Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z nagrywaniem ekranu (czary ekran w miejscu odtwarzanego filmu)

plorek 12 Mar 2021 15:24 1158 3
    plorek
    Level 4  
    Nie mogę nagrać niektórych odtwarzaczy (czary ekran w miejscu odtwarzanego filmu)
    Problem występuje na takich stronach jak netflix czy player
    Problem z nagrywaniem ekranu (czary ekran w miejscu odtwarzanego filmu)

Na innym sprzęcie mogę zrobić to bezproblemowo więc można narywać ale na moim laptopie nie przechwytuje nagrania tylko wszystko co jest dookoła, dźwięk przechwytuje normalnie a obrazu już nie zmiana żeby OBS działał na CPU/iCPU nic nie daje, w innych programach sytuacja wygląda identycznie
    laptop: Acer PT315-52
    i7-10750h i Nvidia RTX2070max-Q
    Prot
    Level 38  
    plorek wrote:
    czary ekran w miejscu odtwarzanego filmu

Cytat z forum na stronie firmowej :idea: :
    Quote:
    Jeśli używasz laptopa, możesz napotkać problemy z przechwytywaniem (czarny ekran).

Dzieje się tak dlatego, że większość laptopów ma więcej niż jedną kartę graficzną. Dlaczego mają więcej niż jedną kartę graficzną? Ponieważ jeden jest używany do oszczędzania energii (renderowanie pulpitu / okien), a drugi jest używany do wydajności (gry). Odbywa się to w celu zminimalizowania zużycia energii na laptopie, ponieważ laptopy są przeznaczone do pracy na bateriach.
    Z tego powodu często może powodować problemy z przechwytywaniem.
    Laptop może rysować jeden obraz do procesora gpu oszczędzającego energię, a drugi do wydajności GPU. Jednak, aby OBS skutecznie przechwytywać, OBS sam musi działać na tym samym GPU, co obraz, który chcesz przechwycić. Jeśli OBS jest uruchomiony na karcie A, a obraz jest rysowany na karcie B, otrzymasz czarny ekran podczas próby przechwycenia go.
    Przechwytywanie okien i "tryb zgodności":
    plorek
    Level 4  
    Gdyby to takie proste było sam bym sobie poradził, nie zrozumiałeś problemu który opisuje strona OBS albo mojego.

Strona opisuje problem z nagrywaniem całego obrazu (cały czarny ekran) nie wyświetla nic bo próbuje wczytać widok z karty która nie jest używana co jest banalnym problemem bo wszędzie piszą o tym i chodzi tutaj wyłącznie o program OBS

Mój problem polega na nieprzechwytywaniu niektórych odtwarzaczy (m. in. Netflix, player) czyli jak na załączonym obrazku widać stronę widać pasek ale nie widać samego obrazu filmu i nie tyczy się to wyłącznie obs ale każdego programu nawet systemowego przechwytywania ekranu
    Problem jest najprawdopodobniej z komputerem ale nie mam pojęcia na czym polega. Ale dziękuję za chęć pomocy :) Jeśli miałbyś jakiś pomysł to prosiłbym o podzielenie się nim :D

(W woli wyjaśnienia potrzebuję przechwycić 5-sekundowy fragment który chcę wykorzystać zgodnie z prawem cytatu) :)
    Rasteryzator
    Level 6  
    Tez tak miałem, okazało sie ze wystarczy wyłaczyc w przeglądarce Akceleracje sprzetowa i nagrywa materiały chronione DRM. Zapewne juz dawno temu na to wpadłeś ale pisze jakby ktoś szukał solucji bo sam zanalazłem ten watek przez google szukajac rozwiazania tego problemu.
    pozdrawiam