Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prośba o informacje w sprawie polepszenia sygnału LTE (dobór anteny LTE)

renifer_starszy 05 Mar 2021 23:29 1218 17
Optex
    renifer_starszy
    Level 4  
    Cześć,

Przeprowadziłem się na wieś bez światłowodu, muszę korzystać z Internetu LTE. Internet, który posiadam, jest z sieci Orange (podkreślę, że z różnych powodów nie chcę zmieniać).

Po zasięgnięciu kilku opinii wybrałem taki modem/router:
    TP-LINK Archer MR200 Router 4G+ LTE WiFi AC750
    Też podkreślę, że za późno na zmianę sprzętu.

Na routerze moc sygnału utrzymuje się na poziomie 0 lub 1 w skali 0-3. Na smartphonie max połowa kontrolki. Choć, w sumie, Internet nie działa aż tak tragicznie.

Na smartphonie (nie wiem jak to zrobić z poziomu komputera podpiętego do routera) sprawdziłem BTSa, z którego łapię sygnał. Obszedłem dom wkoło, by sprawdzić, czy przerzuca mnie na innego o różnych porach dnia - zawsze jest ten sam. Poniżej screen z programu Network Cell Info Lite.

Dodatkowo sprawdziłem informacje o moim BTSie na BTSsearch. Poniżej także screen.

Patrząc na numery TAC, eCB i ECI - korzystam z pasma 800 MHz.

Pierwsze pytanie - dlaczego korzystam z pasma 800 MHz? Czy gdybym miał antenę zewnętrzną obsługującą wyższe częstotliwości, przełączyłby mnie na takie? Czy pomogłoby mi to?

Drugie pytanie - biorąc pod uwagę załączone informacje o BTSie, moim sprzęcie i sieci - czy moglibyście mi doradzić jaką antenę zewnętrzną wybrać?

Pozdrawiam.
  • Optex
    matek451
    Level 43  
    Nie korzysta się z NCI tylko z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i screen oraz speedtest, jaka to lokalizacja? No i na co liczysz mając to g.... TP-Linka, kto ci to polecił ? Nie nadaje się do Orange z BTS-a NetWorks ŁOCHOWO-Kwiatowa.
  • Optex
    renifer_starszy
    Level 4  
    matek451, dzięki za odpowiedź.

matek451 wrote:
    Nie korzysta się z NCI tylko z /play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i screen oraz speedtest

W załączeniu przesyłam screeny z zaleconego programu. Wszystkie zrzuty ekrany wykonane zostały w bardzo bliskim czasie poza budynkiem - jak pisałem, mam tu problem z zasięgiem, co chwilę, nawet w jednym miejscy przeskakuje mi między HSPA/UMTS/LTE (różne częstotliwości).

Speedtestów trochę porobiłem i to też jest niesamowicie zmienne. W najlepszym wypadku udało mi się uzyskać z komputera (przez ten ruoter tp-link) ping 27 ms / down 6.10 Mbps / up 2,24, ale zazwyczaj prędkości up i down oscylują w granicach up 1,5b Mbps, a down gdzieś z 0,7 Mbps (screeny w załączeniu)

matek451 wrote:
    jaka to lokalizacja?

Miejscowość Murowaniec, gmina Białe Błota, woj. Kujawsko-Pomorskie. W okolicy są 3 BTSy Orange, ale zawsze łączy mnie z tym samym (obstawiam, że azymut i kąt akurat tego BTSa mnie obsługuje)

matek451 wrote:
    TP-Linka, kto ci to polecił ?

Jak pisałem, jestem zielony w temacie. Czytałem rankingi na różnych portalach sprzętowych, zbierał dobre recenzje i opinie klientów, występował wysoko w różnych rankingach. Ze swoją wiedzą nie mogłem dobrać lepiej.

matek451 wrote:
    Nie nadaje się do Orange z BTS-a NetWorks ŁOCHOWO-Kwiatowa.

Teoretycznie mam możliwość zwrotu tego tp-linka mimo braku oryginalnego opakowania (nie minęło 14 dni od daty zakupu). Proszę jednak o podejście do problemu na dwojaki sposób:

1) Gdybym mógł i chciał wymienić tego tp-linka, to na co w podobnym przedziale cenowym (ok. 400 zł) mógłbym wymienić?

2) Gdybym jednak postanowił zostawić go - czy i tak mógłbym zakupić antenę zewnętrzną, która poprawiłaby jakość łącza internetowego? Którą antenę w cenie max. 400 zł moglibyście polecić?

Pozdrawiam.
    renifer_starszy
    Level 4  
    Krótka piłka. Mój router, wg specyfikacji producenta, obsługuje pasma:

Quote:
    4G: FDD-LTE Cat4 (800/900/1800/2100/2600MHz)
    TDD-LTE (2300/2600MHz)
    3G: DC-HSPA+/HSPA+/HSPA/UMTS (900/2100MHz)
    2G: EDGE/GPRS/GSM (850/900/1800/1900MHz)

i posiada dwa wejścia na anteny zewnętrzne SME.

Czy gdybym kupił coś takiego z dwoma wyjściami SMA, ukierunkowałbym na mój BTS, czy nie polepszyłoby to znacząco mojego Internetu?
    dipol.com.pl/antena_atk-log_alp_lte_mimo_2x2_20m_przew_wtyk_sma_800-3000mhz_A7054_20.htm
    matek451
    Level 43  
    Zaczynając od MR-200 to opinie ludzi którzy nie mają żadnej wiedzy na temat sprzętu do LTE są bez znaczenia, ten router jest wart ze 100 zł, nie agreguje pasm LTE, nie posiada portów GE na LAN, nie ma możliwości wyboru konkretnego pasma LTE. Ogólnie to sprzęt na poziomie technicznym 2013 roku. Stacja bazowa NW w Łochowie działa w agregacji LTE2600+2100+1800+800 z QAM256 na 50MHz pasma i taki MR200 wykorzysta z 20% jej potencjalnych możliwośći. Zrób test ale z telefonem na zewnątrz bo obecnie jest agregacja LTE800 jako pasmo podstawowe ze słabiutkim sygnałem i szczątkami na LTE1800+2600. Stacja w Kruszynie dzia la na LTE2100+1800+800 a Zamość to nędza z gołym LTE800.Oczywiście wybór operatora też niestety nieprawidłowy, w pobliżu stacja Play z 5GR na światłowodzie z agregacja 4 pasm LTE.Pokaż testy na zewnątrz bo póki co za wesoło to nie jest a speedtest marny jak na tą porę, niestety ale popełniłeś wiele błędów. Za 400 zł nie kupisz routera do agregacji 3/4 pasm LTE , antena to koszt 200-350 zł.
    renifer_starszy
    Level 4  
    matek451, dzięki za wypowiedź i skrupulatne wyjaśnienie, co zrobiłem nie tak:)

Niemniej, nie to było przedmiotem rozmowy. By uniknąć straty naszego wspólnego czasu, wyraźnie podkreśliłem, że za późno na zmianę operatora oraz sprzętu, no ale i tak offtop poszedł:) tak to bywa w internetach na forach:)

Wracając do meritum - czy i jaką antenę LTE mogę dobrać do wymienionego sprzętu oraz wymienionego operatora? Czy przytoczona wcześniej antena:
    dipol.com.pl/antena_atk-log_alp_lte_mimo_2x2_20m_przew_wtyk_sma_800-3000mhz_A7054_20.htm
    pomoże czy nie warto w nią inwestować?

edit:
    matek451 wrote:
    Pokaż testy na zewnątrz

renifer_starszy wrote:
    W załączeniu przesyłam screeny z zaleconego programu. Wszystkie zrzuty ekrany wykonane zostały w bardzo bliskim czasie poza budynkiem - jak pisałem, mam tu problem z zasięgiem, co chwilę, nawet w jednym miejscy przeskakuje mi między HSPA/UMTS/LTE (różne częstotliwości).
    matek451
    Level 43  
    Zrób test wewnatrz domu na telefone i pokaż screena z aplikacji i speedtest. Sprawa nie jest łatwa, parametry sygnału na LTE2600/1800/2100 z Łochowa na zewnatrz są szczatkowe i nawet na dobrej antenie kierunkowej o duzym zysku w zakresie 1800-2600MHz nie ulegna poprawie do prawidłowych wartości, stacja odległa o około 5 km przez lasy, stacja dedykowana dla ciebie to Kruszyn, bez LTE2600 z agregacją 2100+1800+800 czyli na 35MHz pasma. Antena z Dipola to szajs o zysku 6-8dBi , z kablem 20 m H-155 jej zysk jest ujemny i staje się tłumikiem na niej nie masz żadnych szans na poprawę parametrów sygnału na pojemnościowych pasmach LTE. Niestety ale nie wyciągasz wniosków, spieszysz się nadal ,wydaje ci się ze to prosta sprawa ale z tym co masz póki co nie licz na cuda ranny speedtest mimo agregacji LTE800+1800+2600 nie powala na kolana podejrzewam ze ten elektrosmieć z TP-linka w domu łaczy się z Kruszynem na LTE800 a moze na LTE1800/2100 stad prośba o test na telefonie w domu obok tego routera dużo wyjaśni.
    renifer_starszy
    Level 4  
    matek451 wrote:
    Zrób test wewnatrz domu na telefone i pokaż screena z aplikacji i speedtest.

ok, zrobię później, chwilowo nie mam możliwości. Niemniej, dużo siedziałem już w obu appkach, ucząc się i porównując parametry. Za każdym jednym razem - w każdym miejscu domu i poza nim - zawsze łączył mnie z tą samą stacją BTS w Łochowie.

matek451 wrote:
    stacja dedykowana dla ciebie to Kruszyn

Skąd ta informacja? Gdzie sprawdzasz azymut i kąt pokrycia stacji BTS? Te wartości są kluczowe, by móc wyciągnąć taki wniosek.

matek451 wrote:
    Antena z Dipola to szajs o zysku 6-8dBi , z kablem 20 m

Tak, zły link wkleiłem, chciałem wkleić tę z 10m. Choć może uda mi się przeprowadzić przewód tak, że będzie on miał 5 m. Czy taką już warto?

Z chęcią zaciągnąłbym opinii kogoś jeszcze, choć obawiam się, że inny użytkownicy mogą przez to nie przebrnąć już.

matek451 wrote:
    Oczywiście wybór operatora też niestety nieprawidłowy, w pobliżu stacja Play z 5GR na światłowodzie z agregacja 4 pasm LTE.

A propos pochopności, obawiam się, Kolego, że takimi zdaniami oceniającymi wykazujesz ją u siebie.

Orange wybrałem ze względu na na najlepszą ofertę - 59,99 zł za 250 GB i happy hours (bez limitu) w godzinach 0:00 - 8:00 co bardzo mi odpowiada.
    Play ofertę 200 GB ma za 65 zł a 500 GB za 110 zł.

500 GB to za drogo, a 200 GB bez nocnych godzin to za mało. Po co spinać się o szybki Internet mając 200 GB na cały miesiąc, to się przeca mija z celem na maksa:)

Teraz bez dodatkowej anteny Internet śmiga mi jako tako, a na szczątkowym użytku Internetu całej rodziny zeszło mi 15 GB w 3 dni. Mam w planach ściąganie ogromnych plików, których download mógłbym ustawiać na godziny 0:00 - 8:00 co byłoby dla mnie idealne.

Powtórzę - zależy mi na na pewnej poprawie jakości łącza, a nie na wymaksowaniu możliwości mojej lokalizacji.
    matek451
    Level 43  
    Ty nie potrzebujesz żadnej pomocy bo uważasz ze wiesz lepiej a tak naprawdę to nie masz zielonego pojęcia o ofertach operatorów mobilnych, ich sieci sprzęcie czy antenach .
    Potrzebujesz tylko utwierdzenia cię w słuszności twojego wyboru operatora i tego elektro- śmiecia .
    Dla twojej informacji to najpierw sobie poczytaj co to jest lejek techniczny w Orange skoro chcesz pobierać ogromne pliki danych w godzinach 0-8
    Ja w Play pobieram w godzinach 0-9 na pre-paidzie tego operatora po 1-2TB danych miesięcznie i kosztuje mnie to około 8 zł/m-c bez umowy i od wielu lat. Film 4K 60GB mam w ciagu 30-40 minut bo działa u mnie tak https://www.speedtest.pl/wynik/282221106 czyli pobieranie z prędkością około 30MB/s.
    Oczywiście stacja Play 5GR na swiatłowodzie z 4 CC CA, w domu idealne parametry sygnału a sprzęt z najwyższej półki jakiego w PLAY nie brakuje w abonamencie a kosztuje małe pieniądze bo to nie Orange.
    Stacja Play Lipniki -Akacjowa też 5GR na światłowodzie z 4 CC CA w poblizu, takie wiejskie BTS-y Play z reguły zapewniają bardzo wysokie prędkości ,zrób test na zewnatrz na telefonie to sam sie przekonasz, w Play teraz 100GB jest za darmo, jedyny koszt to 3 lub 5 zł za starter pre-paid z taryfą odNowa .
    A wracając do twojego pytania to na MR200 z tymi antenami z Dipola nie masz żadnych szans na szybki internet od Orange ze stacji ŁOCHOWO zysk anteny z kablem 10 m H155 to około 1-2dBi z kablem 5m wzrośnie do 4-5dBi biorąc pod uwagę ze na zewnatrz masz na LTE1800/2600 RSRP -122/123dBm z anteną uzyskasz około -117/-118dBm w wersji z kablem 5m a przy 10m sygnał RSRP na poziome około -120 dBm. Pasmo zasięgowe czyli przytkane LTE800 ma teraz RSRP -114dBm więc z tymi antenami w najlepszym wypadku poprawa na -108/-110dBm.
    Dla porównania jak powinien wygladać sygnał https://jackiewiczowie.blogspot.com/2014/10/parametry-sygnau-lte.html więc dzieli cię od dostatecznych parametrów po prostu przepaść.
    Na dodatek z anteną szerokopasmową będziesz na MR200 i tak łączył się na samym LTE800 a innego pasma LTE i tak nie wymusisz, prędkości osiągane na telefonie to w agregacji pasm LTE , a ten złom pasm nie agreguje. Z pobierania ogromnych plików pozostana tylko plany jak uzyskasz około 10Mb/s czyli okolo 1MB/s to w godzinę około 3-4GB a w 8 h z 20-30GB o ile serwer się wyrobi a wczesniej Orange nie przytnie cię lejkiem technicznym do końca dnia na poziomie 5-10Mb/s bo ssaczy to ten operator nie kocha.
    renifer_starszy
    Level 4  
    matek451 wrote:
    Ja w Play pobieram w godzinach 0-9 na pre-paidzie tego operatora po 1-2TB danych miesięcznie i kosztuje mnie to około 8 zł/m-c bez umowy i od wielu lat.

Brzmi super, podaj mi proszę link do tej oferty, rozważę ją w innej mojej lokalizacji z innym sprzętem.

Uprzejmie proszę jeszcze o odpowiedź.
    matek451 wrote:
    stacja dedykowana dla ciebie to Kruszyn

renifer_starszy wrote:
    Skąd ta informacja? Gdzie sprawdzasz azymut i kąt pokrycia stacji BTS? Te wartości są kluczowe, by móc wyciągnąć taki wniosek.

Poza tym niesamowite jest to, że w pierwszych zdaniach pierwszego posta wskazałem, że w danej lokalizacji posiadam konkretny sprzęt i konkretnego operatora i wyraźnie podkreśliłem, że to nie one są tematem (szkoda mi czasu tłumaczyć dlaczego, to jest przecież nieistotne), a Kolego z uporem maniaka drążysz dalej. Potrzebowałem informację, czy mogę jakoś wzmocnić sygnał w tej mojej lokalizacji z dostępnym tam sprzętem i siecią. Twoim zdaniem nie, wystarczyłoby tyle i aż tyle, dzięki za tę informację, jest ona dla mnie cenna.
    matek451
    Level 43  
    Azymuty na stacji mobilnej NW w Kruszynie sprawdzisz sobie sam lub na stronie https://www.orange.pl/view/mapazasiegu, jeden z sektorów jest skierowany na Murowaniec. Co do Łochowa to sygnał z tej stacji można oczywiście poprawić ale po pierwsze to wymaga to zastosowania skutecznej anteny kierunkowej o dużym zysku w zakresie 1800-2600MHz, uzyska się może dostateczne parametry sygnału na LTE1800/2100/2600.
    Po drugie wymagany jest konkretny router który to wykorzysta, czyli z agregacją pasm, możliwością wyboru konkretnego pasma LTE.
    Są lokalizacje które wymagają solidnego podejścia jeśli chce się korzystać w nich z optymalnej ale oddalonej stacji bazowej, na dodatek z lasem po drodze bez widoczności BTS-a. Tak jest z tym z Łochowa gdzie jesteś na krawędzi zasięgu outdoor z niego. Anteny które wybrałeś nie posiadają wymaganego zysku.
    W twoim przypadku rozważyłbym wymuszenie połączenia z Kruszynem ale z niego na cuda też nie ma co liczyć, masz tymczasowy z dosyłem radiolinią 360Mb/s .
    A co do Play to jak korzystać z usługi Noce bez Limitu 0-9 https://www.play.pl/resources/pdf/2016/Regulamin-uslugi-Noce-bez-limitu-GB-usluga-cykliczna-w-Internet-na-Karte-w-Play_26072016.pdf na karcie pre-paid z taryfą Internet na Kartę 50 , jaki starter kupić, jak zmienić na tą taryfę, jak doładować i co na nim uruchomić pisałem wiele razy ale sądzę ze ty należysz do ludzi którzy i tak nie przeczytają nie mówiąc że uwierzą, masz swoje źródła niby informacji, niestety ale z mojego punktu widzenia całkowicie mylne i nieprzydatne.
    renifer_starszy
    Level 4  
    matek451,

ciężko uprzejmie odpisać komuś, kto zdążył obrazić Cię już kilka razy. Ale spróbuję.

Dziękuję Ci za Twój czas i zaangażowanie, doceniam to. Myślę, że masz rację, że popełniłem błędy przy wyborze sprzętu i operatora, nie kwestionuję teraz tego.

Ale, Kolego, zrozum, że ludzie mają różne tryby życia i różne potrzeby. Mam mnóstwo spraw na głowie, różne priorytety, różne adresy do zorganizowania. Szkoda naszego czasu na szczegóły. Internet nie jest dla mnie kluczowym aspektem.

Podałem dane wejściowe: konkretny model, konkretny operator. I skierowałem konkretną prośbę - czy i jak mogę poprawić sygnał. Jak nie da rady, szkoda, jak da radę - proszę o pomoc w wyborze anteny.

Jak pisałem wcześniej, w każdym przypadku z domu i poza nim smartphone łączy się ze wskazana stacją w Łochowie. Router nie wiem z jaką i nie wiem jak to sprawdzić.

Speed testy są mocno zróżnicowane od pory dnia i złapanego sygnału, który też jest zmienny, ale przez większą część dnia ok 1,5 M mbs download i 0,7 upload za dnia. Nieraz są wyjątki. Pisałem wcześniej i pokazywałem na screenach.

Proszę o informację, czy i jaką anteny zewnętrzną dobrać i jaka długość przewodu przyniesie korzyści. 5m będzie mi ciężko umieścić w dobrym miejscu, 10m uda się może na dachu skierować na bts.

Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

matek451,

Pozwolę jeszcze coś dopytać. Sąsiad chce kupić modem/router, ma już Internet w sieci Orange i narzeka. W jego okolicy smartphone też łączy się tylko z tamtą stacją w Łochowie.

Jaki sprzęt mu polecasz? Umowa kończy mu się dopiero jakoś za rok, może wtedy zmieni operatora.
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    Ale ja napisałem że w tej lokalizacji na zewnątrz telefon pokazuje z Łochowa szczątki sygnału na LTE2600/LTE1800 i bardzo słaby sygnał na LTE800, w domu te parametry pogarszają się o około 10dB przez co zasięg na pasmach pojemnośćiowych LTE 1800/2100/2600 jest nieosiągalny a na LTE800 spada do szczątkowego i i na tych oparach łaczy się z LTE800 router MR200, stąd tragiczne prędkości.LTE800 to pasmo zasięgowe o szerokości 10MHz z reguły wolne i zatkane. W Orange liczą się pasma pojemnościowe czyli LTE2600/2100 kazde działa na 15MHz i LTE1800które ma szerokość 10MHz, razem w agregacji jest to 40MHz.
    Wyjaśnłem dokładnie jak działaja anteny z Dipola, jedynie na LTE800 poprawa sygnału do jakiś RSRP-108/110dBm ale to i tak daleko od poprawnego więc prędkości wiele się nie zmienią. Na pasma pojemnościowe z tymi antenami nie masz co liczyć , na dodatek ten router na AUTO po łaczy się z LTE800 bo parametry na wyższych pasmach są za słabe, na tym routerze nie ma możliwośći wymuszenia konkretnego pasma LTE czy agregacji pasm LTE jak w przypadku normalnych, współczesnych routerów Huawei czy ZTE.
    Nie wiem na co ty liczysz, to nie ja ci wybierałem operatora i sprzęt do niego, jednym z kryteriów doboru były noce poza limitem 0-8 bo chcesz pobierać duże pliki więc internet z Orange działający z DL około 2Mb/s czyli 0,2MB/s od razu powinien zostać zdyskwalifikowany.
    A co do anteny to poczytaj temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3701214.html , pierwsze co zrobił autor to zmienił B715 na polecany B818 i na antenach ATK-504 uzyskał od razu poprawę, B715 przy MR200 to kosmiczny router a B818 to juz galaktyczny, MR200 kosztuje ponad 400 zł a B818 kupisz na wolnym rynku za 500-600 Do tego wymienił anteny szerokopasmowe ATK-504 na polecane przeze mnie i efekt póki co jest więcej niż dobrt, czeka go jeszcze wymiana kabli .
    Dla mnie inwestowanie w anteny do MR200 mija się z celem bo to jest tragicznie słaby element twojej sieci.
    Sąsiad jest w analogicznej sytuacji, sama zmiana routera nic nie da, problem rozwiązuje się całościowo , czyli router+ antena ale w tych warunkach BTS Łochowo to nie wasza bajka. NetWorks u was to porażka, sytuację ratowali stawiając, tymczasowy masz mobilny w Kruszynie i Zamościu.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    renifer_starszy
    Level 4  
    malek451, _cheetah_ - dzięki za wszystkie informacje, dużo się nauczyłem.

Jeszcze tylko pytanie - jak duże znaczenie ma długość przewodu z routera do anteny LTE? 15 metrów wystarczy mi na ułożenie anteny przy kominie, 10 m na dachu, ale będą przeszkody po drodze, 5 m - ledwo na ścianie i to na takiej, z której strony nie ma żadnego BTSa.

Jeżeli różnice są minimalne, skusiłbym się na te 15 metrów. Jak są istotne, skusiłbym się zapewne na te 10 m.
    matek451
    Level 43  
    Dipol stosuje do anten kabel H155 jego tłumienność przy 2600MHz około 0,6dB/m, na 1800/2100MHz około 0,5dB/m czyli przy 15 m kabla strata sygnalu na LTE2600 wynosi ze złaczami około 10dB a na LTE1800/2100 około 8-9dB czyli caly zysk jego słabej anteny https://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_alp_lte_mimo_2x2_15m_przew_wtyk_sma_800-3000mhz_A7054_15.htm jest tracony na kablu i mamy tłumik pry 10m strata wynosi około 6 dB czyli realnie pozostanie z 2-3dBi zysku. Biorąc pod uwagę ze RSRP na LTE1800/2600 na poziomie -120/123dBm jaki masz teraz na zewnątrz ta antena nic nie da. Czyli prawie 250 zł w błoto.
    Anonymous
    Level 1  
    Jerzy Cieślański
    Level 21  
    renifer_starszy wrote:
    ... - jak duże znaczenie ma długość przewodu z routera do anteny LTE? 15 metrów wystarczy mi na ułożenie anteny przy kominie, 10 m na dachu, ale.. .

Dobry przewód antenowy, to między innymi, opisana, (na podstawie badań weryfikujących założenia projektowe dla tego konkretnego przewodu) jego specyfikacja przewidująca prawidłowe parametry "pracy" w założonym zakresie częstotliwości roboczych.

Odpowiednio "dobre, silne" ekranowanie elektromagnetyczne zwłaszcza dla wysokich częstotliwości.
    Chodzi o zapobieganie zaśmiecaniu elektromagnetycznemu, "bliskiego eteru" w domu, biurze, ulicy, zmniejszającemu pojemność i przepustowość koegzystujących ze sobą sieci komunikacji bezprzewodowej, gsm, wi-fi, Bt, i zbliżeniowych. A to (elektromagnetyczny "smog") z kolei wpływa na zwiększanie energochłonności systemów telekomunikacji, emisji CO2 itd.

Jeśli budujesz nowy dom, pomyśli o ekranowanych przewodach wszelkiego typu, również energetycznych. Tych w ścianach i wszelkich "przedłużaczy", zastanów się nad rodzajem oświetlenia i zasilaczy urządzeń elektrycznych aby nie zakłócały łączności.

Obecnie mówi się, nawet o takim projektowaniu zbrojenia żelbetowej konstrukcji budynku by zapobiegać "iskrzącym połączeniom" i tworzyć w ścianach, w niezbędnych miejscach, ekrany tłumiące emisję i rozprzestrzenianie się zakłóceń elektromagnetycznych.

Odpowiednie telekomunikacyjne przewody antenowe są ważne.

Z najnowszych markowych kabli antenowych o wysokiej częstotliwości roboczej, (niskie tłumienie sygnału użytecznego i wysoki współczynnik ekranowania) w wykonaniach dla maksymalnych częstotliwości, roboczych: 1GHz:, 1.5; 2.4: 3; 4; 6; 8; 12.; 12.4; 18; 20GHz
    Polecam:

Tabela, zestawienie typów przewodów koncentrycznych 75 Ω
    https://www.belden.com/products/cable/coax-triax-cable/75-ohm-coax-cable#numberOfResults=25

Tabela przewodów koncentrycznych 50 Ω
    https://www.belden.com/products/cable/coax-triax-cable/50-ohm-coax-cable#numberOfResults=25

PRAKTYCZNE OBSERWACJE UŻYTKOWNIKA

W takich miejscach, np. działka wypoczynkowa w lesie, i tak z reguły dla zadowalającego dostępu do sieci internetowej, nadal konieczne jest zastosowanie dobranego modemu z zewnętrzną anteną nadawczo-odbiorczą

"Szastaj" ekologicznie

Obecnie, w Polsce, "pokrycie" internetu bezprzewodowego z sieci bts/gsm poza dużymi ośrodkami miejskimi jest lepsze niż nadajników radiowych UKF-FM. Z przepustowością (danych) wystarczającą do doskonałego odbioru internetowych i naziemnych audycji radiowych z kraju i całego świata retransmitowanych "w internecie".

Stąd praktyczniejszym, najpewniejszym, przyszłościowym, rozwiązaniem gwarantującym doskonały odbiór audycji radiowych, w miejscach gdzie brak zasięgu ukf fm 87.5 ~108MHz wydaje się stawać "radio cyfrowe", z internetu bezprzewodowego UMTS/LTE na aplikacjach systemów łączności mobilnej, w tym smartphonach.

To nadal działa.
    https://komorkomat.pl/darmowy-internet-mobilny/

Zasięg Bezpłatnego Dostępu do Internetu pokrywa się z zasięgiem internetu Plusa. Ale mogą być miejsca gdzie zamiast BDI, bardziej przydatna będzie przedpłatowa miesięczna karta sim do sieci jakiegoś innego bardziej optymalnego, dla Was, operatora internetu bezprzewodowego.

Przykładowy zestaw "oszczędnościowy"
    1. Karta sim do Aero2 BDI darmowy ca~40 pln
    2. Router wi-fi (używany) Edimax Lt 6408n, ca~40 pln,
    3. Modem (używany), Umts/Lte, E 3272, ca~110 pln
    4. Pojedyncza antena pol. H (szerokopasmowa aby nie bawić się w eksperymenty z różnymi ich typami) 700, 800, 900,1800, 2100, 2500, 3000MHz, z 10m przewodu antenowego 50 Ω(Ohm) i odpowiednią "miękką przejściówką" pig-tail na wejście antenowe modemu. ca~150 pln

W zastosowaniu tylko do 700, 800, 900 MHz można spożytkować zwykłą telewyzyjną antenkę "siatkową" z odpowiednio skróconymi elementami czynnymi,
    z symetryzatorem UHF- IV-V 300/75 Ω,
    z przewodem antenowym sat/tv 75 Ω,
    I z transformatorem impedancji falowej 75/50 Ω przy przejściu z "koncentryka" 75 Ω na pig-tail 50Ω przed gniazdem antenowym modemu 50 Ω.

Kupcze", szerokopasmowe profesjonalne 0÷3GHz
    Tłumienie mocy sygnału ~6dB czyli czterokrotne W/W
    https://www.kabeltechnika.pl/grupa/431

Lub wykonany własnoręcznie wąskopasmowy: według
    Tłumienie pomijalne.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16717848#16717848

Ze względu na stały rozwój sieci i budowę nowych "nadajników" bts, dla internetu bezprzewodowego, wymieniony wyżej sprzęt jest do osiągnięcia, czasem wręcz za darmo od znajomych, czy rodziny, którzy anten zewnętrznych, modemów, i starszych routerów już nie potrzebują w danej lokalizacji.

W lesie, najważniejsze, jest umieszczenie anteny nadawczo/odbiorczej gsm, jak najwyżej.
    Zysk sygnału, z tego powodu z reguły zawsze przekracza straty sygnału na dłuższym przewodzie antenowym tj. od anteny do modemu UMTS/LTE.

W sytuacji gdy potrzebny jest długi i droższy małostratny przewód antenowy, ekonomiczniej (może się okazać) będzie umieści modem zabezpieczony przed szkodliwym wpływem warunków atmosferyczny(ewentualnie modem z routerem LAN, Wi-Fi wyłączone) na maszcie, lub drzewie, tj. pobliżu anteny nadawczo/odbiorczej ~3÷5m. Nie bliżej i nie dalej. A doprowadzenie zasilania i transmisji danych "up/down" skrętką, (najlepiej, ekranowaną) od routera w domku.

Przy mocowaniu odpowiednio wysoko, pozostaje jeszcze kwestia zabezpieczenia odgromowego i anty-przepięciowego takiej instalacji antenowej. I rozłączania (ewentualnego) jej na czas nieobecności na działce tj. w celu zapobieżenia kradzieży czy porażenia piorunem/odgromowych.

Stosując zasilanie akumulatorowe można) łatwo zastosować na tym samym drzewie czy maszcie również kamerę IP z czujnikiem ruchu i podświetleniem nocnym IR jako monitoring posesji.

Nie doradzam stosowania wi-fi na "tej drodze" tj. poza domem/domkiem, bo może być to NIEDOZWOLONE, wymaganiami RADIO-Technicznymi. I z czasem spowoduje "śmietnik" nie do ogarnięcia, jeśli podobnie zrobią sąsiedzi z najbliższych działek.

Wi-Fi w budynku, już bez problemu z drugiego routera, (już w domku). Może być też np. Edimax LT 6408n, połączonego skrętką ethernet, z tym na maszcie przy antenie zewnętrznej. Skrętka w powłoce do zastosowań "na zewnątrz".

2x Edimax =~60 pln
    Przesyłka ~ 8÷15 pln

Antenka mała i lekka więc wystarczy nawet lekki składany maszcik aluminiowy 4~10m, który na działce wypoczynkowej łatwo schować przed złodziejami. A nawet zabrać ze sobą w teren czy na wyjazd wczasowy w peryferyjnej "dziczy".

Oczywiście do uzyskania "pełni" dostępnych możliwości, np. biuro reżysera czy pracownia grafika, konieczny jest sprzęt najnowszy i dobrany planowo, pod konkretną sytuację i optymalnie "pasującego" operatora w danej lokalizacji.
    Co doradzą tutejsi specjaliści.