Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESF 63020 X - kod błędu I 20

Tybero 19 Mar 2021 12:09 942 7
  • #1
    Tybero
    Level 2  
    Dzień dobry.
    Użytkuję zmywarkę Electrolux ESF 63020 X PNC911929285/01 S.N. 75110107, po włączeniu programu bierze wodę, płucze a następnie przestaje pracować i wyświetla się błąd I 20. Zdemontowałem obudowę i okazało się, że na plastikowej podstawie są dwa hydrostaty, jeden cały brązowy a drugi brązowy z czarną górną częścią, obydwa mają dwa piny, nie wiem który jest uszkodzony. Dodam jeszcze, że wężyki są drożne i czyste, gdy dmuchałem w poszczególne hydrostaty to było słychać że pracują, tj. ten charakterystyczny dźwięk klik, proszę o pomoc.
  • #2
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    Sprawdź czy miska jest czysta
  • #3
    Tybero
    Level 2  
    Wszystko czyste, złożyłem i próba uruchomienia kod 30 pewnie prze przewracaniu zawiesił się pływak styropianowy ale dzisiaj już tego nie mogę sprawdzić

    Dodano po 10 [minuty]:

    Pisałem e-meila do sklepu gdzie wcześniej kupowałem części do tej zmywarki North odpisali mi , żeby sprawdzić czujnik NTC nie bardzo wiem gdzie on jest i czy to jest ten czujnik od zmętnienia wody, czy od czyste wody i czy może ten czujnik jest powodem usterki
  • #4
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    Tybero wrote:
    kod 30 pewnie prze przewracaniu zawiesił się pływak styropianowy

    Albo się podnióśł bo jest zalanie wewnętrzne bo coś źle zrobiłeś

    Tybero wrote:
    sprawdzić czujnik NTC

    Ciężko go będzie znaleźć samego, bo go nie ma.
    Jest za to optyczny czujnik zmętnienia zintegrowany z czujką NTC
    https://north.pl/karta/czujnik-ntc-do-zmywarki-do-electrolux-esi63020x,CIZ-PV-CMM3-MDE.html
    Możliwe że to właśnie ten element nie pracuje prawidłowo bo jest zabrudzony lub zepsuty.
    A czujnik ten znajdziesz z przodu w misce (poniżej linii drzwi)

    Jeszcze raz zapytam; miska dobrze wyczyszczona?????
  • #5
    Tybero
    Level 2  
    Witam ponownie. Powoli wracam do życia ale maja zmywarka nie. Dziękuję za link, przeczytałem lecz na chwilę obecną nie pomogło. Moja zmywarka to stary analogowy model , służy mi od 2007 lub 2008 roku. Na panelu sterującym na zewnętrznej części drzwi znajduje się pokrętło wyboru programu i jest 5 programów w prawo najdłuższy, kolejno krótszy opóźnienie 3h EKO i płukanie. po prawej stronie znajdują się dwa przyciski ,, start ''nad którym jest dzida, oraz opóźnienia 3h, którego nigdy nie używałem i nad nim również dioda. W pionie po prawej za przyciskami znajdują się diody od góry sygnalizujące kolejno płukanie, poniżej suszenie, mycie zasadnicze i dwie ostatnie poziom płynu nabłyszczającego i poziom soli. W celu zresetowania programów i być może kalibracji (tego nie wiem) przytrzymuję kilka sekund przycisk startu i wszystko wraca do początku mogę wybrać dowolny program. Zmywarka była niezawodna do ostatniej chwili jedyna usterka jaka wystąpiła to nieszczelność w plastikowym przewodzie ,rurce doprowadzającym wodę do górnego ,,ramienia'' myjącego i wymiana tego ramienia oraz kółek w koszu. Wymontowałem ją , zdemontowałem wszystkie obudowy. Pływak nie jest zacięty. Podłączyłem próbuję uruchomić i nic. Błąd 30 tj. trzy razy miga dioda program mycia kilka sekund przerwy i znów trzy raza itd. Zmywarka jest wewnątrz czysta i sucha. Na podstawie wie było śladów zalania. Teraz mi się przypomniało, że przez jakiś czas wyciekała wodo z drzwi bo uszkodziła się uszczelka na dole drzwi kupiłem ją ale do ręki jej nie wymieniłem bo wydawało mi się , że muszę rozkręci drzwi tak oglądałem na filmikach. Uszczelka wykruszyła się ze starości. Jak się do tego zabrałem okazało się , że wystarczy wcisnąć. Być może woda zalała element elektryczny. Od przodu do osłony była przyklejona gąbka lepka jak plastelina, usunąłem. Być może cudem woda dostała się na grzałkę lub ten magiczny czujnik zmętnienia , który znajduje się w misie do przodu znalazłem go. Brak mi czasy tak jak nam wszystkim doceniam bardzo to że ludzie chętnie chcą pomóc z góry dziękuję. Nie wiem czy sam sobie poradzę. Poczytam, pooglądam pomyślę o błędzie 30 może mnie oświeci jeśli nie to jedynie serwis.
  • #6
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    No to życzę dużo zdrowia i wytrwałości przy naprawie :-)
    W ramach lektury poczytaj sobie jeszcze o kalibracji zmywarki elux. Może Ci się to przydać.
    Ale NAJPIERW czyścimy wszystko i sprawdzamy podzespoły - potem pstrykamy klawiszami!!
    Kolega BUBU dość ładnie opisał ten proces:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3117664.html
  • #7
    Tybero
    Level 2  
    Jeszcze kilka słów wyjaśnienia. Czujnik o którym rozmawiamy ma takie oznaczenia : 248/1 poniżej 111 591 206 poniżej 39.0414.18 Chcąc sprawdzić czy ten czujnik nie jest zabrudzony jak sugerowałeś, zaglądałem do tej misy ale nic nie widać, nie zmieszczę głowy, brudny nie jest. Włożyłem telefon i zrobiłem draniowi kilka zdjęć. Wygląda nieco inaczej niż ten do którego podesłałeś link. Wydaje mi się bo nie mogę zmieścić też telefonu , że ma tylko jedną ,, wypustkę'', ale niepokoi mnie barwa tego plastiku , może jest ,, mętny'', nie wiem na jakiej zasadzie on działa czy to ,, zmętnienie'' to wada i czy to on jest uszkodzony. Na chwilę obecną nie zdemontowałem go. Późno, idę spoć, rano do pracy, myślę , że jutro jeśli pozwoli czas to się tym zajmę i jeśli mi żona nie urwie głowy.
    Dobrej nocy Wszystkim.
  • #8
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    Te oznaczenia nic mi nie mówią. Możliwe że plastik jest już nie teges.
    Głowy nie musisz tam wsadzać. Wystarczy że po zdjęciu blachy poniżej linii drzwi, odepniesz przewody i zdemontujesz ten czujnik i jest Twój. Musisz pokręcić lewo/prawo uwalniając plastikowe zakładki (jeśli są).
    Czujnik wziąłem z katalogu części dedykowanych do TWOJEJ zmywarki.
    Po wymontowaniu czujnika sprawdź czy jest tam czysto, czy czujnik jest ok.
    Możliwe że blaszki przewodów trzeba podoginać.

    Jak zabawa/wymiana czujników i kalibracja nie pomoże to zostaje już tylko że moduł uwalony