Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena siatkowa vs. Telmor DIGITactiva

andrzejlisek 17 Mar 2021 17:50 555 7
    andrzejlisek
    Level 29  
    Posiadam do DVB-T typową antenę siatkową ze wzmacniaczem, jak wymieniłem wzmacniacz na symetryzator to nic nie odbierała, do MUX-8 mam osobną antenę w formie dipola ze wzmacniaczem.

Generalnie nie mam problemu z tą instalacją, odbiera wszystkie 6 multipleksów (włączając MUX-4 z Polsat News i MUX testowy z TVP Document i TVP Polonia).

Odbiór jest w Poznaniu, na balkonie na 3 piętrze w bloku (nie ma zbiorczej instalacji telewizji naziemnej, a za kablówkę nie chce płacić ze względu na niewielką częstotliwość korzystania i tego, że FTA z naziemnej i satelity w zupełności mi wystarczy).

Antena siatkowa jest, jakby nie było dość pokaźnych rozmiarów, a przed nią stoi antena satelitarna z obrotnicą, jednak anteny naziemnej nie zasłania. Czasami zdarza się, że odbiór MUX-4 zależy od ustawienia anteny satelitarnej, jak nie odbiera, to wystarczy przestawić o kilka centymetrów (w sensie obrócić na obrotnicy) i odbiera bardzo dobrze (nie wiadomo, co ma piernik do wiatraka, skoro MUX-4 jest na ziemi, a nie na satelicie).

Zastanawiam się nad zmianą siatki na Telmor DIGITactiva ze wzmacniaczem, która jest mniejsza. Czy można obiektywnie stwierdzić, która antena (siatka czy DIGITactiva) jest lepsza w tych samych warunkach albo czy są sobie równe pomijając gabaryty? Czy jedynym rozwiązaniem jest kupić, założyć i zobaczyć samemu?
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    Zrób przegląd anteny siatkowej. Sprawdź jej newralgiczne punkty czyli połączenie" drutów" z dipolami (miernik) i z symetryzatorem, wzmacniaczem.(Daj zdjęcie anteny)
    Zasilacz wymieniałeś na najlepiej z regulacją? Wzmacniacz jaki masz?
    Ten
    Quote:
    piernik do wiatraka
    może odbicia?
    Zamiana na to maleństwo to chyba żart? Typowa to taka? Wejścia do puszki tak jak ta czy z tyłu poprzez śruby?
    andrzejlisek
    Level 29  
    Zdjęcie wstawię jutro, antena to dokładnie taka https://dpm.eu/antena-siatkowa-ze-wzmacniaczem,3,42190,2561 , wzmacniacz wymieniony na HFO LNA-166.

Jak napisałem w pierwszym poście, nie mam żadnych problemów z odbiorem, co do anteny satelitarnej, to problem z MUX-4 był, jak antena satelitarna była ustawiona na Astra1 lub Astra2. A jak jest ustawiona na HotBird (i na takim ustawieniu najczęściej korzystam, bo tam jest kilka dodatkowych polskich programów) to nie ma żadnych problemów, jak nie używam sat, to zawsze pozostawiam ustawiony na HotBird.

Rozważam wymianę nie dlatego, że jest jakiś problem z odbiorem, tylko dlatego, żeby zamienić wielkogabarytowy grat na ładne maleństwo bez pogorszenia jakości (a może nawet z polepszeniem). Jeżeli jest pewne ryzyko pogorszenia, to znaczy, ze nie ma sensu cokolwiek zmieniać.

Założyłem ten temat, bo może ktoś wymieniał siatkę na Digit lub Digit na siatkę bądź podobną i odczuł różnicę, ale nie wiadomo, na korzyść której.
    LeDy
    Level 43  
    W tej co podałeś to problemem są rdzewiejące śruby z tyłu puszki do środka.
    Może zbyt blisko siebie , może jakieś zakłócenie jest odbijane przez czaszę?
    Jak chcesz zamieniać to zamienisz "siekierkę na kijek". Co za pomysł?
    Jak ci gabaryty nie pasują, nie grat na pewno, to zrób z niej taką.
    Mało widoczna będzie a wszyscy będą się na nią oglądać. :D :D
    andrzejlisek
    Level 29  
    LeDy wrote:
    Jak chcesz zamieniać to zamienisz "siekierkę na kijek". Co za pomysł?

Czyli to zamyka temat - szkoda pieniędzy na tą DigtitActivia, zostaję przy siatce.
    _kli_
    Level 40  
    andrzejlisek wrote:
    Zastanawiam się nad zmianą siatki na Telmor DIGITactiva
    andrzejlisek wrote:
    Czy jedynym rozwiązaniem jest kupić, założyć i zobaczyć samemu?

Z innego tematu wynika że masz chyba dostęp do takiej anteny. Nie możesz jej pożyczyć i wypróbować?
    Teoretycznie powinna dać radę, ale w rzeczywistości może być inaczej.
    andrzejlisek
    Level 29  
    _kli_ wrote:
    Z innego tematu wynika że masz chyba dostęp do takiej anteny. Nie możesz jej pożyczyć i wypróbować?

Prace opisane w tamtym temacie odłożyliśmy ze względu na pogodę i inne względy, ale na pewno będą podjęte i prawdopodobnie będę miał możliwość pożyczenia. Wtedy sam spróbuję i wszystko będzie jasne.