Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaką kartę graficzną wybrać?

Adrian324 12 Mar 2021 14:47 546 12
    Adrian324
    Level 3  
    Potrzebuję karty do koparki kryptowalut. Zależy mi na tanich kartach ,które są dostępne w serwisach ogłoszeniowych np. allegro
    Posiadam :
    H110 BTC PRO
    Corsair 850i
    Intel Pentium G4560
    Ram 4GB DDR4
    Dysk 64Gb Intel
  • Helpful post
    speedy9
    Helpful for users
    Tobie chyba powinno zależeć na wydajnej karcie, która zapewni dobry stosunek MH/W? Jaki w ogóle masz budżet, co znaczy "tania"? Którą walutę chcesz kopać? Potrzebujesz raczej karty z min 8GB swojej pamięci.
    Adrian324
    Level 3  
    speedy9 wrote:
    Tobie chyba powinno zależeć na wydajnej karcie, która zapewni dobry stosunek MH/W? Jaki w ogóle masz budżet, co znaczy "tania"? Którą walutę chcesz kopać? Potrzebujesz raczej karty z min 8GB swojej pamięci.
    Mam 13tys zł i chcę kupić 13 kart. Będę kopał najbardziej opłacalną walutę.
    OPservator
    Level 36  
    Adrian324 wrote:
    Mam 13tys zł i chcę kupić 13 kart

Takiego wała. 2x 3070 wykopie Ci więcej ETH aniżeli 13x1050 (bo nic lepszego w tej cenie nie dorwiesz)

Już zaczynam szybkie tłumaczenie, bo po Twoich postach widać, że napaliłeś się na kopanie g*wnem licząc na kokosy.

1. Koszt wydobycia musi być niższy od wykopanego urobku = Jeśli miesięcznie komputer "spali" prąd za 300 PLN, to musisz ukopać więcej jak te 300 PLN. Przydatna w tym wypadku jest więc WYDAJNA fotowoltaika.

2. Koszt zakupu sprzętu musi Ci się zwrócić najmniej w rok, no góra dwa, bo inaczej zwyczajnie jesteś stratny na wartości.

3. Taki sprzęt pracuje 24/7 - musisz mieć zajebiście wydajne chłodzenie i najlepiej klimatyzowane pomieszczenie. Karty w koparkach często osiągają swoje max. temperatury, a to przekłada się na skrócenie żywotności i zwiększone ryzyko awarii.

"Jedna" koparka się nie opłaca nikomu - już lepiej przyinwestować w kawalerkę w blokach i ją wynająć, czy to studentom czy to Ukraińcom.

Kryptowaluty są "coraz cięższe" do wydobycia z każdą wydobytą jednostką. Bez potężnej mocy obliczeniowej wykopanie jednej szt. takiego ETH może Ci się nigdy nie udać - bo "wydajniejsi górnicy" będą kopać na tyle szybko, że Twoja maszyna zwyczajnie nie wyrobi z nadrabianiem "dodatkowych" hashy, które pojawiają się z każdym nowym blokiem.

Podsumowując - jak nie masz FV to tylko na tym stracisz, a jak masz, to i tak zarobisz grosze pt. 300-500zł miesięcznie.
    speedy9
    Helpful for users
    OPservator wrote:
    Podsumowując - jak nie masz FV to tylko na tym stracisz, a jak masz, to i tak zarobisz grosze pt. 300-500zł miesięcznie.

Ogólnie masz racje, jeśli nie bierze się poprawki na wzrost kursu kryptowalut. Moim zdaniem chyba lepiej po prostu za te 13tys kupić kryptowaluty i spieniężać zysk ze wzrostu ich kursu :) Obecnie bez specjalnego wysiłku osiągniesz 30% zysku (spieniężonego w normalnej walucie) w ciągu 2-3 miesięcy.
    Dodam jeszcze, że koparki Ethereum na ASIC wyciągają powiedzmy 500MH/s, gdzie RTX3070 60MH/s. Tak więc słabo to wygląda. Nie mówiąc już o Bitcoinie, gdzie kopanie na GPU zupełnie nie ma sensu.
  • Helpful post
    OPservator
    Level 36  
    Dokładnie speedy, jak kopać to trzeba mieć za co, żeby to się opłacało. Przy tak niskim budżecie lepiej kupić krypto i sprzedać "za chwilę" (bo jak pokazał BTC, nagle można sporo stracić).
    Najstabilniejsze jak do tej pory jest ETH, ale cena też nie jest super wysoka - 1 ETH to ok 1.7K USD (wzrost o 0.4K w przeciągu 2 miesięcy)
  • Helpful post
    speedy9
    Helpful for users
    A, i warto zwrócić uwagę, że taka koparka 500MH/s pobiera powiedzmy około 1kVA mocy. By zapewnić podobną moc obliczeniową na RTX3070 trzeba się liczyć z poborem mocy rzędu... 2kVA.

Dodano po 5 [minuty]:

OPservator wrote:
    Najstabilniejsze jak do tej pory jest ETH, ale cena też nie jest super wysoka - 1 ETH to ok 1.7K USD (wzrost o 0.4K w przeciągu 2 miesięcy)

Ale już w 3 miesiące to to jakieś 260% wzrostu... A BTC to 240%. To jest loteria, można stracić, można zyskać. Jak z każdą spekulacją.
  • Helpful post
    qrek1
    Level 32  
    speedy9 wrote:
    chyba lepiej po prostu za te 13tys kupić kryptowaluty i spieniężać zysk ze wzrostu ich kursu :) Obecnie bez specjalnego wysiłku osiągniesz 30% zysku (spieniężonego w normalnej walucie) w ciągu 2-3 miesięcy.

Moim zdaniem prościej iść do kasyna. W chwile można mieć 100% zysku, nie trzeba czekać kilku miesięcy.
  • Helpful post
    OPservator
    Level 36  
    Ale do kasyn potrzebujesz umiejętności (taki poker), a w krypto nawet debil jest w stanie przyinwestować, bo inwestujesz bezpośrednio w walutę, a nie jej akcje na giełdzie.
  • Helpful post
    qrek1
    Level 32  
    OPservator wrote:
    Ale do kasyn potrzebujesz umiejętności

LOL. Dowcip miesiąca.
    Adrian324
    Level 3  
    OPservator wrote:
    Adrian324 wrote:
    Mam 13tys zł i chcę kupić 13 kart

Takiego wała. 2x 3070 wykopie Ci więcej ETH aniżeli 13x1050 (bo nic lepszego w tej cenie nie dorwiesz)

Już zaczynam szybkie tłumaczenie, bo po Twoich postach widać, że napaliłeś się na kopanie g*wnem licząc na kokosy.

1. Koszt wydobycia musi być niższy od wykopanego urobku = Jeśli miesięcznie komputer "spali" prąd za 300 PLN, to musisz ukopać więcej jak te 300 PLN. Przydatna w tym wypadku jest więc WYDAJNA fotowoltaika.

2. Koszt zakupu sprzętu musi Ci się zwrócić najmniej w rok, no góra dwa, bo inaczej zwyczajnie jesteś stratny na wartości.

3. Taki sprzęt pracuje 24/7 - musisz mieć zajebiście wydajne chłodzenie i najlepiej klimatyzowane pomieszczenie. Karty w koparkach często osiągają swoje max. temperatury, a to przekłada się na skrócenie żywotności i zwiększone ryzyko awarii.

"Jedna" koparka się nie opłaca nikomu - już lepiej przyinwestować w kawalerkę w blokach i ją wynająć, czy to studentom czy to Ukraińcom.

Kryptowaluty są "coraz cięższe" do wydobycia z każdą wydobytą jednostką. Bez potężnej mocy obliczeniowej wykopanie jednej szt. takiego ETH może Ci się nigdy nie udać - bo "wydajniejsi górnicy" będą kopać na tyle szybko, że Twoja maszyna zwyczajnie nie wyrobi z nadrabianiem "dodatkowych" hashy, które pojawiają się z każdym nowym blokiem.

Czyli bardziej opłacało by mi się kupić 3 rx3060 i zbierać na kolejne do uzupełnienia całej koparki ? Pytam ponieważ jestem początkującym mini górnikiem.
  • Helpful post
    OPservator
    Level 36  
    A masz Fotowoltaikę? Bo bez tego nie ukręcisz kasy.
    Adrian324
    Level 3  
    Dzięki użytkownikom