Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Magnum Mig 220W jako TIG-Lift (gaszenie łuku)

qwaqwa69 17 Mar 2021 22:59 1737 5
Relpol
    qwaqwa69
    Level 11  
    Używam Magnum MIG-MMA 220W ( po gwarancji!)
    Przypadkiem trafiłem na filmik https://www.youtube.com/watch?v=y0uZO9vwE5o
    sprawdziłem - w trybie MMA i wąskiej dyszy TIG-Lift działa jak złoto
    Styki z gniazda Euro wykorzystane do sterowania gazem - nawet post-flow się znalazł !
    Za chwilę potencjometr regulacji prądu "przeniesie się" do pedału.
    Jedna rzecz denerwuje - prąd na "1" nie gasi łuku, a odrywanie się od materiału daje brzydki efekt
    Czy ktoś z Szanownych wie jak wyłączyć przetwornicę ( dodatkowy microswitch w pedale, mikro przekaźnik na pająku nad płytką - tylko gdzie się podpiąć ?)
    Przekopałem 'Elektro Schematy spawarek' ale tam niewiele. Moja płyta sterująca to MS-LX-MIG2-IKO2
    Wyszukałem że taka sama bywa w Ideal Praktik jako PNY-MIG2-IK02 i w Welder Fantasy TwinMig
    Byłbym wdzięczny za jakikolwiek kawałek schematu

Czy ten typ zawsze ma fochy z podawaniem drutu w MIG? Czasem bez widocznego powodu podawanie siada do minimum i po chwili wraca do normy.
  • Relpol
  • Relpol
    qwaqwa69
    Level 11  
    Znam :sm9: . Wczoraj go wkleiłem do wątku " Ideal Professional Tecno MIG 220 IGBT
    " :please:
    madamsz1
    Level 39  
    No tak :), teraz zauważyłem.
    Ja do tych maszyn w większości bazuje na różnych kawałkach schematów.
    Z tym posuwem tak nie powinno być, tam do PMW jest TL494, może też coś z samym silnikiem.
    qwaqwa69
    Level 11  
    No więc, zgodnie z porzekadłem starożytnych indian - jak czego potrzebujesz to se zrób.

Mig działa, jak to prosty MIG. TIG lift denerwuje i trzeba gasić łuk odsuwając - końcówki spawów wychodzą paskudnie.
    To wymontowałem płytkę i narysowałem z niej schemat ( za błędy nie ręczę). Za to idea sprzężenia od prądu lub od napięcia powinna byc czytelna.
    Jeżeli dioda D16 zostanie odpięta to załączenie przetwornicy w trybie MMA uzyskuje się przez naciśnięcie przycisku MIG.
    Z pewnego chińskiego portalu nabyłem transformator i przetwornicę. Jest zasilana z zacisków wyjściowych spawarki (57V na biegu jałowym)
    i poprzez ten niezbyt typowy transformator generuje piękny łuk zapłonowy. Gdy zapali się właściwy łuk, napięcie schodzi do zwarciowego i przetwornica się wyłącza.
    Magnum Mig 220W jako TIG-Lift (gaszenie łuku) Magnum Mig 220W jako TIG-Lift (gaszenie łuku)
    Pod transformatorem słabo widać konieczny układ gaszący - transil na 100V, 2,2nF i dwójnik 100nF szeregowo z 5,6Ω.
    Dla pewności drugi transil na zaciskach wyjściowych płyty.
    Cały zespół HV odizolowany od obudowy laminatem wysokonapięciowym bo nie lubię jak kilowolty mi luzem po obudowie biegają ( wyjęty do zdjęcia)
    Żeby nie mieć zapłonu HF w trybie MIG trzeba dołożyć przekaźnik dający zasilanie przetwornicy tylko w trybie MMA - mój podpięty przez 100 ohm pomiędzy R27 a D13
    ( na zdjęciu jeszcze jako pająk)
    Do tego autorskie rozwiązanie - wtyk MIG ( bo jest gniazdo, daje prąd i gaz i można wykorzystać styk MIG), przewód gazowy z równoległym sterującym i najprostszy uchwyt TIG ( za to już z soczewką !)
    Zaznaczam, że zabawa jest nieco saperska bo w razie błędu montażowego wysokie napięcie pójdzie na płyty i trzeba kupić nową spawarkę

Teraz korci mnie zapięcie zamiast potencjometru CURR/VOLTS zamontować najprostszego Arduino i chyba da się uzyskać MIG dual pulse i pełne sterowanie przebiegiem prądu TIG ( bo czemu nie ?)

Jako, że się namęczyłem przy rysowaniu życzę sobie 1,5 pkt za schemat płytki sterującej
    Attachments:
    Mardomzal
    Level 1  
    Witam serdecznie, czy mógłby mi ktoś powiedzieć, sprawdzić gdzie jest podłączony ten czarny przewód (pokazany na zdjęciu (zdjęcie skopiowane z wcześniejszego wpisu autorstwa qwaqwa69), pytam ponieważ zakupiłem migomat TECNO MIG 250/2 który spawa z pełną mocą, znalazłem nie podłączony właśnie ten przewód czarny, wydaje mi się że służy do odczytu prądu wyjściowego, niestety nie mam pewności a nie chciał bym uszkodzić płytki.

Z góry bardzo dziękuję.