Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sposób połączenia oraz rodzaj regulatora do paneli solarnych

Kamil_elektroda 10 Mar 2021 18:19 579 7
    Kamil_elektroda
    Level 3  
    Mam 7 paneli elastycznych po 12V 250W o parametrach: (Voc) 22,28 V, (Vmp):
    18,00 V, (Imp): 13,88 A. Natężenie zwarciowe 15,12 A.
    Chcę je zamontować na dużej przyczepie kempingowej, gdzie mają zasilać dwa akumulatory 12V po
    250Ah.
    Nie jestem fachowcem, pytanie miałbym takie: Jak najlepiej połączyć te panele i jaki regulator napięcia do nich zastosować, jaką
    przetwornicę 12/230V ? Oraz jak zabezpieczyć całą instalację przed ewentualnym zagrożeniem pożarowym?

Z góry dziękuję za pomoc :)
    waranzkomodom
    Level 20  
    Panele szeregowo, akumulatory szeregowo i regulator ładowania, który obsługuje napięcie do 200V, np. Tracer 5420AN lub Tracer6420AN. Natomiast może być tak, że wersję na 200V jednak trudniej dostać.

Alternatywa to połączenie paneli szeregowo-równoległe, ale do tego konieczna jest parzysta liczba modułów (równoległe połączenie 2 stringów paneli łączonych szeregowo po 3 lub 4). To da napięcie ok. 90V, więc na luzie pójdzie przy kontrolerze, który obsługuje 150V - np. Tracer5415AN czy Tracer6415AN.

Nikt nie odpowie na pytanie, jaka przetwornica, dopóki nie powiesz, jakie odbiorniki chcesz zasilać.
    theo33
    Level 27  
    A dlaczego nie wszystkie moduły równolegle?, skoro chce przetwornicę na 12 to te dwa akumulatory muszą być równolegle

Dodano po 13 [minuty]:

Jednak nie, z obliczenia wychodzi że taki moduł to 250 W a 7 to 1750W i wtedy tracer 5420AN 36V więc 3 akumulatory i przetwornica na 36V
    waranzkomodom
    Level 20  
    theo33 wrote:
    A dlaczego nie wszystkie moduły równolegle?, skoro chce przetwornicę na 12 to te dwa akumulatory muszą być równolegle

To oczywiście słuszna uwaga. Ale założyłem, że skoro przetwornicy jeszcze nie ma, a wszystko ma być przetwarzane na 230V to kwestia czy przetwornica będzie 12 czy 24 jest wtórna. A przy równoległym połączeniu paneli będzie miał prądy o natężeniu 100A, co nie wydaje mi się pożądaną sytuacją, bo nawet przy niedużej odległości między panelami a regulatorem wchodzą przewody grubości 35mm2, a koszt kontrolera ładowania do takiego prądu jest niebagatelny.

Dodano po 13 [minuty]:

Quote:
    Jednak nie, z obliczenia wychodzi że taki moduł to 250 W a 7 to 1750W i wtedy tracer 5420AN 36V więc 3 akumulatory i przetwornica na 36V

Jeśli to będzie używane na kamperze latem, to tracer 5420AN da radę, bo może przyjąć maksymalnie 1875W/24V. A latem moduły na pewno nie będą pracować na ponad 100%. Ale rzeczywiście 6420AN byłoby lepszym wyborem przy 24V.
    Tomkii
    Level 15  
    A jak z tego tracera naładuje akumulator 12V??
    Przecież on prądowo nie da rady.
    Szeregowo-równolegle. Po dwa w szeregu (to daje 500W, po konwersji na 12V daje 41A!). Jak zepniesz 3 to regulator musi mieć prąd maksymalny w okolicach 60A. Więc spinasz tak, żeby nie przekroczyć napięcia regulatora (dodając do siebie napięcia Uoc paneli) i jego maksymalnego prądu (ograniczeniem będzie prąd po stronie 12V). A równolegle łączysz już za regulatorem. Jak widać wyjdą co najmniej 2 regulatory.
    Taka ciekawostka: Tracery lepiej sobie radzą z podbijaniem napięcia niż jego obniżaniem. Tak jakoś im wyszło...
    waranzkomodom
    Level 20  
    Nie wiem, jak sobie radzą z podbijaniem, ale ja mam panele, które pracują na 75V i instalację na 12V i tracer radzi sobie bardzo dobrze z obniżaniem. Mam co prawda model przemysłowy z serii BN, ale nie sądzę, żeby akurat to stanowiło różnicę.

Muszę przyznać, że dla mnie Twój wpis jest niezrozumiały, więc stawiam, że i autor tematu będzie miał problem. Może spróbuj go bardziej napisać jak krowie na rowie, bez skrótów myślowych.

To co nie ulega wątpliwości, to że przy takiej mocy, instalacja na 24V to minimum.

2 mniejsze regulatory mają o tyle sens, że przy jakiejś awarii jest szansa, że będzie trzeba wymienić jeden, a to zawsze taniej. Ale z tego co tu czytałem, takie połączenie potrafi działać gorzej niż jeden duży. Bo jeden ładuje, a drugie nabiera się napięciem akumulatora i działa w trybie float. Poszukam tego wątku.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3736523.html
    Jednej osobie to zadziałało, drugiej nie. Ale być może kluczem jest, żeby model był dokładnie taki sam (ta sama moc nominalna), tak zresztą by wynikało z instrukcji.
    Tomkii
    Level 15  
    Ok. mój błąd... Założyłem, że akumulatory będą połączone równolegle (ja tak mam u siebie, dlatego się zasugerowałem). A nie szeregowo.
    Kamil_elektroda
    Level 3  
    Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie. Pytanie dodatkowe: A jakbym dokupił
    jeden panel oraz spiął całość w 24V, to nadałby się taki regulator?
    https://allegro.pl/oferta/regulator-12-48v-kontroler-solarny-mppt-do-60a-pv-9520817568

Znajomy ma go od roku, na razie nie zgłaszał problemów... Co do
    przetwornicy na 220V, to odbiorniki standardowe, jak w domu: oświetlenie,
    TV, komputer, czasem ekspres do kawy, odkurzacz. I jeszcze jedno, czy
    podobny regulator/inwerter 24V, ale mniejszej mocy nie byłby lepszy, ma
    podobno od razu dawać 220V, działać bez akumulatorów i ładować
    akumulatory w razie potrzeby:
    https://allegro.pl/oferta/3-5kw-inwerter-solarny-3500w-hybrydowy-230v-5000w-9748727216