Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralko-suszarkę do 5,5-6 tys ?

lisekx 09 Mar 2021 18:49 954 6
    lisekx
    Level 14  
    Jaką polecicie, jeśli mielibyście kupować dla siebie. Najważniejsze, to aby była cicha i dobrze potrafiła suszyć ubrania. Osobne urządzenia nie wchodzą w grę.
    Co myślicie na temat poniższych modeli ?
    AEG L9WBC61B
    Electrolux EW9W161B
    LG F4DV910H2
    HAIER I-Pro 7 HWD120-B14979
    Bosch WDU8H54EPL
    Miele WTD160 WCS
    Smeg LSE147
    Samsung WD10N84INOA
    Samsung WD90T954ASH
    Piasek80
    Level 31  
    Oddzielnie pralkę i oddzielnie suszarkę.
    Wyjdzie i tak taniej.
    lisekx
    Level 14  
    Piasek80 wrote:
    Oddzielnie pralkę i oddzielnie suszarkę.
    Wyjdzie i tak taniej.

Niewyraźnie napisałem, że osobne urządzenia nie wchodzą w grę ?
    Kamil0219
    Level 17  
    Witam :D

Wybierał bym pomiędzy Boschem a LG.
    AEG i Electrolux na wstępie sobie odpuść - raczej słaba jakość wykonania, Samsung - podobnie, choć zdarzają się pozytywne opinie.

Jeśli chodzi o LG, model który podałeś ma bardzo dużą pojemność przy jednocześnie niewielkiej głębokości - ze względu na napęd direct drive.

Wybór należy do Ciebie i nikt nie może dać Ci gwarancji, że sprzęt będzie służył niezawodnie długie lata. Natomiast jeśli chodzi o jakość wykonania, prania i suszenia - zarówno z Boscha jak i LG powinieneś być zadowolony.

Pozdrawiam :d
    lisekx
    Level 14  
    Tylko jak z poziomem suszenia w Bosch czy LG, gdyż z tego co wyczytałem to Electrolux i AEG jako jedyne mają pompy ciepła ?
    Kamil0219
    Level 17  
    Poziom suszenia powinien być tak samo dobry, jedynie suszarka z pompą ciepła zużywa mniej wody (nie chłodzi skraplacza wodą).

Jednak nie wiem czy jest to warte niższej jakości wykonania urządzenia.

Poczekajmy, może wypowie się osoba która posiada któryś z wymienionych modeli :D
    mrice
    Moderator of Home appliances
    lisekx wrote:
    Tylko jak z poziomem suszenia w Bosch czy LG, gdyż z tego co wyczytałem to Electrolux i AEG jako jedyne mają pompy ciepła ?

O ile kojarzę, to prekursorem pomp w pralkosuszarkach było Miele. Nie mniej pompa nie jest wyznacznikiem poziomu wysuszenia tylko modą na A+++ która tak na prawdę jest funta kłaków warta.

Kamil0219 wrote:
    jedynie suszarka z pompą ciepła zużywa mniej wody (nie chłodzi skraplacza wodą).

Tyle tylko, że układ suszarki bez pompy również nie chłodzi skraplacza, a w pralkosuszarce bez pompy skraplacza nie ma.

Inna kwestia, wiekszość moich klientów którzy posiadają pralko-suszarki przyznaje, że ukłąd suszarki wykorzystują bardzo rzadko albo wcale. Zwykle jako powód podają czas cyklu i mocne wygniatanie, czasem wręcz niemal uniemożliwiające doprasowanie.
    Osobiście zapierał bym się jak kot na cztery łapy przed pralkosuszarką, suszarka fajna sprawa, ale jako osobne urządzenie.