Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dwukierunkowy licznik energii GAMA 350 - przegląd parametrów

KLONIK06 10 Mar 2021 18:07 130506 129
    DiZMar
    Level 43  
    cici wrote:
    siedzi sie wieczorem jak złodziej z latarką w płocie przy liczniku grzebie

Ja mam lepiej, bo licznik w moim wiatrołapie (wewnątrz). Nikt nie widzi, że zaglądam do niego.
    electric6098
    Level 6  
    >>20453834
    PGE takie uznaje w swoich przetargach również je wdraża Warszawski operator E.ON w wersji PLC, wszystkie Elgama to chinczyki przebrane za Litwina, Tauron również idzie w chinszczyzne Sanxing i Kaifa, do PV zazwyczaj idą tam S34U18,
    Energa sukcesywnie wdraża tylko Otusy i sagemcom wszystkim swoim odbiorcą nie ważne czy mają PV czy nie.
    Enea Iskraemeco (Iskra) AM550 i Otusy, oba modele tych liczników na Enea mają dodatkowo porty P1 współpracujące z urządzeniami smart home
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.
    Czytam i czytam i dalej mam w głowie mętlik . Czy ktos z kolegów mi wyjaśni czy dobrze interpretuje pracę PV i licznika Gamma 350 ? Moje wątpliwości są spowodowane za małą autokonsumpcją . Ja interpretuje pracę licznika następująco. PV pracuje i falownik pokazuje że w danej chwili produkuje 4,5kW. Czyli na każdą fazę idzie 1500W. Jeśli włączę pralkę która pobiera powiedzmy 2000W na jednej fazie to 1500W idzie do pralki z PV a brakujące 500W jest dobierane w sieci ? A co się dzieje z energią produkowaną na pozostałych dwóch fazach ? Czy ona jest wprowadzana do sieci w tym samym momencie ? Jeśli tak to zeby nie wprowadzać jej do sieci powinienem obciążyć te 2 fazy innymi urządzeniami ? Czy moja interpretacja jest własciwa ? Mam watpliwości gdyż dzisiaj na przykład PV wyprodukowała 19kW a licznik zarejestrował że wprowadzono do sieci 15kW a cały dzień bylismy w domu i gotowanie , pieczenie pranie szlo pełną parą. Sądziłem że wprowadzona do sieci energia będzie znikoma a tu prawie nic nie skonsumowałem a wiekszość oddałem. Proszę o wyjasnienie . Proszę też na jakich kodach licznika sprawdzę pobór prądu na poszczególnych fazach ? Pozdrawiam
    DiZMar
    Level 43  
    Tutaj masz kody tego (i innych chyba też) licznika.
    Informuję Ciebie, że od 01.04.2022 jest bilansowanie godzinowe co oznacza, że w każdej godzinie (00h00m00s-00h59m59s następnie 01h00m00s-01h59m59s i.t.d) jest sumowana energia oddana na 3 fazach oraz pobrana na 3 fazach a różnica tych energii jest zapisywana w magazynie wirtualnym (stare zasady) jeżeli oddana większa od pobranej lub do skompensowania z magazynem (x0,8) jeżeli pobrana większa od oddanej. Oddana to produkcja po odjęciu autokonsumpcji. Jest to niezależne w jakich proporcjach są obciążone fazy.
    Bilansowania godzinowego nie robi licznik tylko system ZE na podstawie odczytów z licznika co godzinę. W przypadku nowych zasad różnice powyższe są odpowiednio do zapłaty przez ZE i przez odbiorcę oraz kompensata wartościowa.
    DarekRz4
    Level 24  
    Dziękuję za wyjaśnienia, ale :
    Czy jeśli teraz mam piec elektryczny do grzania wody 12kW ( ma 3 grzałki po 4kW każda) i go włączę podczas produkcji fotowoltaiki 4,5kW to piec będzie dobierał brakującą energię w ilości 7,5kW i za to będę musiał zapłacić. Ale jeśli wymienię te 3 grzałki na 3x po 1,5kW i go włączę podczas produkcji 4,5kW to teoretycznie nie zapłacę nic za zagrzanie wody czy tak ? Dlatego chodziło mi oto żeby pobierać energię z róznych faz jednocześnie celem wiekszej autokonsumpcji . Chodzi o to żeby licznik pokazywał wartość zbliżoną do zera w pozycji pobór energii . Czy dalej jestem tępy i czegoś nie rozumiem ?
    DiZMar
    Level 43  
    Jak zmniejszysz moc grzałek a piec będzie pracował ten sam czas to dopłacisz mniej albo wcale. Jeżeli będzie pracował odpowiednio dłużej to tylko wydasz kasę na modyfikację. Zmiana polegająca na rozdzieleniu z 1 fazy na 3 fazy nie zmieni ekonomi ze względu na bilansowanie godzinowe.
    DarekRz4
    Level 24  
    No piec będzie pracował dłużej żeby nagrzać tą samą ilość wody. Czyli reasumując nie ma znaczenia czy włączę 3 urządzenia pradożerne obciążające tylko jedną fazę na przykład zmywarkę, pralkę i żelazko czy każde z tych urządzeń będzie pracowało na innej fazie ? Wydawało mi się że w tym drugim przypadku licznik nic nie naliczy ( w uproszczeniu) kiedy PV będzie pracowało z dużą mocą , a kiedy obciążona będzie tylko jedna faza naliczy to co będzie dobierane z sieci na tej fazie. No chyba że to jest tak że to co będzie szło jako pobór na jednej fazie to na dwóch nieobciązonych przeze mnie fazach będzie szło jako oddanie do sieci ? Czy to tak działa ? Moja instalacja działa na nowych zasadach tak na marginesie. Gdyby to tak działało to wszystko było by dla mnie jasne :) .
    jarek12613
    Level 12  
    Witam, pytanie moje dotyczy uśrednionego napięcia na poszczególnych fazach. Jaki okres czasowy jest brany do wyliczenia w momencie kiedy sprawdzam odczyt na liczniku. Czy jest to średnia godzinowa czy dobowa i tak dalej.

Dzwoniłem do ZE w sprawie wysokiego napięcia w sieci i wyłączania się falownika PV. Facio przyjął zgłoszenie i powiedział, że muszą wykonać bodajże całodobowy pomiar przez tydzień. Nie lepiej sprawdzić odczyt z licznika(GAMA350)?
    Pytanie mam jeszcze ,jeśli wiecie, co ile jest dokonywany zdalny odczyt. Mam podejrzenie, iż sąsiad zmienił ustawienia kodu kraju np na UK i ładuje oporowo. Czy jego licznik wyłapie, że to on zawyżył napięcie, czy też wejście w ustawienia(menu) jego falownika dopiero to pokaże. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
    DiZMar
    Level 43  
    jarek12613 wrote:
    pytanie moje dotyczy uśrednionego napięcia na poszczególnych fazach

Napięcie ni jak się ma (ma się to w minimalnym niezauważalnym stopniu) do ilości energii pobranej czy oddanej. Jedynie przekroczenie określonej wartości górnej lub dolnej przez określony czas (nie chwilowe) może wyłączać falownik.
    jarek12613
    Level 12  
    Witam, nie do końca żeśmy się zrozumieli chyba. Może ktoś jeszcze coś.

Jednak najbardziej chodzi mi o to, czy wizyta pracownika, czy też same zdalne odczyty z licznika wskażą, że ustawienia falownika są, czy też były zmienione na inny kraj, gdzie dopuszczalne napięcie w sieci wynosi np 260V, bo w Polsce falownik OFF przy 253V czy też tuż po przekroczeniu tego napięcia.
    DiZMar
    Level 43  
    jarek12613 wrote:
    w Polsce falownik OFF przy 253Vczy też tuż po przekroczeniu tego napięcia.

Nie jest tak do końca. 1 maja miałem nawet 300 V a często ponad 260 V i falownik niekoniecznie wyłączał się. Na filmie w końcowej części już bez podświetlenia widać nawet wskazanie z 4 z przodu (bardzo krótko). Była awaria w sieci. 1 maja o 6.13 zgłosiłem na 991 a o 8.30 wizyta monterów PGE i było naprawione . Aby wyłączył się pozanormatywny stan napięcia musi trwać pewien czas. Oto wskazania falownika u mnie bez wyłączania się go mimo napięcia poza granicami dopuszczalnymi.
    Dwukierunkowy licznik energii GAMA 350 - przegląd parametrów Dwukierunkowy licznik energii GAMA 350 - przegląd parametrów Dwukierunkowy licznik energii GAMA 350 - przegląd parametrów Dwukierunkowy licznik energii GAMA 350 - przegląd parametrów
    Karwos00
    Level 12  
    Panowie, czy w tym liczniku Czyli gama 350 można odczytać ilość kWh oddanych do sieci każdego dnia. Poszczególne miesiące chyba można- przynajmniej na fakturze są. Ale chodzi mi o np kolejne dni każdego miesiąca- w ten sposób mógłbym sprawdzić jaka jest autokonsumpcja każdego dnia a nie tylko srednimiesieczna.

Dzięki.
    DiZMar
    Level 43  
    Karwos00 wrote:
    Panowie, czy w tym liczniku Czyli gama 350 można odczytać ilość kWh oddanych do sieci każdego dnia.

W PGE (możliwe, że od innych też) można zamówić i otrzymać wykaz wraz z bilansowaniem godzinowym energii oddanej i pobranej za dowolny okres po 01.04.2022 w każdej godzinie (godzina po godzinie) z możliwością obrabiania statystycznego (Excel). Z licznika jak to odczytać to nie wiem.
    Karwos00
    Level 12  
    Zastanawia mnie co oznacza lampka prąd wsteczny.
    Pv produkowało ok 2kw. Odbiorniki na 1 fazie pobierały ok 3.5kw. Na innych fazach od 0.5 do 3kw. (Ładowarka EV , indukcja itp. )

A lampka "prąd wsteczny" się świeciła.
    Czy ona świeci jakby jeszcze przed bilansowaniem ? A licznik tam sobie to bilansowanie robi w tle.
    DiZMar
    Level 43  
    Karwos00 wrote:
    ona świeci jakby jeszcze przed bilansowaniem ?

Tak. Licznik nie bilansuje fazowo. Robi to system dostawcy na podstawie cogodzinnych odczytów z licznika. Na wykazie jaki można uzyskać od dostawcy jest suma energii oddanej i pobranej w danej godzinie (3 faz). Ich różnica to wynik na plus lub minus właściciela instalacji PV (wirtualny magazyn lub energia do rozliczenia z tym magazynem).
    Karwos00
    Level 12  
    To w takim razie co pokazuje pozycja 2.8.0? To jest wskazanie przed zbilansowaniem i pozycja zmniejszy się po uwzględnieniu bilansowania ?
    Ale z drugiej strony licznik tylko zlicza, a nie bilansuje - ale też raczej nie odbiera danych z systemu dostawcy.

Jak to z tymi wskazaniami jest ?
    DiZMar
    Level 43  
    Karwos00 wrote:
    To w takim razie co pokazuje pozycja 2.8.0?

Ta pozycja 2.8.0 pokazuje ilość energii oddanej do sieci od początku (od zainstalowania licznika). Bilansowanie nie ma wpływu na to wskazanie. U mnie jest to już za prawie 2 lata (w sumie). Podobnie pozycja 1.8.0 to ilość energii pobranej z sieci od początku i też nie uwzględnia bilansowania.
    DiZMar
    Level 43  
    Po bilansowaniu godzinowym przez system operatora wychodzi sporo korzystniej niż odczytując sumaryczne wskazania (1.8.0 i 2.8.0) z licznika. Prawo wymusiło to od 01.04.2022r.
    Robyn212
    Level 16  
    DiZMar wrote:
    Karwos00 wrote:
    To w takim razie co pokazuje pozycja 2.8.0?

Ta pozycja 2.8.0 pokazuje ilość energii oddanej do sieci od początku (od zainstalowania licznika). Bilansowanie nie ma wpływu na to wskazanie. U mnie jest to już za prawie 2 lata (w sumie). Podobnie pozycja 1.8.0 to ilość energii pobranej z sieci od początku i też nie uwzględnia bilansowania.

Wszystko zależy od tego czy licznik ma włączone bilansowanie wektorowe czy nie.
    W PGE, nie wiem czy we wszystkich rejonach ale u mnie tak, liczniki wymieniane przy zakładaniu PV były na takie, które miały włączone bilansowanie wektorowe (gamma 350) i wskazanie z pozycji 2.8.0 to wskazanie energii oddanej do sieci po zbilansowaniu wektorowym, bodajże 15-minutowym a nie jak leci suma energii oddanej z wszystkich faz. Wartości te pokrywają mi się z wartościami z zamela mew-01 z bilansowaniem wektorowym. Od kwietnia zeszłego roku ustawa narzuciła bilansowanie wektorowe godzinowe, które jest realizowane przez dostawców energii w własnych systemach. Z tego względu OSD nie musiało przeprogramowywać swoich liczników i bilansowanie na nich pozostało takie jakie było pierwotnie.
    Nie można jednoznacznie odpowiedzieć czy pozycja 2.8.0 pokazuje energię oddaną po zbilansowaniu wektorowym czy nie ponieważ to zależy od tego co mamy ustawione na liczniku. A jeżeli nie wiemy to musimy przeprowadzić test z pomiarami.
    tzakrzewski8
    Level 2  
    Czesc,

Mam pytanie dotyczace pobieranej w danej chwili energii. Ktore pozycje o tym mówią? Nie wszedzie moge zainstalowac przenosny kontakt do sprawdzania zuzycia a chcialbym sprawdzic ile w danej chwili jest pobieranych kwh. Czy to chodzi o pozycje z fazami np. 71.7.0 Prąd chwilowy, faza L3?

Z gory dziekuje za odpowiedz:)
    DiZMar
    Level 43  
    tzakrzewski8 wrote:
    Mam pytanie dotyczace pobieranej w danej chwili energii.

Gdybyś przeczytał ten temat w całości to nie miałbyś tego problemu. Podpowiadam. Wyjaśnione w poście #75 15 Wrz 2021 16:12 tego tematu.
    PS.
    tzakrzewski8 wrote:
    w danej chwili energii.
    tzakrzewski8 wrote:
    Czy to chodzi o pozycje z fazami np. 71.7.0 Prąd chwilowy, faza L3?

Energia chwilowa to nie jest to samo co prąd chwilowy chociaż zależność jest proporcjonalna ale wartości zupełnie inne wyrażane są w zupełnie innych jednostkach. Energia chwilowa czyli właściwie moc w W (watach) a prąd w A (amperach).
    tzakrzewski8
    Level 2  
    Przeczytalem wlasnie ten post i stad wzialem kody poszczegolnych parametrow:) Po prostu nie jestem specjalista i nie wiem co brac pod uwage. Pytanie zatem czy chodzi o ten kod 11.7.0 Prąd chwilowy?
    DiZMar
    Level 43  
    tzakrzewski8 wrote:
    Czy chodzi o ten kod 11.7.0 - prąd chwilowy?

Wcześniej pytałeś o
    tzakrzewski8 wrote:
    Mam pytanie dotyczące pobieranej w danej chwili energii
    czyli o zupełnie inny parametr. Zdecyduj się. Jeżeli chodzi Ci o prąd chwilowy, to tak. Jeżeli o energię chwilową, czyli jak napisałem wcześniej właściwie moc chwilową, to 16.7.0 Moc P, wartość chwilowa.
    tzakrzewski8
    Level 2  
    Hej chodzilo mi o prad chwilowy. Zdecydowanie wychodzi moja niewiedza. Dziekuje!
    tzakrzewski8
    Level 2  
    >>20621587
    Sprawdzilem i niestety w moim liczniku nie ma opcji wyboru 11.7.0. Przeszedlem wszystkie ciagi znakow i taki nie wystepowal. Czy moze byc tak ze prad chwilowy moze byc opisany innym ciagiem liczb?
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.
    Właśnie dzisiaj dostałem rozliczenie za prąd od 12 stycznia do30 czerwca 2023 roku . Jest to czas dzialania u mnie instalacji fotowoltaicznej. 12 stycznia zalozono licznik dwukierunkowy i powiedziano że mogę włączyć instalację. Mam taryfę G12w. Czytam to rozliczenie i moim oczom ukazują się ceny. I tak jest tabela opisana jako : Wyliczenie wartoś i sprzedaży na podstawie danych pomiarowych za okres 12.01.2023- 30.06.2023 i tu zaczyna się moja niewiedza bo od 12stycznia do06 lutego liczą mi za taryfę dzienną 0,48770 netto a za nocną 0,34290 ,ale już od 07 lutego do 30 czerwca liczą dzienną i nocną w takiej samej cenie czyli po 0,69800 zł netto . Tego nie rozumiem gdyż czytam na stronie pge cennik i napisane jest że cena 0,69800 w taryfie G12w obowiązuje po przekroczeniu limitu 2000KW poboru . Co zmieniło się od 07 lutego tegoroku że zrownali mi cenę za energię obu taryf ? Oczywiście zużycie prądu wg wskazań licznika do 06 lutego było na poziomie kilkuset KW ba limit 2000 nie został przekroczony do dziś i pobór jest na dzień dzisiejszy ok. 1800KW . Proszę o wyjaśnienie moich wątpliwosci.