Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornica 12V/220V prosto i tanio.

lukashb 21 Oct 2005 11:13 136639 246
Suntrack
  • Suntrack
    lyli
    Level 15  
    Witam

Jeśli podłączyłeś stabilizator tak jak na schemacie pare postów wyżej to radzę na dodatnim biegunie przed stabilizatorem dać rezystot od 10 do 47 om to powinno pomóc jeśli nadal będzie to samo to wywal ten stabilizator i zasil go tylko przez ten rezystor.

Pozdrowionka i odpisz co i jak wyszło.
    fald
    Level 13  
    A ja mam pytanie co mozną dać za ten układ 404 7?? Pytam bo koleś w sklepie powiedział że nie ma bo nikt tego układu nie kupuje. Z góry dzieki za pomoc.:D
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Można zastosować zamiast niego generator tranzystorowy.
    lechoo
    Level 39  
    Lepiej SG3525, działa od 50Hz i pozwala na ustawienie tzw. czasu martwego, dzięki czemu przebieg na wyjściu przetwornicy zamiat chamskiego prostokąta będzie bardziej przypominał sinusoidę - producenci UPS-ów nazywają to "zmodyfikowaną sinusiudą" - górny przebieg:

Przetwornica 12V/220V prosto i tanio.
    fald
    Level 13  
    :arrow: żarówka rtęciowa
    zrobiłem juz układ na generatorze tranzystorowym ale nie bardzo to chce działać (a już o zasileniu lutownicy to można zaponieć). Ten z 9 strony tego tematu pod tym mikroprocesorem jest schemat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic324149.html
    Teraz bede kombinował ze zmianą tranzystorów na mosfety albo coś, ale czekam też na inne propozycje. Ma być proste i w miare tanie. Pozdrawiam.
    P.S. A własnie ostatnio kupiłem w biedronce świetlówke 8W na gniazdo zapalniczki dosyc fajnie to zrobili 2 tranzystory 2 kondy i ze 2 rezystory i cewka.

Dodano po 4 [minuty]:

:arrow: lechoo
    Dzięki za propozycje, ale czekam na coś prostszego i zapomniałem dodać, że nie zależy mi żeby na wyjściu był sunus lub coś podobnego (nie będe zasilał silników). Chodzi mi przede wszystkim o żarówki energoosczędne.
    lyli
    Level 15  
    Witam!

Znaczy to że potrzebujesz przetworki na kilka watów to proponuje ci na układzie ne 555 i jednym tranzystorze mosfet ,będzie ci jeszcze potrzebny mały transformatorek,schemat gdzieś jest na elektrodzie jeśli nie znajdziesz to poszukam i jak trzeba prześle.

Pozdrowienia
    sebisol1234
    Level 14  
    Czy przetwornicą z pierwszego postu można zasilać filtr akwariowy o mocy 10wat i grzałkę akwariową o mocy 100w. Za szypie odpowiedzi Dziekuję.
  • Suntrack
    sebisol1234
    Level 14  
    Może ktoś ma schemat prostej przetwornicy na której pociągnie filtr od akwarium o mocy 10w.
    PS. Pilne
    Popak
    Moderator on vacation ...
    sebisol1234 wrote:
    Może ktoś ma schemat prostej przetwornicy na której pociągnie filtr od akwarium o mocy 10w.
    PS. Pilne

Witam
    Jak kolega chce zasilić dwa urządzenia 100 i 10W to może kupić przetwornice 150 albo 200W na allegro kupisz za 80zł i przebiegiem czystym sinusem. Czy opłaca sie robić?

Pozdrawiam
    sebisol1234
    Level 14  
    Dla samej satysfakcj myślę że tak. A czy tą przetwornicą można zasilać mały telewizor.
    sebisol1234
    Level 14  
    Dzięki za odpowiedz.
    Pozdrawiam
    Lashred
    Level 14  
    Ja tez mam zamiar zbudować taką przetwornicę tylko, że o mocy około 40w, ma w końcu zasilać tylko świetlówkę kompaktową. A tak przy okazji to jaki UPS radzilibyście mi przerobić na przetwornice sinusoidalną 12v-230v.
    Dodam że moc jaka bym pobierał ciągle to nie mniej niż 250w CIĄGLE. I jeszcze raz przypomnę że na wyjściu musi być SINUS!!! Za wszelką pomoc z góry dziękuję...

Dodano po 6 [minuty]:

Przypomniało mi się, że w razie potrzeby mogę wymienić trafo na toroid, ale tylko np. 12v-230v.
    Jeśli za trafem miało by byc około 310v to zmiana nie wchodzie w grę, bo takie trafo by sporo kosztowało zbyt dużo... :(
    Kramer16
    Level 14  
    Witam
    Czy do tej przetwornicy z pierwszego posta mogę zastosować trafo 100W 2x15V??

Pozdrawiam
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Jeśli zastosujesz ten transformator, to będziesz miał zbyt małe napięcie na wyjściu, chyba, że zasilisz przetwornicę wyższym napięciem.
    Arti-
    Level 12  
    Witam!
    Jakieś 10 lat temu zbudowałem przetwornicę 12/220.
    Wyciągałem z niej momentami prawie 2kW.
    Ostatnio bardzo mocno eksploatowałem ją na działce i przy wiertarce z regulatorem zaczęła mi trochę brzydko pracować. Dokładałem kondensatory na uzw. pierwotnym, żeby przepięć nie było i przypadkiem zrobiłem zwarcie. Poszły mi tranzystory RFP50N05 i już nie mogę ich nigdzie kupić. Wstawiłem IRFZ48 i wybuchły przy starcie bez obciążenia. Kupiłem w sklepie internetowym, ale przysłali mi RFP50N05L, po dwóch godzinach pracy radiator stopił mi obudowę. Schematu już nie mam. Może ktoś ma jakąś radę?? Może jakieś inne dobre tranzystorki? Teraz przetwornica ciągnie o wiele więcej mocy niż z niej pobieram :-(
    kroczusiek
    Level 14  
    Bardzo się cieszę że trafiłem na ten temat ;) schemat z 1 postu i 2 schemat przypadły mi do gustu ;).Akurat potrzebuję prostej przetworki do zasilania kompaktów ;)

Jakich tranzystorów oprócz buza można dać w 1 schemacie?A w drugim schemacie na 555 jakie te treanzystory mają być?

PS.Arti- ,o ile mnie pamięć nie myli przewinęły mi się te tranzystory przez ręce gdy robiłem oględziny w szafie-postaram się ich poszukać,gdyż jeszcze będę szukał scalaków 4047 z zapasów w szafie ;)
    Arti-
    Level 12  
    Dziś naprawiałem i testowałem moją przetwornicę, wstawiłem RFP50N06, ale to nie to samo, lekko grzeje się radiatorek z tymi nowymi RFP... obciążałem na jakieś 300, może 400W. W sobotę będę obciążał na ok 1000W.
    Aha te stare tranzystory były firmy Harris, nie do zabicia w normalnych i nie tylko warunkach. Te nowe są chyba firmy Fairhild, chyba dobrze napisałem. Wszystkie inne IRFZ to była porażka wybuchały na starcie.
    Jak mi teraz wybuchnie ta przetwornica to raczej nie będę jej już naprawiał. Już zastanawiałem się nad kupnem nowej...
    A tak w ogóle to bardzo polecam RFP50N05 firmy Harris, są bardzo wytrzymałe i można je bez problemu łączyć równolegle :-)
    Dzięki za dobre chęci kroczusiek :-)
    Jakby coś to będę prosił, ale w mojej przetwornicy siedzi ich 10 szt. :-)
    Edek45
    Level 29  
    Do Arti,ja od roku mam przetwornicę zrobioną na IRFZ48(12szt)i nic mi nie wybucha
    Arti-
    Level 12  
    Moja jest taką dość "chamską" przeróbką przetwornicy na końcówkach bipolarnych i do tego jeszcze samorobny transformator, na którym występują straszne przepięcia. Ale dopóki przypadkiem nie spaliłem tranzystorków to nawet nie wiedziałem za bardzo, że taki tam problem występuje, tylko z wiertarką mi brzydko pracowała i z niektórymi odbiornikami indukcyjnymi, np świetlówkami. z reguły ten problem rozwiązywałem żarówką podłączoną na wyjściu, ale chciałem sobie polepszyć...
    A swoją drogą jestem ciekaw jak masz podłączoną końcówkę, bo ja mam wszystkie bramki równolegle i może to powinienem zmienić?
    A jaką moc ma Twoja przetwornica?
    Edek45
    Level 29  
    U mnie bramki też podłączone są równolegle,tylko przez rezystory 22ohmy,sterowanie mosfetów z SG3524,trafo 630VA starego typu,przerobione z transformatora 24V,drut na uzwojeniu 12V, fi 3mm.
    Jaka moc trudno powiedzieć,podłączałem na próbę dwa żelazka i chodziła dobrze,tranzystory nie były zbyt gorące,bo mają spory radiator,mocniej grzało się uzwojenie 12V.Z tak dużej mocy nie korzystam,staram się aby moc nie przekraczała 300W,ponieważ szkoda mi akumulatora(180ah i ładowany jest z elektrowni wiatrowej o średnicy śmigła 3,60m)
    Przetwornica jest zrobiona wg tego projektu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1482958#1482958
    Arti-
    Level 12  
    Dziś obejrzałem sobie starego UPSa APC i tam też każda bramka osobno jest przez 22Ω, poza tym jest sporo diód, między innymi Zenera.
    Patrzę na schemat Twojej przetwornicy i zainteresowały mnie elementy R9, R10, D9, D10. Muszę spróbować, u mnie tego nie ma. Transformator mam 600W, do uzwojenia 220V dowinąłem chyba ok 50zw. a pierwotne zrobiłem z dziewięciu równocześnie nawijanych drutów o średnicy 1,2 mm, może dlatego mam takie przepięcia. Na trafo dałem kondensatory z rezystorami i teraz mam tam szpilki o amplitudzie 55V, ciekawe jakie były bez tych kondensatorów. Prawdopodobnie te szpile przebijały bramki i pożar gotowy. Nie stosowałem do tej pory żadnych bezpieczników, a tranzystory mocy były podłączone na stałe do zasilania. Używam czterech akumulatorów 12V/42Ah ładowanych w pracy lub w piwnicy, ale też myślę o wiatraku. Na razie i tak muszę wszystko wozić z sobą ze względu na złodziei.
    Arti-
    Level 12  
    Witam!
    Przetwornica działa już prawie idealnie, tak naprawdę to trzeba by było całą elektronikę wymienić bo nie pasuje ona do MOSFETów.
    Bramki podłączyłem przez rezystory 22Ω i całość zabezpieczyłem rezystorem i zenerką 9V do masy. Przy mocy ciągłej tranzystory już się nie grzeją. Dość ciepły jest tylko trafo.
    Ostatnio bardziej mnie interesują nowoczesne przetwornice, tj. takie, gdzie 12V jest kluczowane z wysoką częstotliwością i zamieniane na prąd stały o napięciu ok 300V, i dopiero kluczowany na 50 Hz. Dzięki temu trafo mamy malutkie i możemy bez problemu podłączać obciążenia indukcyjne...
    Arti-
    Level 12  
    Witam!
    Widzę, że temat przetwornic się nieco już znudził, moja paracuje teraz w miarę normalnie, nie pali się. W przyszłości chcę jeszcze zmienić stopień sterujący MOSFETami i automatykę regulacji napięcia.
    Dziekuję Edkowi45 za punkty, dzięki nim mogłem przejrzeć kilka dokumentacji, trochę poczytać o teorii i projektach, dzięki którym moja maszynka nadal mi służy i co ciekawsze wcale się teraz nie grzeje :-)
    Pozdrawiam
    mane86
    Level 12  
    Zamiast BUZ11 dałem IRFZ44 i mi nie działa :(
    Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego??
    nowakus
    Level 19  
    Witam!!
    Także chcę zrobić tą przetwornice z pierwszego posta. Miałem w domu transformator 2x9V (z magnetowidu)
    i polutowałem na pająka i tak za BUZ-em świeciła się żarówka ale po podłączeniu transformatora zrobiło się zwarcie (trafo robi zwarcie) więc odłączyłem ten trafo i podłączyłem bez układu sterowania (CD4047 + BUZy) ono robi spięcie (na zasilaczu od kompa włącza się zabezpieczenie, a aku musuje) może muszę znaleźć inny transformator ale sam układ bez trafa działa ale nie mam dostępu do oscyloskopu i nie wiem czy układ "robi" jakąś częstotliwość (czy działa)
    Dziękuję za dopowiedz!!!
    Pozdrawiam!!!
    Anonymous
    Anonymous