Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] - Olej do stopy, skoczka wacker

Instalalator 06 Mar 2021 07:17 11883 9
    Instalalator
    Level 5  
    Witam wszystkich. Jestem początkujący, w sumie to mój pierwszy temat, ponieważ z reguły poszukuje informacji na forum. Jesli jest w nieodpowiednim dziale proszę o przeniesienie tematu.
    Przechodząc do sedna :
    Skoczek, stopa, ubijak wacker BS60 działa bez zarzutu - posiadam używkę od niedawna i chce zrobić serwis.
    Świeca, nowa fajka (zużyta), filtr powietrza i najważniejsze wymiana oleju w stopie ubijajacej.
    Tutaj znalazłem, tylko info, że producent zaleca olej SAE 10w/30...
    A takich olei jest kilka rodzai.
    Czy jest ktoś w stanie podzielić się wiedzą jaki konkretnie olej nalać?
    Syntetyk? Mineralny jednosezonowy jak do kosiarki?
    Stopa pracuje w każdej porze roku, również zima i chciałbym zrobić to porządnie.
    Z góry dziękuję za podpowiedzi
    urko
    Level 20  
    Sorki, ale tak oznaczony olej chyba musi być wielosezonowy, nawet jeśli sprzedawca zaleca go do kosiarek. Tu jest raczej że chodzi o silnik czterosuwowy, a to czy on jest w kosiarce, czy w maszynie budowlanej jest mniej istotne. Poza tym, mineralny powinien wystarczyć... ;)
    Instalalator
    Level 5  
    Z tym że olej wielosezonowy się zgadzam, ale znalazłem olej SAE 10/w30 do kosiarek oraz SAE 10/w30 przekładniowo-hydrauliczny....
    Może ktoś podzieli się informacja jaki zalać? Jakiego producenta żeby wytrzymał te serwisowe 500 h pracy....
    Jarzabek666
    Level 38  
    Ja tam wszędzie leje 15W40 shell rimula hatz, yanmar, honda, chinczyki (lifan bo najtańszy) . I tak nie wierzę w długowieczność silników na budowie jak używają wszyscy.
    urko
    Level 20  
    Takiego skoczka znam tylko z widzenia - czy ten olej ma być do silnika, czy chcesz zalać nim również jakieś mechanizmy?
    Instalalator
    Level 5  
    Chce zalać mechanizm ubijajacy stopy, nie do silnika. Jeśli nie wynikało to z mojego opisu to przepraszam....
    Chodzi o olej do stopy - wlewany przez wziernik kontrolny....
  • Helpful post
    urko
    Level 20  
    Nie wynikało, ale można się zasugerować. Ja osobiście bym w takim razie lał "przekładniowo-hydrauliczny", ale możesz też posłuchać co mówią praktycy. Tam chyba nie ma specjalnych wymagań co do lepkości, ważne by pilnować w ogóle coś było.
  • Helpful post
    kkknc
    Level 43  
    Panowie znawcy co leją wszędzie olej Shell rimula to niby gdzie? Do dwusuwowych silników też? Bo taki tam jest. Autor napisały że olej do stopy. Jasno i wyraźnie.
    Przekładniowo hydrauliczny. Byś wlał. Też ciekawostka, wręcz to.... Marketingowy bełkot. A w stopie ani przekładni (no jedna, zębatka i koło zębate) ani hydrauliki....
    Więc autorze tak jak pisze w dokumentacji. Masz wlać olej silnikowy powtórzę silnikowy, o tej lepkości. I nie ma ich 5tyś rodzajów.
    Instalalator
    Level 5  
    Dzięki za podpowiedzi - zalewam przekladniowo hydrauliczny, zamykam temat
    Instalalator
    Level 5  
    Dzięki za podpowiedzi - zalewam przekladniowo hydrauliczny, zamykam temat

Dodano po 1 [minuty]:

Dzięki za podpowiedzi, zalewam przekladniowo hydrauliczny, zamykam temat