Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scania R500 V8 2006 rok brak mocy

MarekScaniaR560 06 Mar 2021 17:28 624 14
    MarekScaniaR560
    Level 5  
    Witam mam problem ze Scania R500 V8 2006 rok odcina moc w czasie jazdy i wyskakuje przeciążenie sprzęgła, turbo intercooler zmienione, pompka paliwa zaworek też. Jak załapie to idzie jak wściekła a jak nie to ją odcina.
    MarekScaniaR560
    Level 5  
    Właśnie nie ma żadnych błędów, jedyne co się wyświetla to przeciążenie sprzęgła
    HADŻI
    Level 23  
    A obroty idą w górę ? Jaka skrzynia? Podaj vin może jak masz.
    MarekScaniaR560
    Level 5  
    Mam wrażenie jakby obroty szły. Ale nie jestem pewien. VIN 5138780
    HADŻI
    Level 23  
    Sprawdź zużycie tarczy sprzęgła i działanie wysprzęgania.
    MarekScaniaR560
    Level 5  
    A jak sprawdzić działanie wysprzegania? Tarcza nie jest idealna. Ale sprzęgło dobrze chodzi. Gdyby się ślizgało to byłoby je czuć i byłyby opiłki w obudowie a nie ma nic.
    darfur5
    Level 34  
    Przeciążenie sprzęgła w twoim przypadku jest spowodowane spadkiem mocy silnika a zapiętym wysokim biegiem na skrzyni choć nie twierdzę ,że zużycie samego sprzęgła też wchodzi w grę zależy ile ma przejechane kilometrów. Może się wydawać nieco głupie to co zaproponuję ale sprawdź filtry paliwa bo o tym elemencie nie napisałeś czy był wymieniany.
    MarekScaniaR560
    Level 5  
    Filtry też były zmienione. Według mnie to jest coś z elektryką bo jak załapie to idzie a jak nie to jest takie wrażenie jakby coś ją trzymało.
    darfur5
    Level 34  
    Jeśli podejrzewasz elektrykę to powinny pojawić się błędy. Zapewne nie są aktywne ale warto wejść w menu i sprawdzić historię lub podpiąć komputer.
    MarekScaniaR560
    Level 5  
    Sprawdzałem komputerem błędy i nie ma. To jest dziwny przypadek bo błędów brak i auto nie jedzie.
    darfur5
    Level 34  
    Jakim programem sprawdzałeś i jakie sterowniki. Cudów nie ma to tylko mechanika a może zauważyłeś coś nietypowego np. niedziałający tempomat lub pedał gazu nie działa w pełnym zakresie lub cokolwiek innego.
    MarekScaniaR560
    Level 5  
    Programem Scania sdp3. Ogólnie błędy. Czy wtryski mogą coś mieć do rzeczy?
    MarekScaniaR560
    Level 5  
    Problem rozwiązany, odpielem wtyczkę od czujnika wstecznego i auto jedzie w trakcie jazdy załączał się wsteczny i dlatego było ograniczenie mocy.
    darfur5
    Level 34  
    MarekScaniaR560 wrote:
    trakcie jazdy załączał się wsteczny i
    A pytałem czy zauważyłeś coś nietypowego no chyba że to typowa usterka.