Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Za duże napięcie otwartego obwodu

bimki 05 Mar 2021 16:06 1566 14
    bimki
    Level 16  
    Hej.
    Mam falownik 4 kW, który ma maksymalne napięcie wejściowe (VOC) 500V i dotychczas miałem tam 12 paneli (czyli 12x38V -> napięcie otwartego stringa było grubo poniżej 500V).

Niestety dołożyłem 2 panele, dalej mam 1 string i teraz 14x38V przekracza już czasami 500V .

Wszystko jest ok gdy dzień ma podobną pogodę - tzn. cały czas słońce lub cały czas podobne zachmurzenie - wtedy sobie wszystko wystartuje i napięcie obwodu zamkniętego nawet maksymalnego czyli ok . 14x32V nie przekracza 500V.

Niestety jest możliwa pogoda przy której pale przyciemnią się, obwód się otworzy i stanie się otwarty - wówczas mam ponad 500V i falownik nie załącza się.... wystarczy kartonem zakryć 1 panel na kilka sekund, napięcie spadnie poniżej 500C, obwód się zewrze i znowu jest dobrze - jednak nie jest to idealne rozwiązanie.... Sytuacja wystąpiła dopiero 2 razy, ale dodatkowe panele założyłem właśnie tydzień temu :)

Pytanie - czy znacie jakiś sposób aby obniżyć to maksymalne napięcie?

Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać? Może jakoś inaczej połączyć 2 sąsiadujące panele, albo dołożyć jakieś urządzenie czy coś?

Nie mam za bardzo możliwości podzielenia całości na 2 stringi (mimo, że falownik ma 2 MPPT, ale technicznie na dachu byłoby to trudne).

Z góry dzięki za pomysły.

pozdr
    theo33
    Level 27  
    Raczej tylko podział albo wymiana falownika. Dwa to za mało na string ale można by zabrać z 12 jeszcze 2 lub 3 i na 4-5 już by pewnie działał i miałbyś na 1 z 9 a na drugim 5
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Teoretycznie to można zrobić jakiś ekstra sterownik, który wykrywszy napięcie większe od 500 V dołączy jakieś obciążenie, napięcie spadnie, falownik się załączy i obciążenie będzie można odłączyć. Chociaż może być taniej kupić nowy falownik na wyższe napięcie.
    bimki
    Level 16  
    W sumie to mam drugi falownik, nawet lepszy bo Sunny Boy 4.0 - aktualnie on pracuje na 2 stringach paneli mono (8x250W).

SMA ma max VOC 600V, wiec powinien działać - mam nadzieje, że dobrze będzie pracował na 1 stringu...

Zamienię je miejscami i sprawdzę.

Pozdr
    studniarz
    Level 19  
    Witam
    Czy spięcie równoległe pojedynczych paneli z sąsiednimi nie zadziała? Przecież zwiększy się prąd a napięcia będą na parach paneli jak na pojedynczych .... Chyba autorowi o to chodzi :)
    Przepraszam za nieudaczny rysunek.
    theo33
    Level 27  
    studniarz wrote:
    Witam
    Czy spięcie równoległe pojedynczych paneli z sąsiednimi nie zadziała? Przecież zwiększy się prąd a napięcia będą na parach paneli jak na pojedynczych .... Chyba autorowi o to chodzi :)
    Przepraszam za nieudaczny rysunek.

Rysunek udany ale wniosek już nie, prąd będzie taki jaki wytworzy pojedynczy moduł połączony szeregowo z innymi a przy tych równolegle połączonych część popłynie przez 1 a część przez 2 ale w żaden sposób te dołączone nie zwiększą wartości prądu płynącego w całym stringu, natomiast tak jak napisałeś, napięcie się nie zmieni i będzie takie jak przed dołożeniem tych modułów
    bimki
    Level 16  
    hej,

no też myślałem o takim połączeniu, ale poczytałem i zrezygnowałem. Mam problem z końcówkami do falownika, w którym teraz jest 1 string.
    Gdybym zamienił go miejscami z Sunny Boyem, to musiałbym podłączyć do niego 2 stringi, a mam końcówki tylko na 1 string.

Poniżej przesyłam zdjęcie jak wyglądają wyprowadzenia:

Jest to starszy, transformatorowy falownik z firmy Riello - wiecie może gdzie takie końcówki można kupić?
    Ewentualnie mogę zrobić nowe gniazdo - bo sprawdziłem i jestem w stanie dostać się do kabli i mają kilka centymetrów zapasu w obudowie - ale najchętniej kupiłbym takie końcówki i niczego nie przerabiał.

pozdr
    studniarz
    Level 19  
    theo33 wrote:
    nie zwiększą wartości prądu płynącego w całym stringu, natomiast tak jak napisałeś, napięcie się nie zmieni i będzie takie jak przed dołożeniem tych modułów

Czyli w/g kolegi moc wytwórcza układu się nie zmieni skoro ani napięcie ani prąd nie ulegną zmianie mimo dołożonych paneli?? ..... ciekawe ale widocznie masz 100% rację skoro tak już podłączałeś.
    Idę się podszkolić :) Miłego weekendu życzę wszystkim użytkownikom forum.
    Pozdrawiam.
    bratHanki
    Level 34  
    A czy kol.studniarz łączył kiedyś bateryjki? :D
    studniarz
    Level 19  
    No niestety nie miałem takiej możliwości...
    Dlatego muszę uzupełnić wiedzę o połączeniach mieszanych szeregowo równoległych ogniw i elementów wytwórczych prądu stałego ..... właśnie czytając ciekawych rzeczy się dowiaduję. Polecam również lekturę. Pozdrawiam.
    theo33
    Level 27  
    bimki wrote:
    hej,

no też myślałem o takim połączeniu, ale poczytałem i zrezygnowałem. Mam problem z końcówkami do falownika, w którym teraz jest 1 string.
    Gdybym zamienił go miejscami z Sunny Boyem, to musiałbym podłączyć do niego 2 stringi, a mam końcówki tylko na 1 string.

Poniżej przesyłam zdjęcie jak wyglądają wyprowadzenia:

Jest to starszy, transformatorowy falownik z firmy Riello - wiecie może gdzie takie końcówki można kupić?
    Ewentualnie mogę zrobić nowe gniazdo - bo sprawdziłem i jestem w stanie dostać się do kabli i mają kilka centymetrów zapasu w obudowie - ale najchętniej kupiłbym takie końcówki i niczego nie przerabiał.

pozdr

To MC3 (MC III) pewnie bym taką parę używanych znalazł, jak mieszkasz niedaleko Krakowa

Dodano po 3 [minuty]:

https://ecosystemprojekt.pl/konektor-mc3-lumberg,85,217.html 4lata temu kupowałem ale obecnie brak
    toolpusher
    Level 23  
    Są do kupienia na znanym portalu aukcyjnym w cenie niecałe 10zł za komplet.
    rokbok
    Level 32  
    bimki wrote:
    ale najchętniej kupiłbym takie końcówki i niczego nie przerabiał.

A może by tak przejściówka na nowszy standard MC4 ?

bimki
    Level 16  
    Przejściówki widzę w portalu aukcyjnym po 7zł, ale trzeba kupić 10 jeśli dobrze rozumiem opis.
    Ale tak - przejsciówka tez byłaby ok.
    rokbok
    Level 32  
    No to pomyśl o wymianie złącz w inwerterze na mc4 przeznaczone do rozdzielnic, zrobisz raz i masz spkój na przyszłość.

Za duże napięcie otwartego obwodu Za duże napięcie otwartego obwodu