Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

A6 C6 2.0 TDI PD BLB - Chmura nie spalonej ropy przy odpalaniu na zimno.

Pitejro1 06 Mar 2021 19:17 1581 11
    Pitejro1
    Level 10  
    Witam

Auto po odpaleniu na zimno wali chmurę nie spalonej ropy, pierwsze odpalanie z rana trochę trwa, do 5 sekund zanim zapali.

Czy może ktoś kumaty zerknąć na parametry wtrysków bo, uważam że tu jest problem. Korekcje bardzo duże po odpaleniu, a po 3 minutach pracy wszystko wraca do normy, silnik nie dymi, ma moc, pracuje równo.

Pierwsze dwa zdjęcia na zimno, kolejne dwa po pięciu minutach pracy silnika.

Bardzo prosze o radę.
    dunek1
    Level 6  
    Sprawdź czujniki temperatury i czy załączają się świece żarowe
    T5
    Admin of Cars group
    Po pierwsze, proszę poprawić pisownię.
    Po drugie, ten skaner narobi więcej chaosu niż jest z niego pożytku.
    Po trzecie, odpalanie poranne przy jakich temperaturach zewnętrznych?
    Po czwarte, jakie są twoje zdolności manualne przy tzw, grzebaniu przy aucie?
    Millaka
    Level 22  
    A jaki kolor ma ta "chmura"? Powietrze w układzie paliwowym też powoduje trudności z porannym odpaleniem i jasną "chmurę".
    Pitejro1
    Level 10  
    Pisownię poprawiłem.
    Temperatura na zewnątrz około zera stopni.
    Moje zdolności manualne są wystarczające aby dokonać napraw ale muszę wiedzieć co mam robić. Walczę z tym już jakiś czas.
    Czujnik temperatury sprawdzony, świece grzeją jeszcze przez parę sekund po zgaszeniu kontrolki, dogrzewanie działa.
    Z wydechu po odpaleniu wydobywa się biały dym przez 2-3 sekundy o zapachu nie przepalonej ropy, tak jak by świece nie grzały w starym Mercedesie.

Przy aucie robiłem już:
    - sprawdzenie świec żarowych - swszystko sprawne - grzeją ładnie robią się czerwone.
    - wymiana uszczelniaczy pompowtryskiwaczy
    - wymiana pompy tandemowej
    - pompa w zbiorniku sprawdzona daje ciśnienie
    - pomiar pompy tandemowej pod względem ciśnienia - prawidłowe
    - filtr paliwa oraz zaworek gorącego paliwa na filtrze
    - w przewodach paliwowych brak powietrza - założone bakielitowe

Przez pewien czas miałem problem z EGR i jeździłem na otwartym - może to ma jakiś związek.

Ogólnie auto porobione na tip top a tu taka BUŁA z odpalniem.
    Kolejne odpalanie wzorowe.
    Millaka
    Level 22  
    Skoro dymi na biało to szukaj nieszczelności w układzie paliwowym, możesz też zamontować przed lub za filtrem paliwa zawór zwrotny i na pewno zobaczysz poprawę.
    T5
    Admin of Cars group
    Millaka wrote:
    Skoro dymi na biało to szukaj nieszczelności w układzie paliwowym, możesz też zamontować przed lub za filtrem paliwa zawór zwrotny i na pewno zobaczysz poprawę.

To jest żart, czy Ty tak na serio?
    Millaka
    Level 22  
    Dlaczego żart? Myślisz, że to nadmiar paliwa czy może woda w tłumiku?
    Pitejro1
    Level 10  
    Zawór zwrotny zamontowałem profilaktycznie pomiędzy filtrem a pompą tandemową i żeczywiście się nieco poprawiło. Gdzie mogą wystąpić nieszczelności skoro wykonałem już czynności opisane w poprzednim poście. Prosze o sugestię.

Czy jeśli jeździłem z otwartym EGR przez pewien czas to czy czasami nie mam zawalonych zaworów sadzą połączoną z resztkami oleju z wyświechtanej już turbiny?
    Tylko że to chyba korekcje były by cały czas nie dobre a tu zaraz po odpaleniu wracają do normy.

Czyżby wtryski nie trzymały parameterów na zimo?

Jedno wiem na pewno że do cylindrów trafia ropa która podczas kręcenia rozrusznikiem nie zostaje spalona i teraz pytanie czy nie są spełnione warunki do zapłonu? Czy ropy jest podane za dóżo lub/ albo jest żle rozpylona.
    ignac112
    Level 21  
    Auto od razu po rozruchu pracuje dobrze, czy są jakieś anomalia?
    Przy zmianie gumek zwróciłeś uwagę na stan wałka oraz gniazd pompowtrysków?
    Pitejro1
    Level 10  
    Samochód po rozruchu pracuje od razu poprawnie, jest tylko problem z opdalaniem jak wystygnie do zera, trzeba pokręcić z pięć sekund. Zapala, chmóra dymu przez 3 sekundy i potem już o.k
    Gniazda pompowtrysków takie sobie ale nie wybite. Wtrysk jest mocowany dwoma śrubami. Wałek w porządku jest, krzywki są na rolkach.