Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop ASUS N61VN - Windows 10 - Nie bootuje bez wejścia do BIOS

1mentos 19 Mar 2021 11:59 216 6
    1mentos
    Level 11  
    Witam,

Może ktoś pomoże ? ;-)

Męczyłem zasyfionego starego laptopa ojcu z fabrycznym Win 7. Zainstalowałem 10kę, pełno problemów ze sterownikami grafiki, WiFi, itp., ale w końcu udało mi się z prawie ze wszystkimi poradzić. Zostały dwa. Otóż nieważne jaka jest sekwencja w BIOS bootowania lapek nie chce wystartować. Trzeba przy włączaniu przytrzymać F2/otworzyć BIOS i bez żadnych zmian od razu F10, Save OK i startuje/pracuje normalnie. Tragedii nie ma ale trochę to upierdliwe. Zaktualizowałem BIOS z 207 do 209 czyli najnowszego jaki znalazłem, ale nic to nie dało. Nic przy starcie w DVD czy gniazdach USB nie siedzi i zawsze to samo "Reboot and Select proper Boot device". Wciskanie "any key" nic nie daje, powiela się ten sam komunikat. Zmiany w tych ustawieniach też nic nie dają, to znaczy zaraz po zmianie i zapisaniu lapek wystartuje, ale potem po zamknięciu znów to samo. Każdą kombinację testowałem. Co to może być bo już nie mam koncepcji a w sieci nic. Drugi problem chyba nierozwiązywalny. Kamerka do góry nogami. Nowe sterowniki ją blokują, nie ma obrazu, a przwrócone stare działają ale znów do góry nogami. Zainstalowałem taki programik ManyCam gdzie można ją obrócić i potem tą ustawiłem w Skype i tak już chyba zostawię chyba że ktoś coś jeszcze może zasugerować?

Z góry dziękuję za pomoc/sugestie
    mativ1987
    Level 12  
    może laptop za stary na 10 i problem jakiś z komunikacją jest
    pod Windowsem 7 nic takiego się nie działo?
    1mentos
    Level 11  
    Na Win7 to był tak zapchany nie wiadomo czym, że startował z 5min a potem odpalenie czegokolwiek kolejne 5 i taka sama reakcja na kliknięcie czegokolwiek innego ;-), teraz to błyskawica normalnie ;-). Ale fakt, wcześniej tego problemu nie było. Wiem, że wszystkie problemy to pewnie przez niekompatybilność takiego starocia z Win10 i brak wsparcia programowego. Ale z tym BIOSem i startem to mnie to dziwi, przecież wówczas jeszcze nic WIN nie powinien mieć do rzeczy czy się mylę?
    Gelip
    Level 34  
    Bateria CMOS ma 3V? Do którego portu SATA masz podłączony dysk. Z trzeciego screenshota wynika iż bios nie wykrywa dysku tylko napęd CD/DVD.
    entermen
    Level 32  
    @1mentos
    Przywróć w biosie wartości fabryczne. Potem ustaw tak jak ma być i spróbuj wystartować.
    Sprawdź też baterię.
    Po wyjęciu baterii laptopa na chwilę i potem po starcie trzyma Ci ustawienia godziny w systemie?

Odwrócona kamerka to problem ze sterownikiem.
    Poszukuj odpowiedniego po identyfikatorach lub może windows sam pobierze przez aktualizacje.
    Sprawdź to.
    safbot1st
    Level 43  
    Zamieść jeszcze SMART dysku z CrystalDiskInfo.
    1mentos
    Level 11  
    Win 10 wszystkie aktualizacje ma ściągnięte choć był z tym ogromny problem, by wystartowały. Ale po jakiś czyszczeniach ustawień wg neta się w końcu udało, zasysał całą noc skubany. Żadne sterowniki kamerki czy to ciągnięte przez Win10 po ich usunięciu, czy aktualizowane do najświeższych czy powrót do starych nic nie dawały - kamerka albo nie działała albo do góry nogami. Widać nie ma już wsparcia dla tego systemu, ale to rozwiązał ten programik ManyCam - da się go w Skype ustawić jako źródło obrazu z kamerki bez jego wcześniejszego odpalania. No a BIOS był przywracany do wartości fabrycznych oczywista, nic to nie dawało. Potem załadowałem też świeższy, ale podobny skutek. Dysk nie był fizycznie też przepinany wewnątrz a Win7 na nim startował dobrze, choć długo, więc nawet tego nie podejrzewam. Ale już nie miałem siły do tego lapka i oddałem ojcu bo potrzebował. Musi startować z wciśniętym F2, potem F10 i ENTER i wszystko działa. Przy okazji sprawdzę jeszcze z tą wyciągniętą bateria i trzymaniem czasu i zobaczymy.

Dzięki wszystkim za sugestie