Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa ciepła viessmann a licznik energii

Stern59 11 Mar 2021 20:53 1116 6
Buderus
    Stern59
    Level 4  
    Witam
    Posiadam pompę ciepła viessmann vitocal 200s oraz licznik energii Fronius z fotowoltaiką. Dla wykorzystania energii własnej chciałem połaczyć licznik z pompą. Obydwa urządzenia posiadaja komunikację Modbus RTU po złączu 485. Po połączeniu pompa wykrywa licznik i pokazuje jego stan w ustawieniach serwis/modbus2. No i na tym sie to kończy bo nie ma żadnego sterowania grzaniem np. co lub cwu pompy oraz żadnych danych w bilansach energetycznych. Może ktoś zna przyczynę braku sterowania pompą przy nadwyżce energii albo jak ewentualnie sprawdzić czy istnieje komunikacja pomiędzy tymi urządzeniami
  • Buderus
    Hawajek
    Level 24  
    Jak sama nazwa wskazuje licznik energii Fronius Smart Meter (zakładam że taki posiadasz gdyż nie napisałeś dokładnie) jest licznikiem energii a nie sterownikiem automatyki. Zapoznaj się z instrukcją obsługi dostępną na stronie producenta.
  • Buderus
    Stern59
    Level 4  
    Dzięki za sugestie ale czego mam szukać w instrukcji (rozumiem że chodzi o instrukcję licznika a nie pompy) bo nie wiem w czym jest problem komunukacji Modbus akurat z tę pompą ciepła natomiast ten sam licznik doskonale współpracuje z falownikiem froniusa. Instrukcje przeczytałem ale nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc w połączeniu tych dwóch urządzeń.
    Hawajek
    Level 24  
    Doskonale współpracuje z falownikiem Froniusa bo z myślą o urządzeniach Froniusa został stworzony. Możesz wykorzystać wyjście falownika by sterować pompą.
    Stern59
    Level 4  
    A możesz jaśniej. Jeśli chodzi ci o sterowanie włącz/wyłącz to ten temat załatwia funkcja smart grid. Mnie interesuje połączenie po modbus RTU złącze 485.
    Stern59
    Level 4  
    Temat rozwiązano temat zakończony
    pieter_vp
    Level 2  
    W jaki sposób udało się rozwiązać problem? Mam podobny problem.