Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie do jednej sieci 2 falowników

bobo 44 05 Mar 2021 19:34 6408 10
    bobo 44

Level 18  
    Mam obecnie podłączony do sieci falownik sofar 5,5kW trófazowy czy do tej samej sieci moge podłączyć jeszcze 1 falownik ale 1 fazowy w celu zwiekszenia mocy
    slawo12311
    Level 19  
    Jeśli nie ma problemów ze zbyt wysokim napięciem w sieci to jak najbardziej można jedofazowy.
    marekj31
    Level 22  
    Pytanie jakiej mocy inwerter sieciowy jednofazowy można dołożyć skoro na jedną fazę można 3,6 kW a już jest 3 fazowy 5,5 kW czyli 1,8 kW na fazę już jest i teraz możemy dołożyć na fazę 3,6 kW czy musimy pomniejszyć o istniejące już 1,8 kW ?
    cygan32
    Level 11  
    Miałem sofara 6.6 ktl i ładnie pracowało ale jak dołączyłem 3000tl-g3 jednofazowy to zaczęły się problemy z wysokim napięciem. Po przemyśleniu najtańsza opcją było sprzedać 6.6 i dokupić jeszcze 2 szt 3000tl-g3. Straciłem na tym około 600 zł ale teraz nigdy nie mam problemów z napięciem a nawet gdyby wystąpiło to odetnie mi 1 falownik a 2 będą nadal pracowały. Żałuję tylko że kupiłem zamiast 3000tl 3300tl zanim kupisz dodatkowy falownik weź to pod rozwagę bo to nie jedyny taki przypadek. Wyglądało to tak na moim filmiku
    https://youtube.com/channel/UCRBFOsEFzsrZBi3Rfesg28g
    adse
    Level 24  
    Czym się różnią te dwa Sofary i dlaczego 3000tl jest lepszy niż 3300tl?
    cygan32
    Level 11  
    Przepraszam źle napisałem miało być że żałuję że kupiłem 3000tl-g3 zamiast 3300tl-g3 bo ten drugi ma o 300w większą moc a na 3 szt to jest 900w
    DEFENCE
    Level 12  
    slawo12311 wrote:
    Jeśli nie ma problemów ze zbyt wysokim napięciem w sieci to jak najbardziej można jedofazowy.

A jak sprawa z operatorem wygląda ? Dajemy jako aktualizację czy nowa instalacja ? Czy jeżeli aktualizacja to podajemy parametry starej i wszystkie załączniki ? Jak to wygląda przy dwóch falownikach przy dwóch oddzielnych instalacjach ?
    cygan32
    Level 11  
    Ja składałem jako aktualizacje, dopisałem dodatkowe panele i falownik (podałem tylko nowe elementy) a także zrobiłem nowy projekt.
    Aureliuszz
    Level 7  
    cygan32 wrote:
    Ja składałem jako aktualizacje, dopisałem dodatkowe panele i falownik (podałem tylko nowe elementy) a także zrobiłem nowy projekt.

Zdradzisz jaki operator? ;)
    DEFENCE
    Level 12  
    Mi potwierdzili że robię aktualizujące a dokumenty (certyfikaty, karty od paneli) dołączam od nowej tylko instalacji. Ale wymieniam w tabeli wszystko co mam na działce. Energa.
    cygan32
    Level 11  
    Też Energa, przeszło tylko nowe ale jak każą to wypisz wszystkie elementy instalacji bo pewnie co urzędnik to interpretacja.