Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lenovo ideapad L340-15iRH-Gaming - Laptop się uruchamia z czarnym ekranem

Anieqq 05 Mar 2021 08:20 687 5
    Anieqq
    Level 5  
    Hej, posiadam laptopa Lenovo ideapad L340-15iRH-Gaming. Pracowałam na nim wczoraj, nie robiąc nic wymagającego. Po jakimś czasie wyskoczył bluescreen - kernel_data_inpage_error, następnie wyświetliło się coś, czego nie zdążyłam przeczytać. Laptop samoistnie się zrestartował, a jedyne co widzę na ekranie, poza ciemnością to pauza w lewym górnym rogu przez ok. 1s. Nie mogę wyjąć baterii, ponieważ jest ona zabudowana. Diody w laptopie działają, ładowarka jest w pełni sprawna i słychać wentylatory. Po próbie wejścia do biosu - nadal nic nie widzę. Uruchamianie według porad również nic nie zmieniło. Obstawiam, że poszła karta graficzna, ale można coś jeszcze w tym wypadku zrobić, czy jedynie gwarancja?

Specyfikacja:
    Procesor Intel Core i7-9750HF
    RAM 16GB DDR4
    Dysk 512GB SSD
    Karta Graficzna NVIDIA GeForce GTX 1650
    System:
    Windows 10 Home

Z góry dziękuję za odpowiedzi
    safbot1st
    Level 43  
    Sprawdź czy inny RAM działa w tym laptopie.
    Obecny RAM sprawdź w innym.
    Popraw RAM w slocie.
    Bez dysku włącza się?
    Berni-lg
    Level 12  
    Napisałeś że widzisz pauzę, a jeżeli widzisz cokolwiek poza czarnym ekranem to nie grafika.
    Widzisz lub słyszysz jakąś sekwencję piknięć lub błysków diod?
    Anieqq
    Level 5  
    Co do RAM'u - nie mam innego sprzętu i tak jak pisałam, nie chcę go rozkręcać i się w to bawić, ponieważ jest na gwarancji.

Co do diód.
    Dioda zasilania miga co sekundę, a przy włączaniu laptopa słychać chłodzenie, ale żadnych innych charakterystycznych dźwięków, czy pikania.
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    ponieważ jest na gwarancji

Nie wiem na co czekasz , skorzystaj z niej!!!
    Anieqq
    Level 5  
    Laptop został odesłany na gwarancję. Uszkodzony został dysk, wymagana była jego wymiana.