Dzień dobry
Chciałem zaprezentować kolejny już mój projekt zegarka. Zegarki buduję od lat i ostatnio zorientowałem się, że większość jakoś się rozeszła i został mi ostatni. To zmotywowało mnie do podjęcia próby odbudowy mojej kolekcji, stąd powstał ten projekt. nazwałem go Open Nixie. Po pierwsze dlatego, ze ma modułowa konstrukcję, dzięki czemu nie trzeba się ograniczać do konkretnego typu wyświetlaczy czy do jedynego mikrokontrolera. Po drugie - udostępniam wszystkie materiały.
Zegarek składa się z trzech modułów na trzech płytkach.
Moduł bazowy zawiera przetwornicę (na MC34063), przyciski, sekcję zasilania, podświetlenie otoczenia i separator godziny/minuty.
Moduł wyświetlacza zawiera lampki oraz sterowniki (pary MMBTA42 i 92 dla anod i układ 74141 dla katod).
Moduł logiki zawiera mikrokontroler. Można tutaj zastosować moduł Wemos D1 mini i wówczas zegarek pobiera czas przez Wi-Fi. Opracowałem także swój moduł z Atmegą 328, układem DS3231 i gniazdem baterii CR1220/1225 do podtrzymania. Może kiedyś opracuję dla zabawy jakiś inny moduł, np na MSP430 albo STM32.
Zegarek był projektowany, aby pasował w obudowę od Electronixa - obudowy estetyczne, łatwo dostępne i w sensownej cenie. Wnętrze zaprojektowałem po swojemu.
Lampki LC-513 i pochodne. Jest też wersja na Z566M, wymagała specjalnego montażu, żeby się zmieściła do obudowy (też od Electronixa

Zbudowałem kilka sztuk, różnią się modułem logiki i kolorem ledów z tyłu. Ledy są i są takie a nie inne bo tak - przywilej konstruktora. Nie podświetlają lampek tylko ścianę/otoczenie za zegarkiem. Wiem, że są krytycy montowania diod do zegarków - sam nie byłem pewny czy będą mi się podobały - jest opcja softwarowa, żeby je wyłączyć. Tak samo dobór koloru maski lutowniczej to wyłącznie moja fantazja. Z przodu jest ciemna, żeby płytka nie rzucała się w oczy, z tyłu biała, żeby lepiej rozpraszała światło diod.
Projekt ma swoją stronę: http://open-nixie.elektrofanklub.pl/.
Materiały dodaję do wpisu, ale jest też repozytorium na github: https://github.com/limonit/opennixie

Cool? Ranking DIY