Podaj kryterium pomiaru IPZ w celu realizacji bezpieczeństwa pożarowego.
Jest coś takiego jak IPZ które gwarantuje elektromagnetyczne wyłączenie, i jest to wartość liczbowa.
Są nawet tabele gotowce z podaną max długością przewodu zależnie od ch-ki zabezpieczenia która gwarantuje elektromagnetyczne wyłączenie przy zwarciu.
Ale pomijając normy. Na logikę IPZ L-N może mieć dowolną wartość wg Ciebie?
Inna to znaczy jaka? Większa, mniejsza?
I jakie zagroże nie dla użytkownika to powoduje?
Poważnie pytasz czy "nakręcasz" dialog? Gdyby ktoś inny pytał nie miałbym takich wątpliwości...
No ale odpowiem w skrócie ze prąd +rezystancja = wydzielanie ciepła. Zagrożenia pożarowe.
Jest coś takiego jak IPZ które gwarantuje elektromagnetyczne wyłączenie, i jest to wartość liczbowa.
Są nawet tabele gotowce z podaną max długością przewodu zależnie od ch-ki zabezpieczenia która gwarantuje elektromagnetyczne wyłączenie przy zwarciu.
Nieprawda.
Znasz fizykę ?
Przewód grzeje się na jednostkę długości dlatego nie ma znaczenia jego długość
pod kątem termicznym. To podstawy doboru zabezpieczeń w instalacji.
Istotny jest przekrój przewodu i sposób odprowadzania ciepła - nie IPZ.
Tylko nie tą samą co Ty, bo wg mojej fizyki odpowiednia długość przewodu podłączona do biegunów L-N nie spowoduje zadziałania zabezpieczenia, ale na skutek przepływającego prądu będzie się jedynie nagrzewał.
Poważnie pytasz czy "nakręcasz" dialog? Gdyby ktoś inny pytał nie miałbym takich wątpliwości...
No ale odpowiem w skrócie ze prąd +rezystancja = wydzielanie ciepła. Zagrożenia pożarowe.
Ale:
Wartość płynącego prądu ograniczy prąd znamionowy zabezpieczenia, które spełnia warunek SWZ dla L-PE.
Zwiększona rezystancja (zły styk) przewodu L została wykluczona pomiarem impedancji L-PE.
Miernik w trakcie sprawdzenia warunku SWZ pomiedzy L-PE praktycznie wykluczył zwiększoną rezystancję żyły N.
Jednak idąc za ciosem można w obwodach trójfazowych mierzyć pętlę pomiędzy każdą fazą do PE, każdą fazą do N i pomiędzy fazami.
A jak fantazja dopisze to i pomiędzy N-PE
Ja nie twierdzę, że nie ma obiektów w których takie badanie jest wskazane wykonywać a może i należy je wykonywać. Ale mieszkaniówka (i nie tylko) na pewno do nich nie należy.
I gwarantuję ci, że jeśli którykolwiek z wykonawców zamieści w kosztorysie pozycje zawierające pomiar o którym piszesz to zostanie uznany za hohsztaplera i nawet nie będzie miał jak się bronić, bo twych "norm" minister w rozporządzeniu nie przywołał.
A i w KNR'ach takiej pozycji też nie uświadczysz.
Wstyd Kolego że nie widzisz zależności IPZ L-N z bezpieczeństwem pożarowym. Poza tym radzę przypomnieć sobie normy bo gwarantuje Ci że znajdziesz tam to co wg Ciebie jest moim wymysłem.
Czekamy na wartości liczbowe, wynikające z przepisów - pomiary IPZ - pod kątem bezpieczeństwa pożarowego.
Nie przeciągając, Skandynawia ze względu na drewniane budownictwo ma bardzo daleko idące środki ochrony Ppoż. Myślę że nie jest to jedynie czyjś wymysł, a tak na prawdę efekt pracy i badań doświadczonych inżynierów. Pamiętać należy jednak że murowane domki też płoną...
CYRUS2 wrote:
Czekamy na wartości liczbowe, wynikające z przepisów - pomiary IPZ - pod kątem bezpieczeństwa pożarowego.
To ja poproszę o potwierdzenie że wartość IPZ L-N może mieć np 5 Ohm
Dodano po 3 [minuty]:
kkas12 wrote:
Miernik w trakcie sprawdzenia warunku SWZ pomiedzy L-PE praktycznie wykluczył zwiększoną rezystancję żyły N.
A możesz powiedzieć jak?
Dodano po 7 [minuty]:
kkas12 wrote:
gwarantuję ci, że jeśli którykolwiek z wykonawców zamieści w kosztorysie pozycje zawierające pomiar o którym piszesz to zostanie uznany za hohsztaplera i nawet nie będzie miał jak się bronić, bo twych "norm" minister w rozporządzeniu nie przywołał.
Wiem wiem, u nas jeszcze TNC z zerowaniem, a inżynier magister, a może nawet doktor nie może zaprojektować instalacji w mieszkaniu w bloku. O ile doktor może sobie zrobić uprawnienia, o tyle elektryk po zawodówce i z ogromnym doświadczeniem już nie.
Wg mnie powinno się mierzyć zarówno "loop" jak i "line".
Dodano po 16 [minuty]:
CYRUS2 wrote:
Niestety nie jestem najlepszy z matmy więc wyników dla poszczególnych charakterystyk nie podam bo nie wiem skąd się to bierze. Jeśli ktoś czuje się na siłach matematycznych to proszę o kontakt. Chętnie to rozszyfruję.
Dodano po 29 [minuty]:
No dobra. Tak na dobranoc.... Nie tylko wysokie IPZ jest niebezpieczne(I to w ROZDZIELNICY). Niskie również...
Bo
Dodano po 57 [minuty]:
kkas12 wrote:
Jednak idąc za ciosem można w obwodach trójfazowych mierzyć pętlę pomiędzy każdą fazą do PE, każdą fazą do N i pomiędzy fazami.
Miałem już iść spać ale przeczytałem to...
A Ty nie mierzysz? A skąd wiesz gdzie wystąpi uszkodzenie?
Tak do przemyślenia 😉
Piszesz bzdury.
Zamieszczasz wyrwane z kontekstu skany (nie podając źródła) w najmniejszym calu nie dotyczące tego o czym piszesz. Zasłaniasz się "słabością z matmy" co świadczy o tym że nawet nie wiesz co zamieściłeś, co z kolei jasno wskazuje iż pojęcia nie masz jak ową "wykładnię" w życie wcielić. Nie wiesz nic o ch-ce K i nie wiesz gdzie ma ona zastosowanie.
Bzdury waszeć głosisz.
Bzdury których obronić nie potrafisz, bo obronić ich się nie da.
Puść chłopie muzykę.
Bo "normy" made in markus-19 istnieją tylko w twej wyobraźni.
Nie wiesz nic o ch-ce K i nie wiesz gdzie ma ona zastosowanie.
Zamiast wytykać moje słabości i niewiedzę, napisz jak powinno być poprawnie. Jeśli IPZ L-N nie ma znaczenia napisz dlaczego, jeśli ma to napisz jakie być powinno. Po co tyle zbędnych słów?
Dodano po 1 [minuty]:
CYRUS2 wrote:
Przewód grzeje się na jednostkę długości dlatego nie ma znaczenia jego długość
Nie skacz z kwiatka na kwiatek.
Podaj normę która bezwarunkowo wymaga pomiaru impedancji pętli zwarcia pomiędzy L-N w obwodach jednofazowych a w obwodach trójfazowych również L-L.
Podaj czas (oczywiście w oparciu o normę) w jakim ma nastąpić zadziałanie zabezpieczenia.
Albo puść muzykę.
Podaj normę która bezwarunkowo wymaga pomiaru impedancji pętli zwarcia pomiędzy L-N w obwodach jednofazowych a w obwodach trójfazowych również L-L.
Nie ma bezpośredniej normy która by to nakazywała, pośrednio natomiast już sam zapis iż instalacja nie może stwarzać zagrożenia dla ludzi i zwierząt nakazuje zabezpieczenie instalacji przed skutkami termicznymi.
Nie ma bezpośredniej normy która by to nakazywała, pośrednio natomiast już sam zapis iż instalacja nie może stwarzać zagrożenia dla ludzi i zwierząt nakazuje zabezpieczenie instalacji przed skutkami termicznymi.
To zapewniają bezpieczniki.
Nawet to trzeba koledze markus 19 klarować do czego służą bezpieczniki !
Przy doborze bezpiecznika nie ma mowy o IPZ .
Więc skończ kolego z wciskanen "kitu" o pomiarze IPZ w obwodzie L-N. Jako zabezpieczenie przed pożarem.
Podsumowując, rozdzielnia będzie przygotowana na ewentualną późniejszą zmianę zasilania z 1fazy na 3fazy.
CYRUS2 wrote:
A gdzie przpięciówka ?
Gdzie uziom, GSW i połączenia wyrównawcze główne ?
Co do uziemienia będzie ono zrobione dopiero jak będę wymieniał WLZ wraz z wymianą licznika oraz wyniesieniem go na zewnątrz budynku, bo w chwili obecnej nie mam takiej możliwości.