Witam, decyuje sie przerobic Opla Combo C easytronica na MANUALA.
Problem mam z rozwiazaniem problemu podlaczenia czujnika sprzegla - gdzie poprowadzic sygnal z czujnika? oraz wpiecia sie w instalacje swiatla wstecznego/cofania.
Czujnik sprzęgła powinien iść do sterownika silnika, ale żeby powiedzieć na który dokładnie pin to muszę wiedzieć jaki masz tam silnik.
Co do czujnika wstecznego to muszę przejrzeć schematy.
Wielkie dzięki BARDZO! przestudiuje je ..i dam tutaj znać jak poszło!
Dodano po 10 [godziny] 20 [minuty]:
Witam, wydrukowałem i przestudiowałem schematy - wymiękłem! Potrzebuje jednak pomocy w czytaniu.
- gdzie wpiąć się w sygnał od czujnika sprzęgła
- gdzie wpiąć się z sygnałem czujnika ŚWIATŁA COFANIA
SYGNAŁ SPRZĘGŁA
Miałem możliwość zajrzeć do auta: Opel Combo C / Corsa C 1,3 CDTI ==> wtyczki wchodzące w moduł komfortu (skrzynka czarna na podszybiu po stronie kierowcy obok serwa)
Zarówno w aucie z easytronic-kiem jak i z fabrycznym manualem - piny są wypełnione kablem (nie są puste). Czyli sygnał sprzęgła dochodzi do sterownika. Złącze czujnika sprzęgła ma 2 kable. - czarny i szary. Obydwa idą do skrzynki na podszybiu (moduł komfortu) - zamieszczam zdjęcia wtyczki. (to ta sama wtyczka - każde zdjęcie pokazuje gdzie jest kabel na tej samej wtyczce)
Domniemam, że w EASYTRONIC-u czujnik stopu i sprzegła - to jeden czujnik i trzeba go po prostu umiejętnie elektronicznie 'rozdzielić'.
==> zamieszczam fotki z wtyczkami do modułu komfortu (czarna puszka na podszybiu - strona kierowcy)
DLA POTOMNYCH:
- zamieszczam FOTO wtyczkę dolną od EASYTRONIC-a - jak podłączyć (zmostkować) aby uruchomić silnik na krótko - gdy sterownik blokuje uruchomienie silnika. (zdjęcie z mostkowaniem) - to to samo zdjęcie z dwóch ujęć.
WITAM BYŁ DUŻY WYCIEK OLEJU , CHCIAŁEM TO NAPRAWIAĆ, ALE NIE STETY NIKT TEGO OD SKRZYNI M20 NIE ROBI.
POZDRAWIAM[/quote]
Chcąc Tobie pomóc -- wklepałem w internet hasło 'opel easytronic M20'. Przekierowało na archiwalną ofertę sprzedaży kompletu: skrzynia M20 + mechanizm easytronic. Tam gość opisywał (oferta z 2018 roku), ze sprzedaje ten komplet bo przerobił skrzynię z easytronic na manual ...
Sprawdziłem na allegro, dalej ma inne przedmioty na sprzedaż. Jest z Jasła. Niestety nie podał nr telefonu. Ale możesz napisać i poprosić o nr telefonu - na pewno wyjaśni Tobie jak to zrobił i czy jest łatwo czy trudno ...itp.
WITAM. Z GOŚCIEM SIĘ JUŻ KONTAKTOWAŁEM W SIERPNIU , WSZYSTKO CO MIAŁ TO JUŻ SPRZEDAŁ. MNIE BARDZIEJ TERAZ INTERESUJA ZAMIANA OD STRONY TECHNICZNEJ -ELEKTRONIKA, GDYŻ JA OD STRONY MECHANICZNEJ MAM JUŻ WSZYSTO ZROBINE. WIEM ,ŻE MUSZĘ WŁACZNIK SPRZĘGŁA ZROBIĆ, PODŁĄCZYĆ SWIATŁA COFANIA, ORAZ ZAMIANA OP-COMEM. ALE WIEM , ŻE TRZEBA TEŻ PEWNE ZWORKI ZROBIĆ ABY CHODZIŁ BEZ STEROWNIKA EASYTRONIC I TU BARZIEJ POTRZEBUJE PODPOWIEDZI GDZIE CO I JAK ABY NIE POPEŁNIĆ BŁĘDU. POZDRAWIAM