Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Easytronic - sygnal czujnika sprzegla (przerobka na manuala)

tek7 16 Mar 2021 17:48 1326 10
    tek7
    Level 9  
    Witam, decyuje sie przerobic Opla Combo C easytronica na MANUALA.
    Problem mam z rozwiazaniem problemu podlaczenia czujnika sprzegla - gdzie poprowadzic sygnal z czujnika? oraz wpiecia sie w instalacje swiatla wstecznego/cofania.

Posze o pooc / porade...!
    tek7
    Level 9  
    Witam, tak oczywiście! 1,3 cdti (diesel). będę bardzo wdzięczny za pomoc!- wszelka!

mam tylko problem z czujnikiem sprzęgła i światłem wstecznym - tylko elektronika.
    tek7
    Level 9  
    Wielkie dzięki BARDZO! przestudiuje je ..i dam tutaj znać jak poszło!

Dodano po 10 [godziny] 20 [minuty]:

Witam, wydrukowałem i przestudiowałem schematy - wymiękłem! Potrzebuje jednak pomocy w czytaniu.

- gdzie wpiąć się w sygnał od czujnika sprzęgła
    - gdzie wpiąć się z sygnałem czujnika ŚWIATŁA COFANIA

SYGNAŁ SPRZĘGŁA
    Miałem możliwość zajrzeć do auta: Opel Combo C / Corsa C 1,3 CDTI ==> wtyczki wchodzące w moduł komfortu (skrzynka czarna na podszybiu po stronie kierowcy obok serwa)

Zarówno w aucie z easytronic-kiem jak i z fabrycznym manualem - piny są wypełnione kablem (nie są puste). Czyli sygnał sprzęgła dochodzi do sterownika. Złącze czujnika sprzęgła ma 2 kable. - czarny i szary. Obydwa idą do skrzynki na podszybiu (moduł komfortu) - zamieszczam zdjęcia wtyczki. (to ta sama wtyczka - każde zdjęcie pokazuje gdzie jest kabel na tej samej wtyczce)
    Domniemam, że w EASYTRONIC-u czujnik stopu i sprzegła - to jeden czujnik i trzeba go po prostu umiejętnie elektronicznie 'rozdzielić'.
    ==> zamieszczam fotki z wtyczkami do modułu komfortu (czarna puszka na podszybiu - strona kierowcy)

DLA POTOMNYCH:
    - zamieszczam FOTO wtyczkę dolną od EASYTRONIC-a - jak podłączyć (zmostkować) aby uruchomić silnik na krótko - gdy sterownik blokuje uruchomienie silnika. (zdjęcie z mostkowaniem) - to to samo zdjęcie z dwóch ujęć. Easytronic - sygnal czujnika sprzegla (przerobka na manuala) Easytronic - sygnal czujnika sprzegla (przerobka na manuala)
    Easytronic - sygnal czujnika sprzegla (przerobka na manuala) Easytronic - sygnal czujnika sprzegla (przerobka na manuala)
    davidrem
    Level 2  
    Witam jak podłączyć corse d 1,3 cdti dth skrzynia m20 przeróbka na manual
    tek7
    Level 9  
    davidrem wrote:
    Witam jak podłączyć corse d 1,3 cdti dth skrzynia m20 przeróbka na manual

Co się stało, ze chcesz przerobić easytronic-a na manuala?

Ja to zrobiłem, ale z Opel Combo C (Corsa C). Moze jednak lepiej przeanalizować naprawę easytronic-a? Masz narzędzie diagnostyczne? OP-COM?
    davidrem
    Level 2  
    WITAM BYŁ DUŻY WYCIEK OLEJU , CHCIAŁEM TO NAPRAWIAĆ, ALE NIE STETY NIKT TEGO OD SKRZYNI M20 NIE ROBI.
    POZDRAWIAM
    tek7
    Level 9  
    WITAM BYŁ DUŻY WYCIEK OLEJU , CHCIAŁEM TO NAPRAWIAĆ, ALE NIE STETY NIKT TEGO OD SKRZYNI M20 NIE ROBI.
    POZDRAWIAM[/quote]

Chcąc Tobie pomóc -- wklepałem w internet hasło 'opel easytronic M20'. Przekierowało na archiwalną ofertę sprzedaży kompletu: skrzynia M20 + mechanizm easytronic. Tam gość opisywał (oferta z 2018 roku), ze sprzedaje ten komplet bo przerobił skrzynię z easytronic na manual ...

Sprawdziłem na allegro, dalej ma inne przedmioty na sprzedaż. Jest z Jasła. Niestety nie podał nr telefonu. Ale możesz napisać i poprosić o nr telefonu - na pewno wyjaśni Tobie jak to zrobił i czy jest łatwo czy trudno ...itp.

Easytronic - sygnal czujnika sprzegla (przerobka na manuala)

davidrem
    Level 2  
    WITAM. Z GOŚCIEM SIĘ JUŻ KONTAKTOWAŁEM W SIERPNIU , WSZYSTKO CO MIAŁ TO JUŻ SPRZEDAŁ. MNIE BARDZIEJ TERAZ INTERESUJA ZAMIANA OD STRONY TECHNICZNEJ -ELEKTRONIKA, GDYŻ JA OD STRONY MECHANICZNEJ MAM JUŻ WSZYSTO ZROBINE. WIEM ,ŻE MUSZĘ WŁACZNIK SPRZĘGŁA ZROBIĆ, PODŁĄCZYĆ SWIATŁA COFANIA, ORAZ ZAMIANA OP-COMEM. ALE WIEM , ŻE TRZEBA TEŻ PEWNE ZWORKI ZROBIĆ ABY CHODZIŁ BEZ STEROWNIKA EASYTRONIC I TU BARZIEJ POTRZEBUJE PODPOWIEDZI GDZIE CO I JAK ABY NIE POPEŁNIĆ BŁĘDU. POZDRAWIAM