Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Electrolux EWT 1316 - Kończy program nie dopierając do końca, błąd E66

TRex73 18 Mar 2021 20:56 813 14
Relpol
    TRex73
    Level 10  
    Electrolux EWT 1316 - Kończy program nie dopierając do końca, błąd E66
    Witam Szanownych Forumowiczów,

Przeszukałem wszystkie tematy związane z EWT 1316 typ 98P22799 i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie/problem, który opisuję poniżej.

Od około 2 tygodni pralka (użytkowana od około listopada 2006 roku) w co niektórych praniach ma problem polegający na tym iż po jakimś czasie kończy realizację programu w rzeczywistości nie realizując wszystkich funkcji. Objawia się to tym iż zatrzymuje pranie, nie robi wirowania, i chyba też nie płucze - wnioskuję stąd iż po otwarciu pokrywy bęben jest ciepły, a powinna chyba płukać na końcu zimną wodą. Marka, model i typ jak w temacie, natomiast numer produktu to 913209181|00.

Po wejściu do trybu serwisowego odczytuje błąd E66. Przejrzałem wszystkie złącza i było OK. Po wyjęciu płyty stwierdziłem jak na zdjęciu poniżej "osmalenie" w prawym dolnym rogu (awers płyty) - okolice R78. To samo było na rewersie płyty - prawy górny róg na zdjęciu.
    Electrolux EWT 1316 - Kończy program nie dopierając do końca, błąd E66 Electrolux EWT 1316 - Kończy program nie dopierając do końca, błąd E66 Electrolux EWT 1316 - Kończy program nie dopierając do końca, błąd E66
    Wylutowałem R78 - wg oznaczeń to 1,5 kΩ i tyle ma. Widocznej diody oraz kondensatora nie sprawdziłem z powodu braku sprzętu pomiarowego. Po wyczyszczeniu płytki z "okopcenia" wszystkie elementy są ładniutkie i nie widzę żadnych uszkodzeń. Żadnych zimnych pod lupą nie znalazłem. Ma ktoś może pomysł gdzie dalej kopać? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc/podpowiedzi.
  • Relpol
  • Helpful post
    kecajk49
    Level 34  
    A przekaźnik grzałki sprawdziłeś czy nie ma sklejonych styków?
    Ten czarny obok radiatora i samą grzałkę na upływność do masy?
    TRex73
    Level 10  
    Zakładam że masz na myśli ten element? Sprawdziłem go na widocznych powyżej stykach i jest zero. Uzwojenie grzałki 26,8Ω, do masy zero.
    Electrolux EWT 1316 - Kończy program nie dopierając do końca, błąd E66
  • Relpol
    kecajk49
    Level 34  
    Tak, a co z upływnością grzałki do masy?
    TRex73
    Level 10  
    Tak jak napisałem powyżej - do masy zero na omomierzu czyli upływności brak.
    kecajk49
    Level 34  
    Czy wylewa wodę za każdym razem po uruchomieniu ,bo problem może leżeć w układzie opróżniania pralki z wody, jakaś niedrożność, np. zużyta pompa wymagająca wymiany albo niedrożny waż, a nie problem z grzaniem, po prostu nie wylewa wody a lat ma 'tylko" coś około 15-tu!
    Sprawdź układ opróżniania pralki z wody i oczyść komorę hydrostatu z zanieczyszczeń wraz z wężykiem.
    TRex73
    Level 10  
    Zacznę od końca - układ hydrostatu: wężyk drożny i szczelny, ale przedmuchałem dla pewności, hydrostat czysty, szczelny i działa - po podaniu ciśnienia stuka na kolejnych poziomach, dolne przyłącze hydrostatu (ten czarny króciec) też czystki i szczelny.

Odnośnie problemu z opróżnianiem - mnie się wydaje że problem tkwi na poziomie sterowania/elektryki/elektroniki, gdyż pralka kończy (programowo) działanie programu, ale fizycznie tego nie robi, a poza tym dziwnie zachowują się kontrolki.
    Jak uruchamiałem poszczególne funkcje w trybie serwisowym to wszystko działa - pompa opróżniania również.
    Wąż opróżniania jest szczelny i czysty.
    Złoże to jak jest, puszczę cykl i zobaczę czy coś pomogło.
    Teraz też zaobserwuję i zanotuję dokładnie jej zachowanie oraz wskazania kontrolek i się odezwę.

Odnośnie wieku - u nas już tak mają wszystkie urządzenia.
    Działają zgodnie z zasadą: jak się dba, to się ma.
    Naprawdę dbamy i przekłada się to na długowieczne działanie.
    Np.
    - piecyk gazowy - jeszcze na starym mieszkaniu - polski PG4 - rocznik 1969 (nawet w Muzeum Nafty i Gazu Łukaszewicza wisiał młodszy), działał do roku 2003 (34 lata), kiedy to zmieniliśmy na Junkersa, który działał do lutego b.r. (18 lat), a i to tylko dlatego iż niewidoczny, drobny wyciek z tyłu nagrzewnicy spowodował totalną korozję i brak sensu naprawy,
    - stara lodówka Polar, rocznik 1981, normalnie używana do roku chyba 2005 (24 lata), wciąż sprawna - stoi w garażu jako zapasowa - używamy podczas okresowego rozmrażania-czyszczenia lodówki używanej na co dzień. Polar ten został zmieniona na Liebherr'a (który, odpukać, działa do dziś - 16 lat),
    - itd., itp.
    kecajk49
    Level 34  
    Sprawdzić pompę po wielu latach pracy najlepiej zrobić to w taki sposób:
    -napełnić pralkę wodą na jakimkolwiek programie
    -Wyłączyć pokrętłem na "0"
    - wybrać program opróżnianie albo wirowanie i uruchomić przyciskiem Start obserwując jak woda wypływa
    -Po kilku sekundach Pauza
    -Ponowny Start z obserwacją wypływu i ponownie Pauza
    Powtórzyć to należy wielokrotnie korzystając z tego przycisku S/P, gdyż może być to problem z pompą, która startuje 9 razy a za 10-tm nie wystartuje.
    TRex73
    Level 10  
    No więc tak...
    Włączam na program opróżnianie (wcześniej "nalewając" wodę do bębna).
    Długość programu wg pralki: 2 minuty.
    Włącza się bęben (kręci w jedną stronę) - robi w sumie 8 powolnych obrotów w sposób: 2 obroty - stop - 2 obroty - stop... przez czas ~25 sekund.
    Bęben stop.
    Włącza się pompa opróżniania - działa, pompuje - przez ~15 sekund po czym się zatrzymuje.
    Po ~40 sekundach pralka się "wyłącza".
    Kontrolki gasną, a miga jedynie cyfra "0" (zero) na wyświetlaczu.
    Zamek pokrywy odblokowuje się.
    Po otwarciu stwierdzam że bęben nie ustawił się w odpowiedniej "pozycji".

Się zastanawiam...
    1. Może pompa opróżniania niby kręci, ale jest prawie ubita i pobiera jakiś straszny prąd który powoduje zatrzymanie realizacji cyklu?
    2. Może problem tkwi w pozycjonowaniu bębna? Może pralka nie widzi że bęben się kręci i wstrzymuje realizację cyklu? Co odpowiada za te informacje: czujnik położenia na kole pasowym, czy coś innego? Czytałem że jest jakaś "prądniczka" - czy to ona o tym informuje? Jak sprawdzić te kwestie?

Informacyjnie jeszcze - w trybie serwisowym nadal świeci się błąd E66, oraz dioda przy klawiszu ON/OFF miga 6 razy i przerwa i tak w kółko - czy to jest jakaś dodatkowa informacja o błędach?
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    kecajk49 wrote:
    Czy wylewa wodę za każdym razem po uruchomieniu ,bo problem może leżeć w układzie opróżniania pralki z wody

Nie twórz nowego koła... większość tego co piszesz na tym forum nijak ma się do rzeczywistości...

TRex73 wrote:
    Przeszukałem wszystkie tematy związane z EWT 1316 typ 98P22799 i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie/problem, który opisuję poniżej.

Szukaj informacji dot po prostu rodziny AEG Elektrolux, model sobie daruj.

TRex73 wrote:
    Ma ktoś może pomysł gdzie dalej kopać?

Tak, problem jest strikte na pcb, problem jest w obwodzie sterowania grzałką lub samym przekaźnikiem, albo w obwodzie kontroli przekaźnika.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Wykasuj błąd i jeśli pojawi się ponownie E66 to wymień przekaźnik grzałki na płycie modułu sterującego.
    TRex73
    Level 10  
    mrice wrote:
    Nie twórz nowego koła... większość tego co piszesz na tym forum nijak ma się do rzeczywistości...

Z całym szacunkiem dla Twojej osoby, ale nie za bardzo rozumiem co masz na myśli, a szczególnie tego "...większość tego co piszesz na tym forum nijak ma się do rzeczywistości...".
    Znaczy że zmyślam, czy jak?

mrice wrote:
    Tak, problem jest strikte na pcb, problem jest w obwodzie sterowania grzałką lub samym przekaźnikiem, albo w obwodzie kontroli przekaźnika.

No właśnie nie wiem. W międzyczasie sprawdziłem pompę opróżniania "na krótko" i niby pracuje, ale tylko bełta wodę, a nie wylewa - sądzisz że jest sens to (pompę) wymontować/sprawdzić zanim znów rozbebeszę wszystko żeby dostać się do PCB?
    Jeśli tam (PCB) jest problem to czemu wodę grzeje? Bo jak puściłem rano cykl na próbę to zanim zastrajkowała po ~20 minutach to coś tam się "prało", a po tym jak stanęła i otworzyłem pokrywę to bęben był ciepły, czyli grzało.

Kenworth 18 wrote:
    Wykasuj błąd i jeśli pojawi się ponownie E66 to wymień przekaźnik grzałki na płycie modułu sterującego.

Jak wykasować błąd? Proszę o info.
    Przekaźnik pompy to jakiś standard? Dostanę w sklepie z elektroniką, czy specjalistyczny z częściami do AGD tylko?
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Wypalenie styków przekaźnika to najczęstsza przyczyna powstania błędu E66 a o kolejnych pisał już kolega @Mr.Ice. Błąd kasujesz przytrzymując klawisze, którymi wywołałeś tryb serwisowy dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się E00.
    PS. To o czym pisał na początku postu kolega @Mr.Ice było skierowane do kolegi @kecajk49
  • Helpful post
    kecajk49
    Level 34  
    Ostatnia informacja od użytkownika sprzętu jednak wskazuje na pompę, że jest do wymiany!
    Napisal że kreci się przez 15 sekund ale nic nie wiadomo czy wylewa wodę przez wąż?
    Opisy kodów błędów widocznie nie opisują wszystkich możliwości przy których jest wyświetlany dany błąd.
    Czyżby E66 bazował na odczycie braku spadku temperatury czujnika?
    Ciepły wsad w bębnie wskazywał że woda nie została wymieniona podczas cyklu, a to jest zajęcie dla pompy ewakuacyjnej i drożnego układu odpływowego.
    TRex73
    Level 10  
    Kenworth 18 wrote:
    Wypalenie styków przekaźnika to najczęstsza przyczyna powstania błędu E66 a o kolejnych pisał już kolega @Mr.Ice.

Przekaźnik już kupiony - zaraz się biorę za jego wymianę.
    To tej pompy nie sprawdzać?

Kenworth 18 wrote:
    Błąd kasujesz przytrzymując klawisze, którymi wywołałeś tryb serwisowy dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się E00.

Ale kasuję będąc w trybie serwisowym?
    Robię tak, że wchodzę w serwis, przestawiam pokrętło na poz. 10 (Flash 30) - wtedy wyświetla się błąd i trzymam te klawisze, ale wciąż mam E66, Trzymam tak te dwa klawisze ~30 s. i nic.
    No chyba że błąd nie znika, bo nie usunięta jest jego przyczyna?
    Wymienię ten przekaźnik i zobaczę ponownie.

Kenworth 18 wrote:
    PS. To o czym pisał na początku postu kolega @Mr.Ice było skierowane do kolegi @kecajk49

Uff, a już się bałem że to ja jakieś kocopoły wypisuję... ;-)
    Rzeczywiście umknął mi fakt iż Kolega mrice cytował Kolegę kecajk49.

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

TRex73 wrote:
    Kenworth 18 napisał:
    Wypalenie styków przekaźnika to najczęstsza przyczyna powstania błędu E66 a o kolejnych pisał już kolega @Mr.Ice.

No więc ten, tego, ten...
    Przekaźnik wymieniony - problem rozwiązany - puściłem cykl - przeszedł w całości.
    Zamiast oryginalnego wstawiłem produkt Relpol'a o numerze RM50-3011-85-1012 - pasuje idealnie.
    Na szczęście kwestia z pompą opróżniania była moim niedopatrzeniem - było chyba za mało wody w bębnie i dlatego takie kotłowanie zamiast wylewania.

Bardzo dziękuję Kolegom zaangażowanym w temat! Pomocne kciuki poszły.
    Sprawa wyjaśniona więc temat zamykam.
    Pozdrawiam serdecznie. :-)