów na temat połączenia EDIMAX LT-6408n i modemu HUAWEI e3272s-153
    Rozumiem, że nie jest to optymalne zestawienie sprzętowe lecz stałem się jego posiadaczem :).
    Mam ten sam problem co wcześniejsze osoby - czyli modem nie łączy się z routerem.
    Poniżej kilka informacji, które może ułatwią rozwiązanie problemu.


    Karty GSM na których próbuję się połączyć do VirginMobile i Play.
    Po włożeniu modemu do laptopa - wszystko działa wyśmienicie.
    Router LT-6408n - wgrane oprogramowanie 1.05f_11.
    Inne modemy np hauwei e3276 lub e173 działają w edimaxe bez problemu
    Podłączałem modem do innego routera d-link dwr-116 i działa prawidłowo
    Po podłączeniu modemu zaczyna migać na zielono i po chwili zaczyna migać na jasno niebieski i po jakiś 10 minutach wyłącza się nie miga i nie świeci się i tak w kółko.
    I nie ma internetu czy nawet jak się łącze przez wi fi lub kabel lan Edimax lt-6408n i modem HUAWEI e3272s-153

    Co do tej pory robiłem i nie przyniosło efektu:
    1. Zmieniłem oprogramowanie z 1.05f_11 na 1.05c. Obecnie powróciłem do wersji 1.05f_11.
    2. Po włożeniu modemu E3272 do poru USB laptopa, i uruchomiłem aplikację PLAY ONLINE - zmieniłem w ustawianiach typ połączenia z NDIS na RAS(modem) - nic to nie dało.
    3. Reset routera

    Czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu?
    Edimax lt-6408n i modem HUAWEI e3272s-153
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    urko
    Level 19  
    Sorki, nie znam się na tych lampkach, ale sam używam modemu LTE wpiętego w router (E3372 i DIR-853) Wcześniej też miałem DWR-116 i z żadnymi modemami nie było na nim problemów. Dlatego myślę, że musisz szukać problemów w swoim routerze. Czy zaglądałeś do jego managera? Może dla tego modemu coś mu się źle konfiguruje, albo może wcale go nie widzi? Sorki, że tak nie fachowo, doradzam. Ale na razie, fachowców nie widzę :)

    PS. Spójrz na to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3720028.html - chyba musisz zmienić firmware routera na wersję z Cyfrowego Polsatu...
  • #3
    matek451
    Network and Internet specialist
    To jest wersja zwykła E3272 z Play więc pewnie nie obsługiwana przez ten elektrozłom Edimaxa. Ten router nigdy nie współpracował prawidłowo z nowszymi modemami LTE CP próbował ale finalnie i tak trafił do elektrośmietnika. Hurtowo zakupili go od nich Janusze biznesu z Allegro i wciskali naiwnym jego wartość jest na dziś zerowa zestawy router USB+modem już dawno odeszły do lamusa.
  • #4
    ronaldo7777
    Level 3  
    urko Witaj, zmieniałem firmware na 1.05c i nic to nie dało, robiłem mu reset wchodziłem na managera i wchodziłem w ustawienia i zmieniałem tylko APN z internet.cp na internet i tylko tyle na tym ruterze chodzą takie modemy jak hauwei e3276s- 150, hauwei e173 lub zte mf821 tylko ten e3272 nie chce działać i nie wiem dlaczego, router wykrywa modem po podłączeniu modem miga 4 razy po dwa razy na zielono i zmienia się na jasno niebieski na tej stronie znalazłem instrukcje tego modemu i oznaczenia mrugania diody

    Zanim zaczniesz
    Modem ma diodę sygnalizującą stan pracy. Gdy dioda:

    mruga w kolorze jasnym niebieskim (turkusowy) – modem jest w zasięgu sieci 4G LTE
    mruga w kolorze ciemnym niebieskim – modem jest w zasięgu sieci 3G
    świeci w kolorze jasnym niebieskim (turkusowy) – modem jest połączony z internetem w technologii 4G LTE
    świeci w kolorze ciemnym niebieskim – modem jest połączony z internetem w sieci 3G
    mruga podwójnie na zielono – tu są 4 możliwości:
    należy wprowadzić kod PIN karty (instrukcja poniżej)
    karta SIM została źle włożona
    karta SIM nie jest aktywna
    brak zasięgu sieci
  • #5
    urko
    Level 19  
    A dlaczego tak się przyczepiłeś do tego Edimax-a skoro D-link dobrze chodzi ?
  • #6
    ronaldo7777
    Level 3  
    urko Bo tak szczerze to nie jest mój router i modem tylko mojego brata i chce naprawić
  • #7
    urko
    Level 19  
    To szkoda, bo już zacząłem się zastanawiać, co z tym starym routerem zrobiłem...
  • #8
    ronaldo7777
    Level 3  
    Czyli nikt mi nie pomoże.
  • #9
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    @matek451 odpowiedział ci na pytanie zadane przez ciebie. Nikt ci tu cudownego rozwiązania poza zakupem odpowiedniego sprawnego sprzętu nie poda.
  • #10
    ronaldo7777
    Level 3  
    Czyli mam rozumieć że ten router nie obsługuję tego modemu z logiem play, ale znalazłem zestawy ten router i ten sam modem z logiem cp lub plus pracują ze sobą i jak pisałem wyżej podłączałem do rutera nowszą wersję e3276 i działa, chyba że ten router obsługuję ten model ale wersji hilink a nie zwykłą
  • #11
    matek451
    Network and Internet specialist
    To są elektrozłomy, warte jakieś grosze ale jak masz parcie to walcz , przerób tego e3272 S-153 na HiLinka, modem w tej wersji działa z tym złomem na 1.05c, na temat tej przeróbk są tomy na bez -kabli w tematach sprzed kilku lat.
  • #12
    TomekO1976
    Level 16  
    Mam taki zestaw i działa. Trzeba zmienić firmware modemu E3272 na ten od Cyfrowego Polsatu. U mnie działa ten router podłączony kablem do TV. Bezprzewodowo działa marnie tak, że w rogu tego samego pokoju traci zasięg ;) Lepiej użyć smartfona w roli routera WiFi. Wątek o zmianie firmware jest na forum bez-kabli np. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=40841 Może być ciężko wszystko znaleźć bo to archeologia ;) Zabawa chyba nie warta zachodu ?